Φωτογραφία αρχείου
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Εστία μόλυνσης για την Παμβώτιδα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

Εστία μόλυνσης για την Παμβώτιδα αποτελούν τα οχήματα, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και συνεργεία και φανοποιεία του λεκανοπεδίου, είτε με είτε χωρίς πινακίδες.

Αυτό επισημαίνει ο Φοράς Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, με τον πρόεδρό του να έχει για το θέμα συνεργασία με τον πρόεδρο του Σωματείου μηχανοτεχνιτών-φανοποιών και συναφών επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων Χρήστο Μπάη. Ο Φορέας απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες των ακινητοποιημένων οχημάτων να τα απομακρύνουν και να τα μεταφέρουν σε ιδιωτικούς φυλαγμένους χώρους με στεγανό υπόβαθρο (όχι πάνω στο χώμα) ή να τα παραδώσουν προς ανακύκλωση στις αντίστοιχες εταιρίες. Το θέμα θεωρείται επείγον και ο Φορέας, από τον Μάιο και μετά, θα ξεκινήσει και πάλι ελέγχους ώστε να απομακρυνθούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Το θέμα είχε τεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του Σωματείου μηχανοτεχνιτών-φανοποιών και συναφών επαγγελμάτων σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον οποίο είχε ενημερώσει για την ύπαρξη και λειτουργία παράνομων συνεργείων, γεγονός που δημιουργεί περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κ. Μπάης είχε ζητήσει, επίσης, τη συμβολή του δήμου Ιωαννιτών στην απομάκρυνση αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες που παραμένουν στα συνεργεία με σκοπό να ανακυκλωθούν ή να καταστραφούν.

Εμπλουτισμοί και αλιεία

Εξάλλου, σε μια σειρά από μέτρα για την προστασία της Παμβώτιδας προχωρά ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, μετά από την ολοκλήρωση μιας σειράς συναντήσεων με τοπικούς φορείς και συλλόγους. Συμφωνήθηκε ότι οποιοσδήποτε εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας και άλλων λιμνών με γόνο ψαριού, θα πρέπει να φέρει τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επίσης, αποφασίστηκε να τηρείται αυστηρά η νομοθεσία απαγόρευσης της αλιείας για συγκεκριμένες περιόδους, ενώ από τον Φορέα γίνεται γνωστό ότι υλοποιεί πρόγραμμα για τον περιορισμό της δρομίτσας με στόχο της αύξηση του ζωοπλαγκτόν.

Σχετικά άρθρα

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα

Η οικογένεια Φίλιου το 1963

Λουκία Τζάλλα