ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παπαδημούλης- Η Ελλάδα κρατά τα «κλειδιά» της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σαφές μήνυμα στη γειτονική Αλβανία για σεβασμό των πολιτικών, κοινωνικών και περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας έστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης από τα Γιάννενα.

Η «απόσυρση» του ΦΕΚ, που προβλέπει τη δήμευση των περιουσιών μελών της μειονότητας από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης, μετά από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, δε μας εφησυχάζει, σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα «κλειδιά» για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
«Αντιδράσαμε άμεσα στο περίφημο ΦΕΚ με μια καθαρή και σφοδρή δήλωση του πρωθυπουργού και μια κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσα στην Κομισιόν. Λίγες ώρες μετά, το ΦΕΚ εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε, γιατί ο νόμος, που προβλέπει παράνομα και αυθαίρετα τη δήμευση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δεν έχει ακυρωθεί», υπογράμμισε και συνεχισε: «Γι’ αυτό θέλω να στείλω το εξής μήνυμα: Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή προοπτική για τη γειτονική Αλβανία, χωρίς τον πλήρη, απόλυτο και έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, δικαιωμάτων πολιτικών, κοινωνικών και περιουσιακών. Και επειδή είμαστε τα διόδια και κρατάμε και τα κλειδιά, να πω ότι θέλουμε την ευρωπαϊκή ένταξη και προοπτική όλων των βορείων γειτόνων μας, αλλά για να το πετύχουν, πρέπει να σέβονται όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της ελληνική μειονότητας και φυσικά όλα τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για κανέναν και αυτή είναι πατριωτική πολιτική που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέρονται και όχι να ηρωοποιούν τον Κατσίφα».

Το δίλημμα των ευρωεκλογών

Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βρέθηκε στα Γιάννενα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο, μαζί με δύο γιαννιώτισσες υποψήφιες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και την πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας Όλγα Νάσση.
Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ε.Ε., επισημαίνοντας την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς.
«Η δική μας προσπάθεια είναι ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρή ομάδα της αριστεράς και μια προοδευτική συμμαχία, ικανή να αποτρέψει την εκλογή του Βέμπερ ως νέου προέδρου της Κομισιόν. Θα ήταν ένα σενάριο πολύ κακό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, γιατί σημαίνει δραστικές περικοπές. Οι ευρωεκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Θα είναι οι πιο σημαντικές εκλογές, οι πιο πολιτικές, οι πιο πολωτικές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή χαμένη ψήφο. Θα είναι σκαλοπάτι και για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Σκαλοπάτι και για τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Το βασικό δίλημμα των Ευρωεκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Και θα είναι και μια ευκαιρία να διαψεύσουμε πανηγυρικά και κατηγορηματικά στην κάλπη, όλες αυτές τις θεωρίες ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία έχει “κλειδωμένη” μια διψήφια διαφορά. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ένα σκαλοπάτι για μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές και για μια νέα τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης
Ο ίδιος εξήρε και τις κ.κ. Σκουπούλη και Νάσση, με την μεν πρώτη να θέτει ένα κοινωνικό πρόταγμα και τη δεύτερη να αναφέρεται και στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων που έχει επιφέρει στην Ιταλία η κυβέρνηση Σαλβίνι.
«Εμείς δεν μισούμε τον κόσμο. Άλλοι έχουν αυτά τα συναισθήματα και το βλέπουμε κάθε μέρα. Εμείς αγαπάμε τον κόσμο, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του, συνεργαζόμαστε για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλου του κόσμου. Υπάρχουν πλέον θέματα επιβίωσης για όλους, όχι μόνο για τους αδύναμους», σημείωσε η κ. Σκοπούλη.
«Ο Σαλβίνι όσο περνά ο καιρός αυξάνει τη δύναμή του και δυστυχώς είναι καθημερινός ο εκφασισμός της κοινωνίας που αφορά και στις προσωπικές σχέσεις και στη μείωση της δημοκρατίας, ξεκινώντας από την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί με αγώνες εδώ και χρόνια», ανέφερε η κ. Νάσση.
Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου, οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές συμμετείχαν στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά».

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Αισιοδοξία ότι θα είναι στη όχθη των νικητών

Ισχυρό άρωμα Ηπείρου στα ευρωψηφοδέλτια