Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Σε περισσότερα από 500 υπολογίζονται τα ακίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, με επιπτώσεις τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και ευρύτερα, καθώς η μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων οδηγεί και σε αύξηση των ενοικίων.

Με επιστολή της προς τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, η Ένωση Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων καλεί τον δήμο να υποβάλλει αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εφαρμοστούν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 111 του ν.4446/2016 προβλέπεται πως, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής: α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος. β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Οι λόγοι που προβάλει η Ένωση για την ανάγκη «ενεργοποίησης» της ΚΥΑ, αφορούν την προστασία της κατοικίας, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη των Ιωαννίνων είναι η τεράστια αύξηση στις τιμές των ενοικίων, μεγάλα προβλήματα στην εύρεση στέγης, ιδιαίτερα μάλιστα για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και στην αύξηση του όγκου των απορριμμάτων και της επιβάρυνσης των υπηρεσιών του Δήμου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπύρος Σουρέλης σημείωσε, σε δηλώσεις του, πως στην πόλη των Ιωαννίνων συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΚΥΑ. «Υπάρχει ένας αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα στον ξενοδοχειακό κλάδο όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν είμαστε ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί, να υπάρχουν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλο τον κλάδο και σε συνάρτηση και με τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων κ. Δούκα, ο οποίος ουσιαστικά ζητάει περισσότερα χρήματα για τους δήμους από τα ξενοδοχεία, λέμε ότι υπάρχουν τρόποι να βρει από αλλού αυτά τα έσοδα που λείπουν από τους δήμους και καλούμε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Σουρέλης, προσθέτοντας πως δεν είναι λογικό ένας φοιτητής, που έρχεται να σπουδάσει στην πόλη των Ιωαννίνων, ή κάποιος άλλος επαγγελματίας να απευθύνεται στα ξενοδοχεία για να νοικιάσει δωμάτιο με τον μήνα. «Δεν είναι το κόστος εφικτό για τις περισσότερες οικογένειες. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα απελευθερωθούν περισσότερα διαμερίσματα, για να μπορέσουν να διατεθούν εκεί που πρέπει, στους φοιτητές και σε όσους άλλους έχουν ανάγκη στέγης», τόνισε.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αφήσει το «αποτύπωμά» της σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στις πρωτεύουσες αλλά και σε τουριστικές περιοχές και σε πολλές χώρες έχουν ληφθεί μέτρα. «Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, αλλά να ακολουθήσουμε άλλες πρακτικές άλλων χωρών που έχουν λάβει μέτρα, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Διότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα πέρα από τη φορολογία και την έλλειψη διαμερισμάτων. Παρατηρείται και το φαινόμενο της όχλησης και την αύξησης της ρύπανσης. Οπότε, όπως άλλες πόλεις έχουν πάρει μέτρα, σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και εμείς», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος