ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επισκέψεις Κ. Γάτσιου σε Τεχνολογικό Πάρκο και επιχειρήσεις πληροφορικής

Τη σημαντική συμβολή των εταιρειών τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ) στην ανάπτυξή τους, είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Γάτσιος.

Ο κ. Γάτσιος επισκέφθηκε τρεις επιχειρήσεις, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΕΤΕΠΗ Απόστολο Αυγερόπουλο, προκειμένου να διαμορφώσει μία πλήρη εικόνα για τις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης, τη σημασία τους για να μπει φρένο στη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα, με την ιδιότητα του πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέθεσε την εμπειρία του από τη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς για την ενίσχυση της ιδέας της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στους νέους, επισημαίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης των ερευνητικών προσπαθειών και του παραγόμενου έργου στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την επιχειρηματικότητα.
Αρχικά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Terracom στον Κατσικά, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης Στ. Γκούσκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Ζαχαράκη, και ακολούθως βρέθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο, για να επισκεφθεί τις εταιρείες Commitech, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό της Κ. Παπανικολάου και τον αντιπρόεδρο Κ. Γλάρο, και P&I Hellas, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή ανάπτυξης Ι. Τσιλιμπάρη.
Ο κ. Γάτσιος δήλωσε αισιόδοξος για το γεγονός ότι στην περιοχή τείνει να δημιουργηθεί ένα “οικοσύστημα” επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών. «Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε τη διαρθρωτική κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, καλούμαστε να γυρίσουμε σελίδα και να εδραιώσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα ξεφεύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κρατισμού. Έστω κι αν τα μεγέθη είναι ακόμη μικρά, είναι κάτι παραπάνω από θετικό ότι άνθρωποι με σημαντικές σπουδές αποφασίζουν να επενδύσουν στον τόπο τους, αλλά και το ότι η περιοχή έχει αρχίσει να προσελκύει μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Τίποτα φυσικά δεν είναι τυχαίο. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής έχουν καταφέρει να παράγουν ένα άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι υπερπολύτιμο για τις εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και γενικά νέων τεχνολογιών. Αλλά και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου αποτέλεσε τη “θερμοκοιτίδα”, για να αρχίσουν να δημιουργούνται μικρά “διαμαντάκια” σε τοπικό επίπεδο, τα προϊόντα και οι εφαρμογές των οποίων κατακτούν τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωσή του και προσθέτει: «Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Νέες θέσεις εργασίας, αποφυγή του brain drain και συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού στα Γιάννενα, γενικότερη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτά. Από τη στιγμή που ο δρόμος άνοιξε, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στα Γιάννενα περισσότερες επιχειρήσεις στους τομείς της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Και να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευελιξία ζητήματα που έχουν να κάνουν με κτιριακές εγκαταστάσεις, ταχύτητες internet και γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Τέλος, καλεί τους τοπικούς φορείς να διευρύνουν τη συνεργασία με όλες αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της ανάπτυξής τους.

Σχετικά άρθρα

Μόνιμες εγκαταστάσεις στα Γιάννενα για την P&I

Αποστόλης Τζελέτας

Τετραήμερη εργασία για δεύτερο καλοκαίρι από την Terracom

Η Terracom «ασφάλισε» το Μουντιάλ του Κατάρ