Παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα κατέφτασαν στα Γιάννενα, αντιμετωπίζοντας, μαζί με τους γονείς τους, την πρόκληση της ενοικίασης μίας γκαρσονιέρας ή ενός «δυαριού», κατά κανόνα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 300 ευρώ για τις παλαιότερης κατασκευής γκαρσονιέρες, να ανεβαίνουν στα 350 ευρώ για τις ελαφρώς ανακαινισμένες και να ξεπερνούν τα 400 ευρώ για τις νεόδμητες στο κέντρο των Ιωαννίνων. Όσο για διαμερίσματα άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, τα λεγόμενα «δυάρια», εκεί οι τιμές φέτος ξεκινούν από τα 350 ευρώ εκτός πόλης και κυμαίνονται, για ανακαινισμένα διαμερίσματα από 400 ευρώ, εκτός πόλης, ενώ για καινούργια διαμερίσματα, επιπλωμένα στο κέντρο μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 600-650 ευρώ! Τιμές για όλα τα βαλάντια, αλλά όπως αναφέρουν οι περισσότεροι από τους γονείς των φοιτητών, τέτοιες τιμές είναι το λιγότερο «τσουχτερές», «τσιμπημένες» και ακόμη περισσότερο από αυτό…
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, παρόλα αυτά οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων έχουν πάρει την «ανηφόρα» τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας μία περίοδο ύφεσης κατά την οικονομική κρίση. Ό,τι ισχύει πανελλαδικά, ισχύει και στα Γιάννενα, που δε θα μπορούσαν να είναι η εξαίρεση του κανόνα, με τους μεσίτες να επισημαίνουν ότι οι τιμές διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, τον «νόμο» της προσφοράς και της ζήτησης».
Η Ειρήνη, πρωτοετής φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, ήρθε με τους γονείς της από την Κέρκυρα για να βρει ένα διαμέρισμα, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. «Δεν μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να βρω σπίτι», λέει, εξηγώντας πως ήξερε τις ακριβώς ζητούσε. «Έψαχνα να βρω μία δίχωρη γκαρσονιέρα, όχι επιπλωμένη, μέσης ηλικίας ως προς την παλαιότητα της κατασκευής. Όσο πιο νωρίς αρχίζεις να ψάχνεις, τόσο ευκολότερα βρίσκεις σπίτι, αν και αυτό δεν κρατά τις τιμές χαμηλά. Για το διαμέρισμα που έψαχνα, οι τιμές στα Γιάννενα, στο κέντρο της πόλης κυμαίνονται από 350-500 ευρώ. Γύρω στα 400 ευρώ είναι το ενοίκιο στο σπίτι που νοίκιασα», σημειώνει, και είναι από τις τυχερές, αφού δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να βρει σπίτι της αρεσκείας της που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.
Ο Βαγγέλης, πατέρας πρωτοετούς φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έψαξε αρκετά την κτηματομεσιτική αγορά της φοιτητικής στέγης στην πόλη, πριν καταλήξει και αυτός σε μεσιτικό γραφείο, όπως αρκετοί απ’ όσους φτάνουν στα Γιάννενα. «Το ενοίκιο για ένα δυάρι διαμέρισμα , νεόδμητο, κυμαίνεται από 450-550 ευρώ στο κέντρο, τα λίγο παλιότερα (10ετίας-20ετίας) από 350-400 ευρώ. Στην ίδια, περίπου, τιμή, είναι και τα ανακαινισμένα διαμερίσματα. Όσο για τις γκαρσονιέρες, οι λεγόμενες δίχωρες (με ξεχωριστό σαλόνι) είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, και οι τιμές τους κυμαίνονται από 280-350 ευρώ στο κέντρο των Ιωαννίνων, ενώ λίγο πιο έξω, στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων, που βρίσκεται πιο κοντά στην πανεπιστημιούπολη και έχει πολλά διαμερίσματα που στεγάζουν φοιτητές, οι τιμές είναι κατά τι πιο χαμηλές, από 230-280 ευρώ», αναφέρει, κάνοντας μια σύνοψη της εικόνας που σχημάτισε ο ίδιος. Και όπως συμπλήρωσε, τα 50-80 ευρώ μηνιαία διαφορά μισθώματος δεν είναι μικρό ποσό, ειδικά στους καιρούς που περνάμε…
Η Βίκυ, πρωτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος από τη Ζάκυνθο, έχει έρθει με τους γονείς της αυτές τις μέρες στην πόλη προς αναζήτηση στέγης. Ο πατέρας της, ο κ. Βαγγέλης, παραπονιέται πως οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων είναι πανάκριβες. «Τα χρήματα που μας ζητάνε, για την κατασκευή και τα χρόνια παλαιότητας των συγκεκριμένων οικημάτων, είναι υπερβολικά πολλά», υπογραμμίζει. Και εξηγεί πως με βάση τα διαμερίσματα που έχει δει, μαζί με την κόρη του, μέχρι τώρα, τα περισσότερα είναι παλιά, όχι επιπλωμένα «και παρόλα αυτά οι τιμές των ενοικίων που μας, ζητούν είναι “τσουχτερές”, τουλάχιστον για τον δικό μου οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν τα αξίζουν τα λεφτά που μας ζητάνε για ενοίκιο», λέει, διευκρινίζοντας πως ψάχνει για μία γκαρσονιέρα στο κέντρο, κατά προτίμηση, «γύρω στα 300-350 ευρώ».
