ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Ένα βήμα πιο μπροστά για τη στήριξη της κοινωνίας

Καινοτόμες προτάσεις, που έχουν στόχο την κοινωνική στήριξη ειδικών ευπαθών ομάδων, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και χρόνια νοσήματα και την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων υγείας των κατοίκων με την ανάπτυξη του ιατροκοινωνικού μοντέλου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» για τη νέα τετραετία.

Οι προτάσεις για την κοινωνική πολιτική αναπτύχθηκαν διεξοδικά σε μία ακόμη ειδική θεματική εκδήλωση, που οργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», με προσκεκλημένους πολίτες με ενασχόληση στον χώρο της υγείας, γιατρούς, υγειονομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος Θωμάς Μπέγκας, «έχοντας πλέον αναπτύξει ολοκληρωμένες δομές μέσω του ΟΚΠΑΠΑ, που έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο το οποίο αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας, την επόμενη τετραετία αφενός μεν θα συνεχίσουμε τη στήριξη και την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών του Οργανισμού, αλλά θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά στην κοινωνική μας πολιτική, απλώνοντας ακόμη περισσότερο δίχτυ προστασίας σε ειδικές ομάδες της κοινωνίας μας».
Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό της δράσης του οργανισμού αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως «ο στόχος μας την πενταετία που πέρασε, ήταν να υλοποιήσουμε μια προοδευτική και συντονισμένη κοινωνική πολιτική και να γίνουν τα Γιάννενα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η πολιτική μας είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τις ανάγκες του οποίου βάζουμε πάνω απ’ όλα και θεωρούμε ότι ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε ένα σημαντικό έργο ουσίας για χιλιάδες ανθρώπους».
Τον προγραμματικό λόγο ανέπτυξαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης από τον χώρο της υγείας. Η νευρολόγος Σοφία Μαρκούλα υπογράμμισε πως πέρα από τη στήριξη των υπαρχουσών κοινωνικών δομών του δήμου, έμφαση θα δοθεί στην υποστήριξη ειδικών ομάδων, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και χρόνια νοσήματα και την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων υγείας των κατοίκων με την ανάπτυξη του ιατροκοινωνικού μοντέλου και τη διασύνδεση του δήμου με τα νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις όπως η επιδίωξη λειτουργίας δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης των οικογενειών ΑμεΑ, η δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ατόμων ΑμεΑ, τα οποία δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις οικογένειές τους, η συνεργασία κοινωνικών δομών δήμου και επιχειρήσεων για επαγγελματική απασχόληση ΑμεΑ, η δημιουργία και λειτουργία δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια, όπως και η λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια, καθώς και η κατάρτιση προγραμμάτων εθελοντικής «υιοθέτησης» ατόμων με αναπηρία.
Ο χειρουργός Βασίλης Νούσιας τόνισε πως η στήριξη του πολίτη και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι η βασική φιλοσοφία της κοινωνικής πολιτικής, που άσκησε η σημερινή δημοτική αρχή, και αυτό θα συνεχίσει και στη νέα θητεία της. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κουλτούρα διαλόγου που έχει η παράταξη και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.
Ο χειρουργός ορθοπεδικός Γιάννης Μανώλης αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, σε συνεργασία με τις οργανωμένες δομές, ενώ πρόσθεσε πως η βασική φιλοσοφία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τρόπο που τους εγγυάται την αξιοπρέπεια τους.
Ο νοσηλευτής Στέφανος Ζούμπας μίλησε για την ολιστική φιλοσοφία του προγράμματος της παράταξης και για τη διασύνδεση των δομών του δήμου Ιωαννιτών με το πανεπιστήμιο, τα νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κοινωνιολόγος Ναπολέων Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις της παράταξης για την πρόληψη των εξαρτήσεων, λέγοντας πως προσεγγίζει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά το κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτήσεων και δη της εξάρτησης από τα προϊόντα καπνού. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει τη δικτύωση και τη συνεργασία με όλους τους φορείς που μπορούν να δράσουν με συνέργεια, ώστε να επιλυθεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τέλος, ο νοσηλευτής Εσσαμ Θεόδωρος Αλαντάση εστίασε στο προσφυγικό και τη συμβολή του δήμου κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, που θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων.
Γιατροί, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τοποθετήθηκαν, όπως ο καθηγητής χειρούργος μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης και ο ορθοπεδικός Δημήτρης Γκαρτζονίκας, εξήραν το έργο της δημοτικής αρχής στον κοινωνικό τομέα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ενδυνάμωση του.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Επί τάπητος η συνεργασία με δήμους της Αλβανίας