ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από νέα πάρκινγκ μέχρι τραμ και τρένο

Δημιουργία χώρων στάθμευσης στη δημοτική αγορά της Αγίας Μαρίνας, αλλά και μακροπρόθεσμα, κάτω από το Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδων», που θα μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ιωαννιτών.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού σχεδίου εκτιμάται σε 80 εκ. ευρώ, που θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, λόγω των εργολαβικών εκπτώσεων, και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο προγραμματισμό έργων και δράσεων.

Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις (2020-2024), σύμφωνα με την 3η και τελευταία δημόσια παρουσίαση του ΣΒΑΚ, περιλαμβάνουν διαμορφώσεις πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας και οδικές υποδομές -κάποιες εκ των οποίων έχουν δρομολογηθεί- και προώθηση του ποδηλάτου και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Όπως είναι γνωστό, από τις εμβληματικές αλλαγές που προβλέπονται, είναι η πεζοδρόμηση της Αβέρωφ και τμήματος της Ανεξαρτησίας, το οποίο και εντάσσεται στον σχεδιασμό για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, που φτάνει μέχρι και το 2039, το ΣΒΑΚ προβλέπει-προτείνει μεγάλα έργα υποδομών, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, μελετώνται ή αποτελούν αιτήματα της περιοχής, όπως η οδός Νιάρχου, η επέκταση της Λ. Γεννηματά, η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά και η σύνδεση της Εγνατίας οδού με την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στο Πέραμα. Προτείνει ακόμη τη δημιουργία χώρου μεταφόρτωσης εμπορευμάτων (city logistics) στην περιοχή νοτιοδυτικά του Κατσικά, νέα σύνδεση της Ιόνιας με τη ΒΙ.ΠΕ., αλλά και τη διερεύνηση αναγκαιότητας – εφικτότητας υλοποίησης νέων συγκοινωνιακών έργων, όπως η δημιουργία γραμμής υδροπλάνων, η κατασκευή γραμμής τραμ και σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα.

Η συγκεκριμενοποίηση και κοστολόγηση των παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών, αλλά και δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου, ήταν αυτό που διαφοροποίησε την τρίτη κατά σειρά παρουσίαση του Σχεδίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και με τον συντονισμό της αρμόδιας αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, ακόμη, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας, η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, αντιδήμαρχοι και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι διαφόρων παρατάξεων.

Η κ. Βασιλείου μίλησε για τη σημασία της διαβούλευσης σε ένα σχέδιο που αποτυπώνει ουσιαστικά το όραμα του δήμου Ιωαννιτών για την πόλη του αύριο. «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δεν είναι μια συμβατική μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, μια στρατηγική μελέτη. Αποτελεί το όραμα που εφαρμόζει τα μέτρα, τις πολιτικές, τα έργα και τις δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση αναγκών για κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Σήμερα βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα πριν να αποκτήσει φυσική υπόσταση αλλάζοντας οριστικά, μεταξύ άλλων, την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι σαφές πως ένας γόνιμος και δημιουργικό κύκλος για τον δήμο Ιωαννιτών ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα, σηματοδοτείται μια νέα αφετηρία. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, προχωράμε στην επόμενη ημέρα, στην οποία, όπως μαζί οραματιστήκαμε, βρίσκεται στο κέντρο ο άνθρωπος», ανέφερε.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για ένα «σημαντικό εργαλείο, που η σημερινή δημοτική αρχή αφήνει ως παρακαταθήκη για την εξέλιξη του δήμου Ιωαννιτών σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», ενώ εξήρε το επιστημονικό έργο των μελετητών.

Το τελικό σχέδιο του ΣΒΑΚ βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου και φορείς, ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις, επαγγελματικές ομάδες και ομάδες ενδιαφερόντων, σύλλογοι και όλοι οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο και να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε ό,τι αφορά τις μελέτες, το κόστος έργων και την ιεράρχησή τους μέχρι και τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας