ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οφέλη για δήμους και δημότες

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για χρηματοδότηση δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από Ενεργειακές Κοινότητες, που έχουν ιδρυθεί ή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν, ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ, με το ποσοστό της χρηματοδότησης να φτάνει το 40-50%, ενώ θα περιλαμβάνονται ειδικές προβλέψεις για δράσεις καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν έναν νέο και καινοτόμο θεσμό, που μπορούν να συσταθούν από ομάδες πολιτών, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή/και μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την παραγωγή και διανομή ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δυνατότητα ανταποδοτικών δράσεων.

Η σχετική ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», από τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ηλεκτρικής Ενέργειας Δημήτρη Τσέκερη και το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κίλια.

Μέλη ενεργειακών κοινοτήτων, για παράδειγμα, μπορούν να είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα, για να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό ή μια μικρή ανεμογεννήτρια σε ακίνητο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε άλλη περιοχή και να εξοικονομούν ενέργεια ή να λάβουν μέρος σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας, όπως το «Εξοικονομώ».

Αντίστοιχες δράσεις μπορούν να κάνουν δήμοι ή κοινότητες για τη μείωση του κόστους ενέργειας και τη διανομή των ανταποδοτικών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσα από την εγκατάσταση ΑΠΕ και τη βελτίωση της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων.

Μάλιστα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της παράταξης, υποψήφιος δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης αναφέρθηκε σε στοιχεία που αφορούν στο ενεργειακό κόστος του δήμου και των επιχειρήσεων του σε ετήσια βάση. Τα ετήσια τέλη (που καταβάλουν οι δημότες) για τον ηλεκτροφωτισμό στη ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,3 εκ. ευρώ, 100.000 διαθέτει για πετρέλαιο θέρμανσης μόνο ο δήμος και οι υπηρεσίες του (χωρίς τα σχολεία και τα νομικά πρόσωπα), 1,6 εκ. διατίθενται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (ΔΕΗ, νερό και θέρμανση), 1,5 εκ. καταβάλει στη ΔΕΗ ο ΣΥΔΛΙ και 1,825 εκ. ευρώ η ΔΕΥΑΙ.

«Είναι κατά την άποψή μας μια τεράστια δαπάνη, που δεν μπορεί να την αγνοεί κανείς», σημείωσε και αναφέρθηκε στα οφέλη από την υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στον φωτισμό, η μείωση του ενεργειακού κόστους του δήμου με απελευθέρωση πόρων για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, η θετική συμβολή στη κλιματική αλλαγή κ.ά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών Γιώργου Παπαδιώτη και του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στις δράσεις που έχει αναλάβει ο δήμος προς την ενεργειακή αναβάθμιση γενικότερα, καθώς και στις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το ότι μέχρι πρόσφατα η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς και Γ. Στέφος, ο αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας, η πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων Ιωαννίνων Γ. Γιώτη, ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Ι Β. Τσίκαρης, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Ν. Βούστρος, ο πρόεδρος ΠΕΑΚΙ Β.Παλατζίδης, στελέχη και υποψήφιοι της παράταξης.

Σχετικά άρθρα

Χτυπούν καμπανάκι για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων

Μηνύματα δυσαρέσκειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Περιμένει κινήσεις ο Λάζαρος Νάτσης