Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί έξι μεταλλικές σκάφες για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων και θα ήταν σίγουρα διπλάσιες, αν κάθε βράδυ δε φρόντιζαν να τις… αδειάζουν από οτιδήποτε μεταλλικό οι ομάδες αθίγγανων, που ασχολούνται σχεδόν επαγγελματικά με την «ανακύκλωση» μετάλλων.
«Βρίσκουμε τα πάντα. Λάστιχα, σωλήνες, καρότσια, ποδήλατα, μηχανάκια, μπετόβεργες ό,τι μπορείς να φανταστείς. Και πολλά τραπεζοκαθίσματα», λέει στον Η.Α. ο ιδιοκτήτης της εταιρείας SeaTec Αλέξανδρος Μαρκέτος. Πέρα, βέβαια, από τα συνηθισμένα αντικείμενα. Έχουν βρεθεί και κάποια, που σίγουρα δε θα περίμενε να έχουν πεταχτεί στη λίμνη, όπως ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ένα χρηματοκιβώτιο, δύο άμαξες, καθώς και κάποια πορσελάνινα αγγεία, τα οποία ερευνάται αν έχουν και κάποια αρχαιολογική αξία.
Το μόνο που δεν έχουν βρει, είναι ο θησαυρός του Αλή Πασα… «Αν τον είχαμε βρει, δε θα μας συναντούσατε εδώ», λέει γελώντας ο Αλέξανδρος Μαρκέτος.
Και πολεμικό υλικό
Μεταξύ των αντικειμένων που έχουν ανασυρθεί, είναι και πολεμικό υλικό από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Χθες το πρωί εντοπίστηκε ένα βλήμα, πιθανότατα πυροβόλου όπλου, το οποίο ήταν μπλεγμένο μέσα σε δίχτυα και με προσοχή έγινε η εναπόθεσή του στην ακτή. Ταυτόχρονα έγινε οριοθέτηση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, μέχρι να φτάσουν πυροτεχνουργοί του Στρατού για να το μεταφέρουν σε σημείο, που θα καταστραφεί.
Πριν λίγες ημέρες είχε εντοπιστεί ένα ακόμη βλήμα, από οβίδα αυτή τη φορά, ενώ οι δύτες έχουν ανασύρει και άλλο πολεμικό υλικό, όπως γερμανικά κράνη και θήκη από αντιασφυξιογόνες μάσκες. Και στο παρελθόν έχει βρεθεί στην Παμβώτιδα και περιμετρικά αυτής πολεμικό υλικό, όπως νάρκες, χειροβομβίδες και όλμοι.
Μια έκθεση με σκοπό την ευαισθητοποίηση
Μέχρι σήμερα οι δύτες έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό του τμήματος από τη θέση «Μάτσικα» έως την πλατεία Μαβίλη και από το λιμανάκι της Σκάλας έως το σημείο κοντά στη Νότια Πύλη του Κάστρου. Απομένει το κομμάτι από την πλατεία Μαβίλη έως το τέλος της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, που εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος όγκος αντικειμένων και θα απαιτηθεί η χρήση του γερανού, ώστε συνολικά να καθαριστεί έκταση περίπου 105.000 τ.μ., η οποία εκτείνεται σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων και πλάτος 30 μ.
Ο καθαρισμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 4 έως τις 11 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών. Μεταξύ άλλων, θα εκτίθενται στην πλατεία Μαβίλη κάποια από τα αντικείμενα, που έχουν ανασυρθεί, και θα γίνονται επισκέψεις μαθητών σχολείων.
Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η επιθεώρηση των κρηπιδωμάτων για φθορές και της λειτουργικότητας των φρεατίων, ενώ θα συνταχθεί έκθεση και για τη δημιουργία σπηλαιώσεων.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένος καθαρισμός στη λίμνη Παμβώτιδα», ανέφερε ο κ. Μαρκέτος, η εταιρεία του οποίου έχει μεγάλη εμπειρία από καθαρισμούς σε θάλασσες και λιμάνια. Η επιχείρηση καθαρισμού στη λίμνη έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, λόγω του ότι η κατάδυση υψομέτρου απαιτεί εξειδίκευση, της θολότητας του νερού, καθώς και της χαμηλής θερμοκρασίας.
Δεν ήταν έκπληξη
Ο όγκος και το είδος των αντικειμένων δεν ήταν, πάντως, έκπληξη για τους δύτες, οι οποίοι τον Ιούνιο του 2021 είχαν προχωρήσει ξανά σε υποβρύχιο καθαρισμό, με συμβολικό χαρακτήρα, σε ένα μικρό μόνο τμήμα της λίμνης, από το σημείο που δένουν τα καραβάκια έως το λιμανάκι στην Κυρά Φροσύνη.
Η πρωτοβουλία τότε ανήκε στην ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas και είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τους δύτες να ανασύρουν μέσα σε λίγες ώρες μηχανάκια, ποδήλατα, λάστιχα, σωλήνες, καθώς και μια βάρκα.