ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια εξαγγελία, κριτική και βάρος στις συνέργειες

Με την εξαγγελία ενός ακόμη έργου αθλητισμού συνοδεύτηκε η παρουσία στα Γιάννενα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός».

Ο κ. Συναδινός ανακοίνωσε την έγκριση της μελέτης για τον φωτισμό στο γήπεδο της Λιμνοπούλας, που θα υλοποιηθεί, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2019. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης του κολυμβητηρίου, στο νέο ταρτάν στους «Ζωσιμάδες» και στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, χάρη στις οποίες τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν τρεις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου τον Μάιο, ενώ ακολουθούν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε με αριθμούς στην ισόρροπη, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, κατανομή των κονδυλίων για τα έργα αθλητικών υποδομών από το 2015 και μετά, αλλά και για τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, που μπορεί να αξιοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι στα προγράμματα «Αθλητισμός Για Όλους» που υλοποιεί, μόνο ένας δήμος από την Ήπειρο συμμετέχει και έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δύο γυμναστών, σε σύνολο 1483 που έχουν προσληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Τέλος, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη δουλειά που έχει γίνει από την Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, η οποία, όπως είπε, αποτελεί πρότυπο για τη λειτουργία, αλλά και την προώθηση έργων και απόδοση των εγκαταστάσεων στους πολίτες.
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, άσκησε κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή για την καθυστέρηση αλλά και αδιαφορία υλοποίησης έργων στον τομέα του αθλητισμού, ενώ τόνισε ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όχι με «φαραωνικά» έργα, αλλά με αθλητικούς χώρους προσβάσιμους σε όλους.
«Ένα στρατηγικό πρόγραμμα ενίσχυσης του αθλητισμού περιλαμβάνει υποδομές, περιλαμβάνει στόχους, δράσεις και παρεμβάσεις για τον επαγγελματικό αθλητισμό, για τον σχολικό αθλητισμό, για τον μαζικό αθλητισμό, για τον αθλητικό τουρισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως απαιτούνται συνέργειες με τους δήμους, τη Γενική Γραμματεία, την εκπαίδευση, τα αθλητικά σωματεία και τους φορείς του αθλητισμού, αλλά και «επιτελικές δομές στην αυτοδιοίκηση, που θα ασχολούνται με τον αθλητισμό συνολικά και δε θα μοιράζουν χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».
Τις θέσεις της παράταξης, που έχουν ως γενικό πρόταγμα ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, εξέφρασε ο επικεφαλής του Τομέα Αθλητισμού της παράταξης Σπύρος Ντάνης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του Τομέα Αθλητισμού Πέτρος Παλάσχας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την απρόσμενη, αλλά άκρως τιμητική για τον Γ. Ζάψα και την παράταξή του παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη και του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ακόμη η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου, τα μέλη της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης και εκπρόσωποι φορέων του αθλητισμού.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός πως η συζήτηση διήρκησε περίπου τρεις ώρες, με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, που θα αποτελέσουν τον «κορμό» του προγράμματος της παράταξης στον τομέα του αθλητισμού.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Αίτημα σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια