ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπόθεση Γιακουμάκη -Σε βαρύ κλίμα και με στιγμές έντασης

Με την εξέταση τριων ακόμη μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου δικάζονται οι εννέα κρητικοί, πρώην σπουδαστές στη Γαλακτοκομική Σχολή, με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αρκετές στιγμές έντασης, με μια αναφορά του εισαγγελέα ότι αν ο Βαγγέλης «μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ίσως να ζούσε σήμερα», να οδηγεί σε προσωρινή διακοπή της δίκης, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης του από την έδρα από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, ωστόσο, στη συνέχεια, ο εισαγγελέας ανακάλεσε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.
Κατά την εξέταση τους, οι μάρτυρες αναφέρθηκαν σε περιστατικά που είτε άκουσαν είτε ήταν παρόντες και συνέβαιναν στη Σχολή, με δύο εκ των τριών να υποστηρίζουν πως τα όσα συνέβαιναν στην παρέα των Κρητικών, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «πλάκες ή πειράγματα».
Αυτός, ο οποίος επέμεινε στο ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν αποδέκτης βίαιων συμπεριφορών, ήταν ο συσπουδαστής του Νίκος Δαβρής, ο οποίος είχε ταξιδέψει από τη Βραζιλία για να βοηθήσει στο ανακριτικό στάδιο και ήταν αυτός που είχε καταγγείλει στην υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής και στον πρώην διευθυντή της Σχολής όλα όσα είχε ακούσει ότι βίωνε ο Βαγγέλης το 1ο έτος στη Γαλακτοκομική των Ιωαννίνων.
Στην κατάθεσή του περιέγραψε περιστατικά, που είχε ακούσει από συγκεκριμένο σπουδαστή, όπως ότι τον ξύρισαν με το ζόρι, του έκλειναν το ζεστό νερό και τον είχαν κλείσει μέσα σε μία ντουλάπα και του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει κάνοντάς τον τζουκ μποξ, εκτιμώντας πως ο Βαγγέλης δεν είχε πει το παραμικρό, γιατί φοβόταν να μην αποκοπεί από την παρέα των Κρητικών.
Αμήχανος εμφανίστηκε ο σπουδαστής, ο οποίος φέρεται να ήταν αυτός που μετέφερε στον Νίκο Δάβρη τα περιστατικά σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ διαφοροποιήθηκε σε αρκετά σημεία από την αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία, γεγονός που επισημάνθηκε από την έδρα. Η διαφοροποίηση αυτή προκάλεσε και την παρέμβαση του πατέρα του Βαγγέλη, Ανδρέα Γιακουμάκης, ο οποίος σηκώθηκε από τη θέση του, και απευθυνόμενος στη έδρα, είπε: «Το κατανοώ απόλυτα το παιδί. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα. Είναι Κρητικός και θα επιστρέψει στην Κρήτη», υπονοώντας πως διστάζει να μιλήσει λόγω της συγγενικής σχέσης με έναν εκ των κατηγορουμένων.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας, ο οποίος παρακολουθεί τη δίκη μαζί με την οικογένεια Γιακουμάκη, σε δηλώσεις του σημείωσε πως όλοι οι μάρτυρες πρέπει να πουν όλα τα πράγματα με το όνομα τους, την αλήθεια, όπως την βίωσε ο καθένας. Όσον αφορά την οικογένεια Γιακουμάκη, επισήμανε ότι «δε θέλουν να αδικήσουν κάποιον». «Γνωρίζουν ότι όλα αυτά που ενστερνίζονται είναι αληθή. Έχουν άποψη για το τι συνέβη στο παιδί τους» προσέθεσε.
Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη τόνισε πως «σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο. Δε με ενδιαφέρει η ποινή που θα τους επιβληθεί. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε».
Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Σχετικά άρθρα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ»

Αλέκος Ράπτης

Αναβολή για τον Ιούνιο του 2020 στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Γεωργία Χαλάτση