Το ενδιαφέρον της ΙΚΕ «Γέραξ» για να αναλάβει το εγχείρημα δε συνοδεύτηκε από την υποβολή εγγυητικής επιστολής και εγγράφων πιστοληπτικής ικανότητας, με την περιφερειακή αρχή να καλείται να βγάλει «λαγούς από το καπέλο» για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.
Για παταγώδη αποτυχία κάνει λόγο ο Στ. Καλογιάννης, που από την αρχή είχε εναντιωθεί στο πρότζεκτ της Περιφέρειας Ηπείρου, και χαρακτηρίζει προδιαγεγραμμένη την πορεία των πραγμάτων. Ενδιαφέρον έχει ότι στο κάδρο των ευθυνών βάζει και το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο επίσης χρεώνει ερασιτεχνικούς έως προκλητικούς χειρισμούς, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ενέταξε το Πάρκο Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει δεν προβλέπεται σε κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, δε δημιουργήθηκε Εταιρεία Ανάπτυξής του, δεν πολεοδομήθηκε η αναγκαία έκταση, ώστε κάθε δυνητικός επενδυτής να εγκατασταθεί με δικές του δαπάνες, ούτε είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Και από εκεί και κάτω αναφέρεται στους χειρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου. «Η έλλειψη σχεδιασμού από την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοφανής. Αντίθετα, περίσσεψαν οι αυτοσχεδιασμοί. Εξηγούμαι: Το 2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το Πάρκο θα υλοποιούνταν με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών, με κόστος που “δε θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ”. Όμως, αφενός μεν ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και το Πανεπιστήμιο, έμεινε εκτός σχεδιασμού του Πάρκου, αφετέρου το κόστος εκτοξεύτηκε στα 50 εκατ. ευρώ! Έπρεπε συνεπώς η Περιφέρεια να αναζητήσει δάνεια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάλυπτε μόνο 20 εκατ. Η Περιφέρεια δεν έχει τέτοια δανειοληπτική ικανότητα.
Συνεπώς, η απένταξη του Πάρκου από το Ταμείο Ανάπτυξης, με νεότερη Απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο 2023, ήταν αναμενόμενη. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε, τότε, ότι θα μείωνε τη δαπάνη του έργου από 50 εκατ. σε 30 εκατ. ευρώ (μείωση 40%!), ώστε αυτό να γίνει “βιώσιμο” και να “επανενταχθεί” στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αντ’ αυτού, λίγο αργότερα, η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει το έργο με σύμβαση παραχώρησης, και μάλιστα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%!).
Ο διαγωνισμός για σύμβαση παραχώρησης ήταν άγονος, όπως αναμενόταν. Εκδήλωσε όμως ενδιαφέρον μια εταιρεία με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ και με αυτήν η Περιφέρεια συζητούσε επί μήνες την υλοποίηση του έργου, κινδυνεύοντας σοβαρά να χάσει τη σοβαρότητα και αξιοπιστία της.
Προχθές μάθαμε ότι οι συζητήσεις με την εν λόγω εταιρεία έληξαν άκαρπες…», αναφέρει, αντιπαραβάλλοντάς το με τη δική του πρόταση για τη δημιουργία Τεχνόπολης στην Πεδινή.
Και καταλήγει: «Οι πρωτοφανείς χειρισμοί Περιφέρειας και Υπουργείου επί μια ολόκληρη πενταετία, απαξίωσαν πλήρως ένα έργο, την Τεχνόπολη, και στέρησαν από την Ήπειρό μας μια μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό της. Έως εδώ. Έφτασε η ώρα να τελειώσουν οι ερασιτεχνισμοί με το Πάρκο. Αν πράγματι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, νέων υλικών και τεχνητής νοημοσύνης, τα θεσμικά εργαλεία υπάρχουν, ώστε η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα να σχεδιαστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και να υλοποιηθεί με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».
Στ. Καλογιάννης: Ως εδώ με τους ερασιτεχνισμούς για το Πάρκο Τεχνολογίας
Τα πυρά του κατά της περιφερειακής αρχής στρέφει για μία ακόμη φορά ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, με αφορμή τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια να προωθηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου.