Προκήρυξη της Χρυσής Αυγής που μοιράστηκε σε Λύκειο της πόλης των Ιωαννίνων το 2008
Ιστορίες

Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ»

Ο συνεργάτης του Ηπειρωτικού Αγώνα Αλέκος Ράπτης, εν αναμονή της σημερινής απόφασης, γράφει για την εμπειρία του ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής και παραθέτει στοιχεία από τον φάκελο 200 σελίδων, που κατέθεσε στη Γενική Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και που αφορούσαν «τις δραστηριότητες» της Χρυσής Αυγής - Πυρήνας Ιωαννίνων, καθώς και τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων κατά τα έτη 2002 – 2009.  

Η δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 με 69 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ολόκληρη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για διεύθυνση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Περίπου πέντε χρόνια και πέντε μήνες από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του, σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αιγύπτιου αλιεργάτη Εμπουζίντ Εμπάρακ, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τους βανδαλισμούς, εβραϊκών νεκροταφείων και ειδικότερα των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης.

Πραγματοποιήθηκαν 453 συνεδριάσεις του δικαστηρίου στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά 216 μάρτυρες. Από αυτούς 131 ήταν μάρτυρες κατηγορίας, 16 προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και 69 από την υπεράσπιση. Συνολικά αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, ενώ στη δίκη συμμετείχαν δέκα δικηγόροι πολιτικής αγωγής και 50 συνήγοροι υπεράσπισης.

Μια καταδίκη για χάριν ευταξίας

Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να εκφέρουν άποψη για μια ποινική δίκη πριν την έκδοση της απόφασης;

Το ερώτημα αυτό, που αποτελεί παραλλαγή της γνωστής συζήτησης για το αν οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται, απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τον δημόσιο λόγο με αφορμή τις αναρτήσεις χιλιάδων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επικείμενη απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η φράση «Δεν είναι αθώοι» – ή ακόμα χειρότερα «Είναι ένοχοι»- σχολιάστηκε από γνωστά κέντρα εξουσίας  ως παρέμβαση στη δικαιοσύνη και ως καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ωστόσο η καταδικαστική απόφαση για το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής θα σημάνει ότι η ελληνική πολιτεία βάζει όρια, βάζει μια  κόκκινη γραμμή στη ναζιστική εγκληματική βία.

Στην περίπτωση που υπάρξει έστω και απαλλακτική απόφαση, θα έχουμε εκ νέου εκδήλωση εγκληματικής βίας και εγκληματικής δυναμικής από το συγκεκριμένο ναζιστικό μόρφωμα, το οποίο θα νιώσει επανανομιμοποιημένο και ισχυρό. Γι’ αυτό τον λόγο η καταδικαστική απόφαση έχει τη δική της ευταξία.

Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χορεύοντας με τους λύκους

Από τη δεκαετία του 2000 είχα εντάξει στην ερευνητική μου ατζέντα «τα έργα και τις ημέρες» του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην πόλη των Ιωαννίνων, στην επίπονη  προσπάθεια να ερμηνεύσω τον αναδεικνυόμενο ναζιστικό της χαρακτήρα, τη στρατιωτική της δομή, τις ομάδες κρούσης, το ιδεολογικό της υπόβαθρο στην καθοδήγηση των ντόπιων στελεχών, τη στρατολόγηση μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας, τις επιθέσεις κατά πολιτικών της αντιπάλων και τους συνεχείς βανδαλισμούς στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, που έφεραν τη σφραγίδα και το ιδεολογικό της στίγμα.

Παύλος Φύσσας,  «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ»

Στις 18η Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας μουσικός και ράπερ  με το ψευδώνυμο «Killah P», δολοφονείται εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα από το μέλος της Χρυσής, Γιώργο Ρουπακιά. Η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών. Εκείνη τη νύχτα κατέρρευσε και το προσωπείο της ναζιστικής αυτής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν διστάζει ακόμη και μπροστά στην φυσική εξόντωση των αντιπάλων της.

Όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται

Στις 22 Οκτωβρίου 2013, μετά από επικοινωνία με το γραφείο της Γενικής  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας. Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προχώρησα στην κατάθεση του Φακέλου 200 σελίδων και πλέον που αφορούσε «τις δραστηριότητες» του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής – Πυρήνας Ιωαννίνων, καθώς και τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων κατά τα έτη 2002 – 2009.

Ακολουθεί το διαβιβαστικό:

«Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελεύ,

Ονομάζομαι Αλέκος Ράπτης… Θα επιθυμούσα να σας καταθέσω κάποια στοιχεία που, κατά την εκτίμησή μου,  έχουν να κάνουν με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του ναζιστικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» και τα οποία στοιχεία αφορούν βανδαλισμούς σε ταφικά μνημεία και τάφους, στο Εβραϊκό Νεκροταφείο της πόλης των Ιωαννίνων, κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2002 έως και το 2009.

Η πρώτη ενότητα στοιχείων προέρχεται από  μακρά σειρά δημοσιευμάτων των τοπικών εφημερίδων της πόλης των Ιωαννίνων και αναφέρεται στο θέμα του βανδαλισμού και της βεβήλωσης του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων, κατά το χρονικό διάστημα, των ετών από το 2002 έως 2009.

Αναλυτικά τα στοιχεία, έχουν ως ακολούθως:

Στις 15 Απριλίου 2002, στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων πραγματοποιούνται βανδαλισμοί από τους  «γνωστούς – άγνωστους», οι οποίοι και καταστρέφουν τέσσερις επιτύμβιες στήλες (μνήματα)… Η τότε πραγματοποιηθείσα εισαγγελική έρευνα διεκόπη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και η όλη υπόθεση κατέληξε στο αρχείο.

Οι «γνωστοί – άγνωστοι» των συγκεκριμένων βανδαλισμών ουδέποτε απεκαλύφθησαν και καλύφτηκαν στο σκοτάδι της ανωνυμίας, χωρίς ουδέποτε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Βανδαλισμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, 8 Οκτωβρίου 2003

Εκτιμάται ότι το έτος 2002 αποτελεί τη χρονική αφετηρία και την απαρχή των ετήσιων «επαγγελματικών», συστηματικών, επιθέσεων – βανδαλισμών εναντίον της κοινωνικής υπόστασης της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων, με αιχμή του δόρατος το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, το οποίο θεωρείται  λατρευτικός – θρησκευτικός χώρος, αλλά και μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα καταγράφονται οι παρακάτω βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων:

  • Στις αρχές Αυγούστου, του 2003, γράφτηκαν ναζιστικά συνθήματα έξω από τη Συναγωγή.
  • Στις 8 Οκτωβρίου 2003, πραγματοποιούνται βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, από τους «γνωστούς – άγνωστους» αναγράφονται ναζιστικά συνθήματα, καθώς και ο Κελτικός Σταυρός, ο οποίος είναι το σύμβολο της Χρυσής Αυγής. Επίσης καταστρέφεται και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που είχε ανεγερθεί στη μνήμη των γιαννιωτοεβραίων συμπολιτών μας, που θανατώθηκαν από τους γερμανούς ναζί στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου στις 25 Μαρτίου 1944.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου 2007 αναγράφεται το σύμβολο της ανάποδης σβάστικας, που αποτελεί σύμβολο της Χρυσής Αυγής, έξω από την πόρτα, του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων.
  • Στις 21 Ιανουαρίου 2009, στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων πραγματοποιούνται βανδαλισμοί, οι οποίοι και καταστρέφουν τρεις επιτύμβιες στήλες (μνήματα).
  • Στις 25 Μαρτίου 2009, οι «γνωστοί – άγνωστοι» ζωγραφίζουν τη ναζιστική σβάστικα του αγκυλωτού σταυρού, έξω από την πόρτα του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων.
  • Στις 2 Ιουνίου 2009, βανδαλίζονται επτά επιτύμβιες στήλες (μνήματα) στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, ενώ επίσης καταστρέφεται και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος
  • Στις 9 Ιουλίου 2009, βανδαλίζονται δύο επιτύμβιες στήλες (μνήματα) στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Η δεύτερη ενότητα στοιχείων καταγράφει τη «φανερή» παρουσία της «Χρυσής Αυγής», το στελεχιακό και επιχειρησιακό της δυναμικό στην πόλη των Ιωαννίνων.

Αρχική ιστοσελίδα του Πυρήνα 2008 – 2009, πιθανώς και προγενέστερη

Στην αρχική ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής Πυρήνας Ιωαννίνων, κατά το έτος 2008 – 2009, καταγράφεται η ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και το τηλέφωνο του Πυρήνα. Επίσης παρουσιάζονται φωτογραφίες των μελών του Πυρήνα, οι οποίες έχουν σβησμένα τα πρόσωπα από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, πιθανώς για ευνόητους λόγους (αναλυτικό υλικό με τηλέφωνο και φωτογραφίες βρίσκεται εντός του φακέλου). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.

H σημερινή ιστοσελίδα (έτος 2013) της Χρυσής Αυγής, Πυρήνας Ιωαννίνων

Η ιστοσελίδα αυτή άρχισε να λειτουργεί από τις 16 Ιουλίου 2012, στην οποία παρουσιάζονται το οργανόγραμμα και η δομή αυτής της ναζιστικής οργάνωσης, εμπλουτισμένα με φωτογραφίες και τηλέφωνα των μελών του Πυρήνα, καθώς και εκτεταμένη αρθογραφία (αναλυτικό υλικό με τηλέφωνα και ονοματεπώνυμα της διοίκησης του Πυρήνα βρίσκεται εντός του φακέλου).

Η τρίτη ενότητα στοιχείων περιέχει την Έκθεση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), η οποία στις 21 Ιανουαρίου 2009  καταγράφει την βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων. Επίσης στην ίδια ενότητα, περιέχεται και η εκτενής αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το 2012, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε ο Αθηναϊκός Τύπος και η οποία καταγράφει τους βανδαλισμούς, που πραγματοποιήθηκαν  στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Θεωρώ ότι οι πραγματοποιηθέντες βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, κατά το διάστημα των ετών 2002 – 2009, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τη ναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» – Πυρήνας Ιωαννίνων, αποδεικτικά στοιχεία τα οποία σας καταθέτω εντός του φακέλου. Οι δράστες των βανδαλισμών δεν συνελήφθησαν και ουδέποτε λογοδότησαν στη Δικαιοσύνη.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα επιθυμούσα να διερευνηθεί ξανά από την αρχή ο Φάκελος για τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων και η εμπλοκή της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» – Πυρήνας Ιωαννίνων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα λειτουργήσετε άμεσα με όλα τα αναγκαία μέσα, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κώδικας ποινικής δικονομίας ούτως ώστε να χυθεί άπλετο φως σ’ αυτή την υπόθεση, για να λογοδοτήσουν άμεσα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Είμαι στην διάθεσή σας για να προσφέρω, όσο το δυνατόν, στη διαλεύκανση αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης.

Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Αλέκος Ράπτης
Συν/να Φάκελος Χρυσή Αυγή – Πυρήνας Ιωαννίνων»

Νοέμβριος 2013, ανεβαίνοντας τα σκαλιά της Γενικής  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Στις 21 Νοεμβρίου 2013 κλήθηκα για την πρώτη κατάθεση ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής από τις Εφέτες Ανακρίτριες κ.κ. Κλάπα Ιωάννα και Δημητροπούλου Μαρία στο Εφετείο Αθηνών, Ανακριτικό Τμήμα, Γραφείο 1339 – 1340. Η κατάθεσή μου διήρκεσε 3 ½ ώρες.

Απρίλιος 2015 στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Η δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 και η διεξαγωγή της πραγματοποιήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Στις αρχές του 2016 παρουσιάστηκα στο Δικαστήριο στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και εντάχθηκα στον ονομαστικό κατάλογο ως μάρτυρας κατηγορίας, σε μια απίστευτη διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα που ασφυκτιούσε από κόσμο.

Το βλέμμα μου συνάντησε τη Μάγδα Φύσσα, τη μάνα του Παύλου Φύσσα που έκλαιγε απαρηγόρητα. Την κράταγε ο άντρας της και οι φίλοι του σκοτωμένου παιδιού της. Μια στιγμή μια αιωνιότητα, την ξανακοίταξα και μου κύλισαν και μένα τα δάκρυα, τέτοιες στιγμές, τέτοιες ώρες δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Θα τις κουβαλάω για πάντα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 κατέθεσα οριστικά ως μάρτυρας κατηγορίας σε μια διαδικασία που κράτησε  2 ½ ώρες.

Η σύνθεση του Δικαστηρίου

  • Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου
  • Εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος  

Oι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής

  • Μιχαλόλιας Γ.
  • Ρουσόπουλος Νικόλαος
  • Παπαδέλης Δημήτριος
  • Τσάγκας Χριστόφορος
  • Ζωγράφος Ιωάννης
  • Μιχαλόλιας Ν. 

Δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής

  • Σαπουντζάκης Παναγιώτης, συνήγορος συνδικαλιστών  ΠΑΜΕ Ναυπηγοεπισκευαστική Περάματος
  • Βρεττός Άγγελος, συνήγορος συνδικαλιστών  ΠΑΜΕ Ναυπηγοεπισκευαστική ΠεράματοςΠαπαδοπούλου Χρύσα, συνήγορος οικογένειας Φύσσα
  • Καμπαγιάννης Θανάσης, Συνήγορος πολιτικής αγωγής ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό φασιστική απειλή). Jail Golden Dawn (Φυλακίστε τη Χρυσή Αυγή)
  • Παπαδάκης Κώστας, ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό φασιστική απειλή). Jail Golden Dawn (Φυλακίστε τη Χρυσή Αυγή).

Για να καταδικάσουμε την αγέλη των μαύρων λύκων

«Με την κατάθεση του Αλέξανδρου Ράπτη για τους πολλαπλούς βανδαλισμούς του Εβραϊκού Νεκροταφείου στην πόλη των Iωαννίνων συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης… ο μάρτυρας, συνεργάτης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας», είπε ότι ασχολείται με τις βαρβαρότητες που διέπραξε κατά την Κατοχή ο γερμανικός στρατός στην περιοχή των Ιωαννίνων,  ενώ έχει καταθέσει φάκελο σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Γερμανό Γενικό Εισαγγελέα Ούλριχ Μάας και στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τεκμηριώσει τις βαρβαρότητες αυτές…

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο του 5ου π.Χ. αιώνα έχει αναγνωρισθεί ως ιστορικό μνημείο από την UNESCO… Με τον πρώτο βανδαλισμό του 2002 έσπασαν 4- 5 ταφικά μνημεία, ξεχερσώθηκαν τα καπάκια από τους τάφους, ήταν πρωτόγνωρο γεγονός για την περιοχή… και συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη χρονιά το 2003 έσπασαν πάλι ταφικά μνημεία 6-7 αυτή τη φορά.

Τότε έσπασαν το μνημείο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος ,που έχει ανεγερθεί εις μνήμην 2.500 ατόμων που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς… Έβαψαν στη βάση του μνημείου τον κελτικό σταυρό, που είναι το σήμα της Χρυσής Αυγής και έγραψαν «Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός»… Σε επόμενη χρονιά, στην είσοδο του Εβραϊκού Νεκροταφείου, ζωγράφισαν τη σβάστικα της Θούλης, την οποία κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. έφεραν οι εθελοντές των ναζί… Εκείνη την περίοδο μέλη της Χ.Α. μοίραζαν προκηρύξεις σε σχολεία, υπογράφοντας με τον κελτικό σταυρό αναγράφοντας ότι είναι τιμή να είναι κάποιος μέλος της Χ.Α… Κελτικοί σταυροί υπήρχαν και στις τοπικές ιστοσελίδες της οργάνωσης στα Ιωάννινα με τον μαίανδρο με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των υπευθύνων των Πυρήνων Ιωαννίνων… Από το σάιτ μπορούσε κάποιος να δει φωτογραφίες με πικετοφορίες, οργάνωση σεμιναρίων… Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι χαιρετούν ναζιστικά τα μέλη της… Αναφέρθηκε επίσης σε τάγμα από την Αθήνα, που ανέβαινε στα Γιάννενα για διάφορες εκδηλώσεις στην επέτειο Βίτσι Γράμμου, για τη μάχη της Κόνιτσας, ακόμα και για την επέτειο της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου το 1914, εκδήλωση κατά  την οποία δημιουργήθηκαν επεισόδια… Ήταν σαν παραστρατιωτικά σώματα, με μαύρες μπλούζες, είχαν επικεφαλής…»

Εφημερίδα των Συντακτών 12 Σεπτεμβρίου 2017, απόσπασμα κατάθεσης του Αλέκου Ράπτη.

Πιστεύω ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα τελειώσει με τον λυγμό των θυμάτων. Το τέλος αυτής της δίκης θα είναι απλώς το τέλος μιας μάχης. Το αν αυτή η μάχη τελικά κερδήθηκε θα φανεί από την απόφαση του δικαστηρίου, γιατί η σημερινή δικαστική απόφαση θα καθορίσει το κατά πόσο έχει έρθει η στιγμή να ηττηθούν το μίσος, ο ρατσισμός και οι νεοναζιστές στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά άρθρα

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Περισσεύουν οι διαπιστώσεις, ατολμία για λύσεις

Οικονομική «αφαίμαξη» προκαλούν οι βανδαλισμοί

Ηπειρωτικός Αγών