Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Στις 12 Φεβρουαρίου η πιο πιθανή ημερομηνία εκλογής

Στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 12 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι ο μέχρι πρότινος βουλευτής Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα «κόψει» το νήμα και θα εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Με δεδομένες τις υποψηφιότητες του κ. Τασούλα από την κυβερνητική πλειοψηφία, του Τάσου Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και της Λούκας Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα ήδη μετρούν τα… κουκιά, που δείχνουν πως η εκλογή του κ. Τασούλα, μετά την τελευταία Συνταγματική αναθεώρηση, είναι δεδομένη, αλλά θα κινηθεί σε σαφώς χαμηλότερες ψήφους σε σχέση με την απερχόμενη ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πρόσωπο της οποίας υπήρξε ευρύτερη συναίνεση.
Όπως προβλέπεται, η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και απαιτούνται 200 ψήφοι για εκλογή, όπως και στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου. Στην τρίτη ψηφοφορία, που προγραμματίζεται για τις 6 Φεβρουαρίου, απαιτούνται πλέον 180 θετικές ψήφοι, ενώ στην τέταρτη ψηφοφορία ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων μειώνεται στους 151. Υπάρχει βέβαια και η πρόβλεψη για πέμπτη ψηφοφορία, όπου ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Ο κ. Τασούλας με βεβαιότητα θα λάβει τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας -συμπεριλαμβανομένης αυτής του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του κόμματος των «Σπαρτιατών», παρά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «δεν είναι ευπρόσδεκτες» οι ψήφοι του κόμματος του Β. Στίγκα.
Από την άλλη πλευρά, οι υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχουν προοπτικές εκλογής, θα αποτελέσουν μια «σφυγμομέτρηση» για τους ανεξάρτητους βουλευτές, εκείνους κυρίως που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα μέχρι στιγμής.
Ορισμένοι από αυτούς εκτιμάται ότι θα στηρίξουν τον Τάσο Γιαννίτση, μαζί με το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Λούκα Κατσέλη ξεκινά με τη στήριξη και της «Νέας Αριστεράς» αν και όχι καθολικά, καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών επίσης.

Μ. Κεφάλα: «Ο Κ. Τασούλας έχει τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης»

Την ικανοποίησή της για την υποψηφιότητα του επί 25χρόνια βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, έπειτα από την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, εξέφρασε σε δηλώσεις της η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, στο περιθώριο του εορτασμού του πολιούχου των Ιωαννίνων.
Μάλιστα η κα Κεφάλα σημείωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τρεις φορές εξέλεξαν τον Κ. Τασούλα Πρόεδρο της Βουλής, δεν έχουν κανένα λόγο να μην τον ψηφίσουν.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην τον ψηφίσουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε, ενώ, ερωτηθείσα για το αν είναι μια στενά κομματική επιλογή, επεσήμανε ότι ο κάθε προτεινόμενος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από κάποιο πολιτικό χώρο. «Νομίζω ότι ο Κώστας Τασούλας έχει τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης, γιατί έχει ήδη ψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τρεις φορές και μάλιστα έχει βγει Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, που δώσανε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βέβαια η αλλαγή Συντάγματος επιτρέπει πια στην κυβέρνηση να βγάζει Πρόεδρο με λιγότερες από 200 ψήφους, οπότε δεν πάει η χώρα σε εκλογές, όπως το ζήσαμε αυτό εξάλλου όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε εκλογές με αφορμή την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, όμως, η κάθε επιλογή, και τα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν ή που ακούγονται ή που προτείνονται, έχουν μια κομματική απόχρωση. Θεωρώ ότι ο Κώστας Τασούλας είναι ένας άνθρωπος, που και το κύρος για τον θεσμό έχει και την εμπειρία έχει, και αυτοδιοικητικός υπήρξε, και είχε 25 χρόνια βουλευτής, υπουργός, Πρόεδρος της Βουλής και θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Γ. Τσίμαρης: «Κομματική επιλογή ο Κ. Τασούλας»

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση ως σύμβολο της «Ελλάδας της προόδου, της συνέπειας και της προνοητικότητας», και καυτηρίασε το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεξε υποψήφιο από τον προοδευτικό χώρο, όπως είχε δεσμευθεί κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Περιμέναμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, που το 2019 κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και της ψήφισης της δυνατότητας να βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία, είχε δεσμευτεί ότι το πνεύμα του Συντάγματος θα παραμείνει, και το πνεύμα του Συντάγματος λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ισορροπία. Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από τον αντίπαλο χώρο από αυτόν που γίνεται η διακυβέρνηση της χώρας», σημείωσε, για να καταλήξει πως «το πνεύμα του Συντάγματος, δυστυχώς, δεν τηρείται με μια κομματική επιλογή».
Ερωτηθείς για την αδυναμία της αντιπολίτευσης να βρει κοινό υποψήφιο, ο κ. Τσίμαρης σημείωσε, πως θα μπορούσαν όλοι να περιμένουν και, αφού τεθεί η πρόταση από τον Πρωθυπουργό, να επιλεγεί ένας κοινός υποψήφιος, με στόχο τη συναίνεση. «Θα είναι πολύ λυπηρό. Όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας μέχρι τώρα να εκλέγονται με ευρείες πλειοψηφίες, πάνω από 240 – 260 ψήφους και ο νυν πρόεδρος να βγει με μια απλή πλειοψηφία, πολύ λιγότερες ψήφους από όσες του αρμόζει ως θεσμού», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Αλ. Καχριμάνης: «Ύψιστη τιμή για τους Ηπειρώτες η επιλογή του Κ. Τασούλα»

Ευχές για εκλογή με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τη Μ. Κεφάλα

Κ. Τασούλας: «Κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη»