ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη να μπει τάξη στο τοπίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Επιβεβλημένη είναι πλέον μια αναμόρφωση των αντικειμένων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με την ανάγκη να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή, που στο κομμάτι αυτό έρχονται να προστεθούν και τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων.

Αναμόρφωση, που δεν είναι μόνο έργο του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπάρχουν δομές εκπαίδευσης, που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του, αλλά σε άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα τα ΙΕΚ και οι Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ, που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας.
Η ανάγκη να υπάρχουν αντικείμενα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της αγοράς, και να μην υπάρχουν επικαλύψεις με πολλές δομές που να προσφέρουν εκπαίδευση σε ίδιες ειδικότητες, επισημάνθηκε και στην εκδήλωση με θέμα «Διασύνδεση των Επαγγελματικών Λυκείων με τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ηπείρου», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης έκθεση μαθητικών έργων Επαγγελματικών Λυκείων με τίτλο «Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί – 2019», την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Στην ανάγκη μιας συνολικότερης αναμόρφωσης συμφώνησε και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, λέγοντας πως τα διετή προγράμματα έρχονται να καλύψουν ένα άλλο εύρος γνωστικών αντικειμενων, που τα έχει ανάγκη η κοινωνία. «Κατάρτιση και μαθητεία κάνουν και οι σχολές του ΟΑΕΔ, που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας. Έχει συσταθεί μια επιτροπή μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να μην κάνουμε κατάρτιση στα ίδια γνωστικά αντικείμενα. Άλλα να κάνει ο ΟΑΕΔ, άλλα τα ΕΠΑΛ, άλλα τα διετή, ώστε να καλύπτονται και πολύ περισσότερα αντικείμενα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Μιλώντας ειδικότερα για τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων, η υφυπουργός Παιδείας έκανε γνωστό πως συνολικά έχουν κατατεθεί 160 προτάσεις, οι οποίες όμως θα μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ ανακοίνωσε και την έγκριση χρηματοδότησης με 50.000 ευρώ για τα τρία πρώτα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο. «Έχει γίνει μια επιτροπή στο υπουργείο, για να υπάρχει μια μοντελοποίηση πώς θα υποβληθούν. Μάλιστα, ενεργό ρόλο είχε και ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργάτος, γι’ αυτό και το πανεπιστήμιο εμφανίζεται πιο έτοιμο σε σχέση με άλλα», ανέφερε η κ. Τζούφη και έκανε γνωστό πως οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν αυτές που είναι ώριμες, αλλά δε θα είναι και αλληλοεπικαλυπτόμενα αντικείμενα. «Για παράδειγμα, έχουμε προτάσεις για διετή προγράμματα νοσηλευτικής. Αυτό προφανώς προσφέρονται σε άλλο επίπεδο και δεν έχουμε λόγο να εγκρίνουμε τέτοιου είδους σπουδές. Σκοπός ήταν τα πανεπιστήμια να φτιάξουν προγράμματα που τα έχει ανάγκη η αγορά και δεν μπορούν να προσφερθούν από τις άλλες δομές», σημείωσε, εξηγώντας πως η διαδικασία θα είναι δυναμική.

«Διαφήμισε» την επαγγελματική εκπαίδευση

Ο λόγος της συνέντευξης της κ. Τζούφη ήταν να «διαφημίσει» τις μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση, με επισημάνσεις ότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μαθητών, τόσο στα Ημερήσια, όσο και στα Εσπερινά Λύκεια, καθώς και ότι το απολυτήριο των ΕΠΑΛ δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων και την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων επιπέδου 5.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η υφυπουργός και στο πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας», που παρέχει επίσης τη δυνατότητα εξασφάλισης επαγγελματικών δικαιωμάτων επιπέδου 5, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης. Αναφερόμενη στο ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Τζούφη σημείωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις από τα ΕΠΑ.Λ., θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές.
Τέλος, ο κ. Τζούφη χαρακτήρισε ευρωπαϊκό στοίχημα την ενοποίηση του χώρου της ριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί επιπρόσθετοι πόροι στα πανεπιστήμια και ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πρόβλεψη του τελευταίου νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «για κάθε έναν αποχωρούντα συνάδελφο θα προκηρύσσεται, στο γνωστικό αντικείμενο, άμεσα η θέση του».

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας