Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Τα Γιάννενα θα φωτίσει η Ολυμπιακή Φλόγα, που θα ανάψει τον βωμό και θα διανυκτερεύσει στην πλατεία Μαβίλη το βράδυ της Τρίτης, ενώ για πρώτη φορά θα περάσει και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που κλείνει 60 χρόνια ζωής.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, ένα σύμβολο πανανθρώπινων αξιών, στο ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον γιαννιώτη Χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, προς το Παρίσι, που θα διεξαχθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα βρεθεί στην πόλη των Ιωαννίνων το απόγευμα της Τρίτης.
Πέντε λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα από τη Λεωφόρο Δωδώνης 115, στις 18.50 μ.μ., έως την πλατεία Μαβίλη στις 19:13 μ.μ.. Κατά σειρά θα είναι οι Παντελής Κίτσιος, Παναγιώτα Μανοπούλου, Χρήστος Τσιούρης, Δημήτρης Χρόνης και Νέστορας Κολιός, ο οποίος θα ανάψει τον βωμό.
Στην ειδική εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην πλατεία Μαβίλη θα παρουσιαστεί και το break dance, που κάνει την επίσημη είσοδό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και «συνοδεύει» την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της.
Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις οδούς που θα περάσει η Φλόγα, όπως και το πρωί της Τετάρτης, οπότε η Αννέτα Κυρίδου θα παραλάβει την Φλόγα και θα τη μεταφέρει, μέσω των οδών Δ. Φιλοσόφου και Γλυκιδών, στο Κάστρο, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της προς το Πανεπιστήμιο.
Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στις 9.45 το πρωί της Τετάρτης. Πρώτη λαμπαδηδρόμος θα είναι η φοιτήτρια Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para Tae Kwon Do, η οποία θα παραλάβει τη δάδα και θα διανύσει τη διαδρομή εντός της Πανεπιστημιούπολης έως το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», όπου και θα τελεστεί η αφή του βωμού. Μετά τη τελετή, η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει από τον χώρο του Πανεπιστημίου με τον δεύτερο λαμπαδηδρόμο, φοιτητή Άρη Ζάραγκα, χρυσό πανελληνιονίκη στο άθλημα του τζούντο και θα συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ηγουμενίτσα.
Η άφιξη και διανυκτέρευση της Ολυμπιακής Φλόγας στα Γιάννενα αποτελούν ξεχωριστή τιμή για όλους μας, τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, θυμίζοντας πως η πόλη έχει γεννήσει Ολυμπιονίκες, οι οποίοι έχουν δοξάσει τα χρώματα της πατρίδας μας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, καλώντας τους Γιαννιώτες να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι προετοιμασίες στον Δήμο Ιωαννιτών έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες σε συνεργασία τόσο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο είχε υποδεχτεί στο δημαρχείο στα τέλη Φεβρουαρίου. «”Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν μία κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα”, έχει γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ και η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας πριν μερικές μέρες υπενθύμισε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τα λόγια του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα. Η ολυμπιακή φλόγα αντιπροσωπεύει την αρχαία παράδοση και τη συνέχιση του ολυμπιακού ιδανικού, εμπνέοντας μας να αναζητήσουμε το καλύτερο στον εαυτό μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο. Με τη φλόγα αυτή, φέρνουμε κοντά όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τη σημασία του αθλητισμού, της φιλίας και της αλληλεγγύης. Είναι μια ευκαιρία να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τους παλαιότερους να συνεχίσουν να παλεύουν για τα όνειρά τους με αφοσίωση και αντοχή. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην υποδοχή, για να γιορτάσουμε μαζί τη συνέχιση του ολυμπιακού πνεύματος», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Στο τελετουργικό της άφιξης και αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αναφέρθηκαν οι αντιδήμαρχοι Στέφανος Σίντος και Πέτρος Παλάσχας, καλώντας επίσης τον κόσμο να συμμετέχουν στην υποδοχή της.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση