Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κρούσμα γρίπης των πουλερικών στις 31 Οκτωβρίου. Ακολούθησε σύσκεψη στο Υπουργείο, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, για το γεγονός πως δεν κλήθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής, που αποτελούν και τις μεγαλύτερες του κλάδου.
«Το ζήτημα είναι τεράστιο. Ήρθε στην αυλή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» και της «Νιτσιάκος», κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.
«Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί “Πίνδος”, Άρτας και η “Νιτσιάκος”, καθώς τόσο σε κοτόπουλα όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα», σημείωσε.
Στην συνάντηση τέθηκε η λήψη μέτρων, ξεκινώντας από τον περιορισμό των οικόσιτων σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών άγριων πουλιών και στην περιοχή μας.
«Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία, που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Πάντως, το ζήτημα αυτό απασχόλησε την Ήπειρο και συνολικά τη χώρα και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχαν εντοπιστεί κρούσματα γρίπης των πουλερικών σε αρκετές βαλκανικές χώρες, όπως συνέβη πέρυσι, την ίδια περίοδο, αλλά και το 2021, σε αρκετές χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.
Το 2019 ωστόσο, λόγω του εντοπισμού νεκρού αργυροπελεκάνου, που είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην λίμνη Παμβώτιδα, εντάθηκε η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας στις οικόσιτες εκτροφές και κυρίως στις περιοχές γύρω από τους βιότοπους.
Στην… αυλή της Ηπείρου η γρίπη των πτηνών
Πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της περιοχής απέναντι στην γρίπη των πτηνών (Η5ΝΙ) ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βουλγαρία.