Η Στέλλα πέρασε στη Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών. Ήρθε στα Γιάννενα από τις Σέρρες, μαζί με τους γονείς της, ψάχνοντας για μία οικονομική περίπτωση διαμερίσματος, κάτι που φαντάζει δύσκολο επί του παρόντος στη μητέρα της Κατερίνα, που ψάχνει για την κόρη της, κατά προτίμηση, μία δίχωρη γκαρσονιέρα, γύρω στα 40 τετραγωνικά μέτρα. «Τα ενοίκια που μας ζητάνε είναι πάρα πολύ υψηλά, οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 650-700 ευρώ για ένα δυάρι 60 τετραγωνικών μέτρων», λέει. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα τα σπίτια είναι πιο καινούργια.
Τα στάνταρτς όσων φτάνουν στα μεσιτικά γραφεία είναι λίγο πολύ τα ίδια. Γκαρσονιέρα σε… μέση κατάσταση, ούτε πολύ παλιά ούτε νεόδμητη, μέσα στην πόλη κατά προτίμηση, αναζητά ο κ. Βαγγέλης από τη Λιβαδειά για την κόρη του Φωτεινή, που πέρασε στο Χημικό. «Αλλά οι τιμές που μας ζητάνε, είναι “σφαγείο”. Εμείς μπορούμε να δώσουμε γύρω στα 300-350 ευρώ, μέχρι εκεί αντέχουμε. Είδαμε κάποια διαμερίσματα που μας άρεσαν στην περιοχή της Κιάφας», σχολιάζει.
Ο Αντώνης, ένας εκ των υπευθύνων σε μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο των Ιωαννίνων, δίνει μία συνολικότερη εικόνα της μεσιτικής αγοράς ως προς τα ενοίκια της φοιτητικής στέγης. «Δεν μπορώ να σας δώσω μία μονοδιάστατη ή απόλυτη απάντηση στην ερώτηση που μου κάνετε για τις μέσες τιμές των φοιτητικών ενοικίων στα Γιάννενα. Υπεισέρχονται πολλοί υποκειμενικοί παράγοντες, η θέση του διαμερίσματος, αν έχει γκαράζ η πολυκατοικία, αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι κοινόχρηστα και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, αν το σπίτι είναι νεόδμητο, ανακαινισμένο ή επιπλωμένο», εξηγεί.
Και έτσι είναι, ωστόσο υπάρχουν και κάποια… αξιώματα. Γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, δεν μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι κάτω από 400 ευρώ, μέσα στα Γιάννενα. Όσο για το «δυάρι» θα χρειαστεί να καταβάλουν μηνιαίο μίσθωμα από 450 ευρώ και ανακαινισμένο φτάνει στα 500 ευρώ και βάλε. Σε όσο πιο προνομιακή θέση βρίσκεται το διαμέρισμα, κοντά σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ή όσο πιο κεντρικά, τόσο τα ενοίκια ανεβαίνουν. Έδαφος» την τελευταία διετία κερδίζει και η περιοχή των Σεισμοπλήκτων, με αρκετά νεόδμητα διαμερίσματα, σε τιμές κατά 50-80 ευρώ χαμηλότερα από το κέντρο των Ιωαννίνων.
Μετρούν και το ένα νοίκι οι γονείς
Σε… δεύτερο χρόνο θα μπουν στη διαδικασία αναζήτησης σπιτιών για τα παιδιά τους πολλοί γονείς πρωτοετών φοιτητών στα Γιάννενα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που άπαντες έφταναν στην πόλη λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Και αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, που γίνεται όλο και νωρίτερα, με πολλούς να θέλουν να αποφύγουν την καταβολή ενός επιπλέον μισθώματος, ελπίζοντας ενδεχομένως και στο ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι μισθωτές να ρίξουν και τις τιμές.
«Δεν είναι τόσο μαζική η προσέλευση όσο άλλες χρονιές. Σταδιακά έρχονται γονείς και φοιτητές, ενώ εκτιμούμε πως μερικοί θα έρθουν προς τα τέλη Αυγούστου, μη θέλοντας να επιβαρυνθούν με το ενοίκιο ενός επιπλέον μήνα», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος.
Άλλωστε, παρά την αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν τίθεται ζήτημα διαθεσιμότητας, με δεδομένο πως έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των εισακτέων. «Σίγουρα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πλήξει τη μακροχρόνια, αλλά υπάρχει διαθεσιμότητα σπιτιών προς μίσθωση. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει οδηγήσει σε μείωση των φοιτητών και είναι κάτι, που πρέπει να δει το Πανεπιστήμιο, γιατί η τοπική κοινωνία στενάζει», σχολίασε ο κ. Μπάσιος.