ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο»

Το «στίγμα» της διαχείρισης του δημοσιονομικού «χώρου», των πλεονασμάτων δηλαδή από το 3,5% και άνω, που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση σε μια περίοδο με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στα Γιάννενα.

Λίγες ώρες μετά τη ομιλία του, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν, ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική για τα μεσαία στρώματα, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η ισορροπία ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις και την ανάπτυξη.

«Έχουμε καταφέρει, ίσως δεν το έχουν καταλάβει οι Έλληνες, μια αναδιάρθρωση του χρέους, που για 15 χρόνια είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις πληρωμές από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Θα σοβαρευτούν συνδικάτα, επιμελητήρια, κόμματα, ώστε αυτά τα 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα; Αυτή η ανάπτυξη που έχει επιστρέψει, να είναι βιώσιμη; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα 15 χρόνια. Αν αυτή η κοινωνία έχει τις δυνάμεις αυτές ώστε να πει “ό,τι έγινε έγινε, τώρα έχουμε ανάπτυξη, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους, πώς θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο”;», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης, που, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει χτίσει με τους θεσμούς, θα γίνει η διαπραγμάτευση και για τη μη μείωση του αφορολόγητου, όπως έγινε και με τις συντάξεις. «Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο. Για τις συντάξεις η στρατηγική ήταν να είμαστε σαφείς και τεκμηριωμένοι, γιατί δε χρειάζεται να μειωθούν και να είστε σίγουροι ότι και φέτος θα είμαστε το ίδιο τεκμηριωμένοι και το ίδιο σοβαροί με τη στρατηγική μας για το αφορολόγητο», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στο αναπτυξιακό της σχέδιο περιλαμβάνονται τρεις προτεραιότητες: η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Δεν είναι «δωράκια» τα επιδόματα

Ενόψει της κατάθεσης της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία κατά του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια πράξη εντυπωσιασμού. «Νομίζω δεν έχει βάθος. Το θέμα που προέκυψε, είχε μια πτυχή ουσίας και μια πτυχή ύφους. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι από την πλευρά της αριστεράς, αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, δεν αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες ιδέες στην αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που υπάρχουν, δεν είναι “δωράκια”, είναι κάτι που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, για να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα», σημείωσε και συνέχισε: «Υπήρχε μια συζήτηση για το πώς το είπε ο κ. Πολάκης. Αλλά αυτό δε νομίζω ότι είναι θέμα για μομφή για τον κ. Πολάκη. Και εγώ έχω παραφερθεί πολλές φορές μέσα στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς αυτή την κίνηση. Νομίζω, έτσι και αλλιώς, αν ο κ. πρωθυπουργός το γυρίσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η μάχη ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη, είναι μία άνιση μάχη, που πάντα χάνει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Μητσοτάκης και ο Ροβινσώνας Κρούσος

Ο κ. Τσακαλώτος δεν περιμένει ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θεωρώ πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Επισκέφτηκα την Πρέβεζα, τον Λούρο, χθες βράδυ μίλησα στα Ιωάννινα και η αποδοχή του κόσμου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιγράφουν οι εφημερίδες. Βεβαίως υπάρχει προβληματισμός, θέλουν να συζητούν, αλλά αυτή η απομόνωση που περιγράφουν τα κανάλια, δεν υπάρχει», ανέφερε και συνέχισε: ««Η ΝΔ μου θυμίζει το μυθιστόρημα με τον Ροβινσώνα Κρούσο, όταν βλέπει τις δημοσκοπήσεις και θεωρεί ότι θα πάει “σφαίρα”: Όταν είναι μόνος του και απελπισμένος γυρνά γύρω-γύρω το νησί, να δει αν υπάρχει άνθρωπος και βλέπει τις πατημασιές, θεωρεί πως υπάρχει κάποιος, μόνο που τα πατήματα είναι τα δικά του. Έτσι και ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει περί ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το παίρνουν τα ΜΜΕ, το αναπαράγουν, χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης, το ξαναλέει κ.ο.κ».

Παράλληλα, ερωτηθείς για «ιδεολογική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ», με αφορμή τις ισπανικές εκλογές, τόνισε ότι δεν υπάρχει μεταστροφή, αλλά αγωνία για το που πάει η Ευρώπη και αίσθηση ευθύνης. «Σε όποιες χώρες η σοσιολδημοκρατία έκανε αριστερή στροφή ,πάει καλά», σημείωσε και άσκησε κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛ. «Το να χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δεξιά είναι τόσο πιστευτό όσο ότι από τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ εμπνέονται οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης», τόνισε, κάνοντας λόγο για απομόνωση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σχετικά άρθρα

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά

«Ήρθα για να μείνω», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης