ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ν. Ανδρουλάκης: «Δε μας αξίζει ο ρόλος του κομπάρσου»

Κάλεσμα σε αγώνα για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό απεύθυνε από τα Γιάννενα ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, βάζοντας ψηλά τον πήχη για την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.

Η εκτίμηση αυτή, όπως είπε, εδράζεται στην παρουσία του κόσμου σε όλη την Ελλάδα, με τον κ. Ανδρουλάκη να εμφανίζεται βέβαιος ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν. «Πρέπει να κάνουμε ολική επίθεση στις μέρες που απομένουν. Έχουμε αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα. Οι άλλοι έχουν αφήσει μόνο ερείπια», ανέφερε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του, για να προσθέσει: «Δε μας αξίζει ο ρόλος του κομπάρσου. Μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές».
Μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα, με κόσμο ακόμη και πίσω από το βήμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης χώρισε την ομιλία του σε δύο μέρη. Το πρώτο κομμάτι αφορούσε την εσωτερική πολιτική σκηνή, με τον ευρωβουλευτή να ξεκινά με αρκετές ατάκες, θέλοντας να ζεστάνει το κοινό. Αρχικά αναφέρθηκε στον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος συνόδευσε σήμερα τον πρωθυπουργό στην Ήπειρο, λέγοντας πως «αυτός που χαρακτήριζε συμμορία τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε και αυτός μέλος της συμμορίας». Η δεύτερη ατάκα αφορούσε τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του… ΠΑΣΟΚ της Ισπανίας. «Είναι σαν να βγαίνουν οι Ολυμπιακοί στο Πασαλιμάνι για να πανηγυρίσουν πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ», ανέφερε, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως ο ίδιος είναι «πράσινος σε όλα». Και συνέχισε με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τη δημιουργία ενός μετώπου κατά της ακροδεξιάς, σημειώνοντας πως βάζει στο ευρωψηφοδέλτιό του την Κουντουρά, ένα ιδρυτικό μέλος των ΑΝ.ΕΛΛ. «Και μάλιστα εμφανίζεται 2η στις δημοσκοπήσεις. Φανταστείτε τη μετάλλαξη των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, εστίασε κυρίως στην οικονομία. Μίλησε για «βιασμό» σε όποιον παράγει, ενώ αμφισβήτησε την έξοδο από τα μνημόνια και το ότι η οικονομία πάει καλά, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα. Ασχολίαστο δεν άφησε ούτε το πακέτο μέτρων, το οποίο χαρακτήρισε «αντίδωρο εξαγοράς της ψήφου». «Θα μπορούσε να τα υλοποιήσει σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο, όχι δέκα μέρες πριν τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας και ψήγματα αμφισβήτησης για το αν θα τύχουν εφαρμογής άμεσα.
Αναφορά υπήρχε και στα ζητήματα ηθικής, χαρακτηρίζοντας μέγιστο ηθικό ζήτημα τις διακοπές σε κότερο εφοπλιστή και το να έχει δίπλα του έναν «τραμπούκο». Έκανε λόγο για απαξίωση της πολιτικής και εκτίμησε πως, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, «η Ελλάδα θα είναι σύντομα η Ουγγαρία των Βαλκανίων».

Ο απολογισμός του

Το δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του αφορούσε τη δική του παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς και πάλι να λείπουν οι ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη συμμετοχή του στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος και στη συμβολή του στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, χάρη στην οποία η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, εξασφάλισε τη δυνατότητα επισκευής των εναέριων μέσων της με 75% κοινοτικούς πόρους. «Δε λέω πως θα αντιμετωπίσουμε όλες τις φυσικές καταστροφές, αλλά φιλοδοξώ να μη ζήσουμε άλλο Μάτι. Κι αυτό έχει την υπογραφή ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε, στηλιτεύοντας τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την πρόταση, αλλά και του πρωθυπουργού, που τη βραδιά της φωτιάς στο Μάτι ζητούσε από το Κέντρο Επιχειρήσεων την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τον οποίο πριν τρεις εβδομάδες είχαν καταψηφίσει οι ευρωβουλευτές του. «Αυτό είναι χυδαίος λαϊκισμός», είπε.
Εξίσου στάθηκε και στη συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών, με αναφορές από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις παρεμβάσεις στη Λατινική Αμερική. Χαρακτήρισε έγκλημα την παράδοση της μακεδονικής ταυτότητας, λέγοντας πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο αλλιώς να λέγεται η χώρα και αλλιώς οι πολίτες της, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει κάνει τα εθνικά θέματα μόνο πεδίο εθνικής στρατηγικής.
«Στις 26 Μαΐου δίνουμε διπλή μάχη. Αν θέλουμε να γίνουμε ο στρατηγικός αντίπαλος της δεξιάς, πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι και συμφέρον όλης της ανθρωπότητας να ενισχυθεί το όραμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ο φάρος των αξιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων για να ενισχυθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που πιστεύουν στην πολιτική ενοποίηση και την υπηρετούν πιστά.

Σχετικά άρθρα

Στην Πρέβεζα αύριο ο Ν. Ανδρουλάκης

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Αισιοδοξία ότι θα είναι στη όχθη των νικητών