ΦΩΤΟ: Αφροδίτη Χουλάκη
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Οι ευρωεκλογές δεν είναι προκριματικός αγώνας»

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 40 υποψήφιων ευρωβουλευτών του Ποταμιού, ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, βρέθηκε στα Γιάννενα, προκειμένου να μεταφέρει τις προτάσεις για μια νέα Ευρώπη.

Το Ποτάμι στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών συντάσσεται με το σχέδιο για την ευρωπαϊκή Αναγέννηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο περιλαμβάνει 27 σημεία – προτάσεις για την ασφάλεια, την οικονομία, την παραγωγή, το διαδίκτυο, την ελευθερία της έκφρασης, για τα δικαιώματα και για άλλους τομείς.

Με στόχο να επαναφέρει στη συζήτηση για τις ευρωεκλογές την ουσία, το Ποτάμι απορρίπτει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ότι πρόκειται για εκλογές-δημοσκόπηση των εθνικών εκλογών.

«Προφανώς η ψήφος στο Ποτάμι στην ευρωβουλή θα είναι μια αντιπολιτευτική ψήφος, αλλά αυτό διαφέρει από το να θεωρούνται οι ευρωεκλογές ως προκριματικός αγώνας», σημείωσε και πρόσθεσε πως η στάση αυτή κρύβει απουσία προτάσεων και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να διασωθεί και ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φανεί ως ο μόνος ηγέτης την επόμενη ημέρα. Είναι λάθος δρόμος. Ο κόσμος πρέπει να συζητήσει για τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης και αυτό δε θα γίνει με εμφύλιες συρράξεις από το κέντρο των Αθηνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι με την Ευρώπη όταν τον συμφέρει, υλοποιώντας μια αλλοπρόσαλλη αριστερίστικη πολιτική», ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά τον αγώνα με τον Βέμπερ, «που δεν είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται η Ευρώπη για να αμβλυνθούν οι ανισότητες, αντίθετα θα ενταθούν».

Επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, το κλιμάκιο του Ποταμιού επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Κατσικά, με τον κ. Θεοδωράκη να σημειώνει πως υπάρχουν βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών, αλλά υπογράμμισε την απουσία συντονισμού και διοίκησης.

«Αυτό μαρτυρεί αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει, αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, όπως και σε άλλους τομείς. Αυτό ο τρόπος, όμως, δεν παράγει αποτελέσματα και μετακυλύει τις ευθύνες σε επιμέρους υπηρεσίες», σημείωσε.

Με αφορμή τον Κατσικά, σημείωσε ότι ο βασικός κορμός των προτάσεων για το μεταναστευτικό είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες ασύλου, η Ε.Ε. να έχει κεντρικά την ευθύνη και τα ελληνικά σύνορα να αναγνωρίζονται έμπρακτα και ευρωπαϊκά σύνορα.

Τέλος, με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσαν τα σχόλια του υπ. Υγείας Π. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Η στάση μας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι σταθερή και όχι συγκυριακή. Το δικαίωμα του ενός είναι πάντα δικαίωμα, είτε πρόκειται για άτομα με αναπηρίες, είτε για άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό ή θρησκευτικό προσανατολισμό. Αυτό θα πρέπει να αποδεχτούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αντί να ξιφουλκούν ευκαιριακά», σχολίασε.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, μια από τις 16 υποψήφιες του Ποταμιού που εργάζεται στο εξωτερικό, τόνισε πως είναι υποψήφια με το Ποτάμι, γιατί έχει «σταθερά και δυνατά ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ευχήθηκε να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για το διακύβευμα των εκλογών.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., σημειώνοντας πως είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, αλλά και στην απόφαση χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας με το κολοσσιαίο ποσό των 100 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γ. Κωνσταντινίδης, που από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων μεταπήδησε στην πολιτική, τόνισε ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα, που «συνδυάζει τις πολιτικές της εξέλιξης που ταυτόχρονα εξελίσσουν την οικονομία».

Σχετικά άρθρα

Έντεκα συμπεράσματα από τις Ευρωεκλογές

Πάνος Ζώης

Σύντομος οδηγός για τις ευρωεκλογές

Θύμιος Τζάλλας

Β. Μεϊμαράκης- Με διπλό μήνυμα η ψήφος στις ευρωεκλογές