Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Τα… μυστικά της λίμνης σε δημόσια θέα (φωτορεπορταζ)

«Ό,τι βυθίζεται, δεν εξαφανίζεται» είναι ο τίτλος, που επέλεξε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την έκθεση με ενδεικτικά ευρήματα από τον εν εξελίξει υποβρύχιο καθαρισμό της Παμβώτιδας, ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί ήταν αυτοί θέλησαν στο παρελθόν να εξαφανίσουν αντικείμενα στον βυθό της λίμνης.

Αυτό καταδεικνύουν αρκετά από τα ευρήματα του καθαρισμού, καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι μοτοσικλέτες, τα ποδήλατα, τα όπλα, καθώς και η μία ταμειακή μηχανή, που έχουν ανασυρθεί από τους δύτες της εταιρείας Seatec, δεν κατέληξαν εκεί τυχαία, ούτε επειδή οι κάτοχοί τους δεν είχαν τι άλλο να τα κάνουν. Μαζί με αυτά τα ευρήματα, πάντως, σε καθημερινή βάση ανασύρονται πινακίδες σήμανσης, καρέκλες, τραπέζια, λάστιχα και πολλά σκουπίδια. Στα πιο παράξενα αντικείμενα συγκαταλέγονται ένα αναπηρικό καροτσάκι, καροτσάκια οδοκαθαρισμού και ένα καζάνι, ενώ η υπαίθρια έκθεση εμπλουτίστηκε σήμερα με μία βάρκα και ένα παγκάκι. Και απομένουν ακόμη δύο ολόκληρες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός.


«Γνωρίζαμε από προηγούμενες καταγραφές ότι υπάρχει μεγάλος όγκος στερεών αντικειμένων μέσα στη λίμνη, γι’ αυτό και προκρίναμε αυτή τη δράση να χρηματοδοτηθεί ως εμβληματική δράση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε τρομάξει με τον όγκο των αντικειμένων που βγαίνουν, γιατί έχουμε δει τα απίστευτα πράγματα», τόνισε η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Κατερίνα Χιωτέλη, κάνοντας ειδική αναφορά και στο πολεμικό υλικό που βρέθηκε, όπως πολλά γερμανικά κράνη, βλήματα και οβίδες.
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι για πολλές δεκαετίες η λίμνη χρησιμοποιείτο για πολλά χρόνια ως ο… σκουπιδοντενεκές της πόλης. Το παρήγορο είναι ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα, που ανασύρονται, φαίνεται ότι έχουν απορριφθεί στη λίμνη πριν από δεκαετίες. Αυτά που είναι πρόσφατα, είναι κυρίως πλαστικά, αλουμίνια και μπουκάλια.
«Θεωρώ ότι η νοοτροπία των πολιτών αλλάζει σταδιακά. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τον κόσμο να ευαισθητοποιείται. Μας παίρνουν τηλέφωνο για να καταγγείλουν περιστατικά που παρατηρούν. Άρα σίγουρα η νοοτροπία αλλάζει, ίσως όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Πιστεύω, όμως, ότι σήμερα ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι οι λίμνες και γενικά τα υδάτινα συστήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν σε μας, οπότε δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποδέκτες για ό,τι άχρηστο έχουμε», σχολίασε η κα Χιωτέλη.

Διττή η σημασία του έργου

Η σημασία του έργου είναι διττή. Το ένα κομμάτι, που συνδέεται και με την έκθεση των αντικειμένων που ανασύρονται, έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να μην επιτρέψουν ποτέ μελλοντικά η λίμνη να γίνει… χωματερή.
Το δεύτερο έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την απορρύπανση, που δίνει μία ανάσα στην Παμβώτιδα, με το έργο, που χρηματοδοτεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ να περιλαμβάνει συνολική έκταση 100.000 τ.μ.από τον Μάτσικα μέχρι και τα παλαιά Σφαγεία, σε πλάτος 30 μέτρων από την ακτή και μήκος περίπου 3,5 χιλιόμετρα.
Το πλήθος και ο όγκος των αντικειμένων, πάντως, δείχνουν την ανάγκη να υπάρξει και μια δεύτερη φάση καθαρισμού, προς την πλευρά του Περάματος και της Δραμπάτοβας. «Προφανώς και το θέλουμε. Σίγουρα θα προταθεί για το μέλλον, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο χρόνο», απάντησε η Κ. Χιωτέλη, ερωτηθείσα σχετικά.
Η έκθεση στην πλατεία Μαβίλη θα συνεχιστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου και στόχος είναι να την επισκεφθεί μεγάλος αριθμός πολιτών και μαθητές σχολείων.