Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε ιδιώτες η αποκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες για δύο ακόμη χρόνια

«Αβρόχοις ποσί» ελήφθη για τη δημοτική αρχή η απόφαση για την ανάθεση σε εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε τέσσερις από τις πέντε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής να μη θυμίζει σε τίποτα την περίοδο που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο στην αρχή της θητείας της.

Αν και δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι αντιπαραθέσεις, η συνεδρίαση δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Μωυσή Ελισάφ, που είχαν απλωθεί πανό εντός της αίθουσας και υπήρχε τεράστια αντίδραση από τους εργαζόμενους στον Δήμο και δυναμικές παρεμβάσεις από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στη σημερινή συνεδρίαση η αντίδραση εξαντλήθηκε στη… χαλαρή παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, ενώ και από την πλευρά της σημερινής αντιπολίτευσης οι ενστάσεις ήταν κυρίως ως το τυπικό της διαδικασίας και όχι ως προς την ουσία του διαγωνισμού για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, προϋπολογισμού 1.633.476,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για τα έτη 2024-2026, με δικαίωμα προαίρεσης 216.336,60 ευρώ με ΦΠΑ.
Οι κύριες ενστάσεις είχαν να κάνουν με τον τρόπο, που επέλεξε η δημοτική αρχή να εισάγει το θέμα, φέρνοντάς το με τη μορφή του κατ’ επείγοντος και εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά και το ότι δεν έρχεται προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. συνεδριάζει αύριο) για να ενημερωθεί το σύνολο του σώματος. Εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», η δημοτική σύμβουλος Ελένη Ακονίδου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι φέρνει το θέμα εσπευσμένα και εν κρυπτώ, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται το κατεπείγον, όταν η δημοτική αρχή γνώριζε τον χρόνο λήξης της σύμβασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Στέφανος Μάντζιος, που στάθηκε και στο ότι δε δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να μελετήσουν τη διακήρυξη των 100 σελίδων, που έφτασε στα e-mail τους μόλις ένα 24ωρο πριν τη συνεδρίαση.
Την καθυστέρηση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης από τις υπηρεσίες επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας, λέγοντας πως δεν υπήρξε κανένας υπερβάλλων ζήλος, αλλά η αναγκαιότητα άμεσης λήψης απόφασης προκύπτει από το ότι η σύμβαση ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα προαίρεσης. «Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το κατεπείγον του θέματος αμφισβήτησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα, επισημαίνοντας και αυτή την αδυναμία να προλάβει κάποιος να μελετήσει τη διακήρυξη σε ένα 24ωρο. «Κατεπείγουσα ανάγκη ήταν να περάσει χωρίς αντιδράσεις. Ούτε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου δεν είναι εδώ», ανέφερε.

Αλλαγή σχεδίου λόγω μη δυνατότητας προσλήψεων

Με δεδομένο ότι η επαναφορά της αποκομιδής των απορριμμάτων από τον ιδιώτη στον Δήμο ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μάκης Χρυσοστόμου απέδωσε την αλλαγή σχεδίου στην αδυναμία προσλήψεων από το πρόγραμμα 55-67.
«Ούτε κρυφή ατζέντα έχουμε ούτε τίποτα», απάντησε στο ερώτημα που προηγουμένως είχε θέσει η Ελένη Ακονίδου, υπογραμμίζοντας την ασυνέπεια λόγων και έργων της δημοτικής αρχής, που τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά διατεινόταν ότι τα σκουπίδια δε θα πάνε σε ιδιώτη.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή είχε επιλέξει να στελεχώσει την υπηρεσία καθαριότητας με προσωπικό από το πρόγραμμα 55-67, καθώς είχε το πλεονέκτημα ότι εξασφάλιζε προσωπικό για δύο χρόνια, με ενδεχόμενο παράτασης, σε αριθμό που η ίδια επέλεγε. Άλλη επιλογή ήταν να προσλάβει εργαζόμενους με οκτάμηνες συμβάσεις, ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν, ενώ υπάρχει και η προοπτική πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, κάτι που οδήγησε τη δημοτική αρχή να επιλέξει την προκήρυξη διαγωνισμού για δύο έτη και όχι έως το τέλος της θητείας της.
Την επιχειρηματολογία του αντιδημάρχου αντέκρουσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ, η οποία τόνισε ότι η σημερινή ιδιωτικοποίηση «κλείδωσε», όταν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις και δεν έγιναν. «Δεν κάνατε ούτε μισή αίτηση για μόνιμο προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Η σημερινή δημοτική αρχή προετοίμαζε ήδη από την προηγούμενη θητεία της τη σημερινή εξέλιξη, όταν το 2018 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν πολυάριθμες προσλήψεις στην καθαριότητα, εξαιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά αποφάσισε να ζητήσει πολύ λιγότερες θέσεις από τις πραγματικές ανάγκες. Η προηγούμενη δημοτική αρχή “συνέχισε” το έργο το 2021, ιδιωτικοποιώντας την αποκομιδή απορριμμάτων σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού, χωρίς να αιτηθεί σε όλη τη θητεία της ούτε μια θέση εργάτη καθαριότητας.
Πριν μόλις ένα μήνα, η παρούσα δημοτική αρχή, συνεχίζοντας τη μεθόδευση των ιδιωτικοποιήσεων, αποφάσισε ότι δε θα κάνει κανένα διορισμό εργάτη καθαριότητας ή χειριστή μηχανημάτων έργου για το 2025, παρά τις τραγικές ελλείψεις της υπηρεσίας.
Θα μπορούσαν τουλάχιστον να αιτηθούν προς την κυβέρνηση προσλήψεις στην καθαριότητα για να έχουν το άλλοθι ότι η κυβέρνηση τους απέρριψε. Θα μπορούσαν να δώσουν για ένα χρόνο την αποκομιδή στους εργολάβους μέχρι να γίνουν προσλήψεις. Δεν έκαναν τίποτα απ αυτά. Η υποστελεχωμένη υπηρεσία είναι το ιδανικό άλλοθι για να φουσκώσουν κέρδη οι εργολάβοι», συνεχίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, σχολιάζοντας ότι το ίδιο έγινε και με τον οδοφωτισμό, με τη δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση να καταψηφίζει τη ΣΔΙΤ, αλλά μόλις ανέλαβε τη διοίκηση, να «δένει» τον Δήμο ακόμα πιο σφιχτά στον εργολάβο με ακόμα δύο συμβάσεις.

Ανοίγει ο διαγωνισμός, χαμηλότερο το τίμημα

Πέραν της αναγκαιότητας της ανάθεσης μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, ο κ. Χρυσοστόμου επιχειρηματολόγησε και σε σχέση με τις… ποιοτικές διαφορές του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας πως ανοίγει τον ανταγωνισμό και είναι οικονομικά συμφερότερος για τον Δήμο Ιωαννιτών.
Το άνοιγμα του διαγωνισμού προκύπτει από το ότι είναι ξεχωριστός ανά Δημοτική Ενότητα (Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος, Παμβώτιδας), κάτι που επιτρέπει τη συμμετοχή και μικρότερων εταιρειών, που μπορεί να διεκδικήσουν την αποκομιδή μόνο σε μία Δημοτική Ενότητα. Επίσης, αφαιρέθηκε η προϋπόθεση του να διαθέτουν δικό τους συνεργείο για την επισκευή των οχημάτων τους.
Δεύτερη βασική διαφοροποίηση έναντι του προηγούμενου διαγωνισμού είναι ότι η κοστολόγηση δε θα γίνεται με βάση το βάρος των απορριμμάτων, αλλά με βάση την παρεχόμενη υπηρεσία. «Εμείς δεν έχουμε κιλά. Ό,τι πετιέται, μαζεύεται», ανέφερε ο Μ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας πως από τις 862.000 ευρώ το έτος, η νέα σύμβαση προβλέπει 816.000 ευρώ το έτος, δηλαδή εξασφαλίζεται μείωση κόστους τουλάχιστον 46.000 ευρώ ετησίως, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη ανάλογα με την έκπτωση που θα δοθεί.
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας σημείωσε ότι αυτό γίνεται ενώ τα κόστη για τις εταιρείες έχουν αυξηθεί, καθώς είναι ακριβότερα τα καύσιμα και έχουν ανέβει το κόστος συντήρησης και οι μισθοί των εργαζόμενων. Βέβαια, στον αντίποδα, πλέον τα χιλιόμετρα είναι λιγότερα, καθώς τα σκουπίδια μεταφέρονται στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και όχι στο εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Κάτι που προσπέρασε ο κ. Χρυσοστόμου.
Αυτό, πάντως, που σημείωσε, είναι πως το κόστος της αποκομιδής είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα κόστη του εργοστασίου. «Εκεί δίνουμε τα πολλά χρήματα», ανέφερε, προαναγγέλλοντας προσπάθεια μείωσης του κόστους μέσω του ΦΟΔΣΑ.
Το άνοιγμα του διαγωνισμού αμφισβήτησε ο Στέφανος Μάντζιος, αναφερόμενος στην προϋπόθεση οχημάτων τεχνολογίας τουλάχιστον EURO 6, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να απαντά ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει αυτός ο όρος, όταν σχεδόν το σύνολο των οχημάτων του Δήμου είναι σε αυτή την κατηγορία, ενώ το συνέδεσε και με τον στόχο της κλιματικά ουδέτερης πόλης. Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν, πάντως, τον κ. Μάντζιο, που ανέφερε ότι ο διαγωνισμός μοιάζει με φωτογραφικό, ενώ ευθέως χαρακτήρισε φωτογραφική τη διακήρυξη ο Γιώργος Λαδιάς από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», που παρίστατο ως αναπληρωματικό μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι αντιπαραθέσεις και οι… κωλοτούμπες

Αρκετές ήταν οι στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι στη διάρκεια της συνεδρίασης, με αφορμή κυρίως τη στάση που είχαν κρατήσει η δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση στο παρελθόν και η σημερινή αντιπολίτευση ως δημοτική αρχή, με αμφότερες τις πλευρές να έχουν εντελώς διαφορετική στάση με αυτή που κράτησαν στο παρελθόν.
Κύριο στοιχείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η επιλογή να μην έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η συζήτηση να εξαντληθεί σε επίπεδο Δημοτικής Επιτροπής, αλλά και το ότι το 2019 η σημερινή δημοτική αρχή, ως αντιπολίτευση τότε, μπλόκαρε τη λήψη απόφασης για ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, με την απόφαση να λαμβάνεται τελικά δύο χρόνια μετά από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Την αρχή έκανε η Ελένη Ακονίδου, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι στέρησε το 2019 τη δυνατότητα να έχουμε μια καθαρή πόλη, ενώ αναφέρθηκε και στον σημερινό νόμο Βορίδη, που επίσης δίνει την αρμοδιότητα στη Δημοτική Επιτροπή να αποφασίσει για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες. «Αυτός ο νόμος είναι καλός; Ενισχύει τη δημοκρατία;», ρώτησε με σαφή ειρωνική διάθεση, επιμένοντας το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο.
Προσπάθεια διαστρέβλωσης του παρελθόντος και της πραγματικότητας απέδωσε στην Ελ. Ακονίδου ο Θωμάς Γιωτίτσας, θέτοντας από την πλευρά του το ερώτημα με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2021 προχώρησε ο διαγωνισμός. Ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ αναφέρθηκε και στην ακύρωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του διαγωνισμού για τα led, με τη συζήτηση να εκτροχιάζεται.
Αντιπαράθεση σε ήπιους τόνους υπήρξε και μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Θ. Γιωτίτσα και της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τ. Ζέκα, όταν ο πρώτος δήλωσε θιγμένος από την προσωπική αναφορά στον ίδιο του Συλλόγου Εργαζομένων στην ανακοίνωση, που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης.
«Μπορεί στην συνεδρίαση του 2021 ο σημερινός πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής να καταψήφιζε το θέμα, σήμερα όμως ο ίδιος φέρνει ως επείγον το θέμα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να προλάβει τις αντιδράσεις», ανέφερε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, επισυνάπτοντας και το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του 2021.
«Με θίγει προσωπικά η αναφορά στην ανακοίνωση του Συλλόγου. Ο κάθε πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής είναι υποχρεωμένος να εισάγει τα θέματα, που φέρνουν οι αντιδήμαρχοι. Δε δέχομαι την αναφορά ότι εγώ θέλω να προλάβω αντιδράσεις», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησης του επί του θέματος ο κ. Γιωτίτσας.
Απαντώντας, η κ. Ζέκα τόνισε πως ποτέ ο Σύλλογος δεν έχει προσωπικά, ωστόσο του επισήμανε πως η αναφορά είχε να κάνει με το ότι αυτός ήταν που το είχε καταψηφίσει (σ.σ. ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής το 2021), και σήμερα το ψηφίζει, γι’ αυτό και αναγράφηκε το όνομά του.
Για την ιστορία, το θέμα υπερψηφίστηκε από τα μέλη της δημοτικής αρχής, με τις Ελένη Ακονίδου και Ρένα Δεληκούρα από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» να απέχουν ζητώντας συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, και τον Στέφανο Μάντζιο από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» να απέχει επίσης, ζητώντας συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και ενημέρωση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Οι… ποιοτικές διαφορές δεν άνοιξαν τον ανταγωνισμό

Ως αντιπολίτευση καταψήφιζαν, τώρα επείγονται

Στάση εργασίας κατά τη νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων