Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Δεύτερη ερώτηση στη Βουλή και επίσκεψη Ταχιάου

Φουντώνει αντί να σβήνει η φωτιά, που άναψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τις αναφορές του σε επικινδυνότητα της Εγνατίας Οδού λόγω ελλιπούς συντήρησης, καθώς, πέραν των αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις.

Και αυτές ακριβώς οι διαστάσεις φαίνεται πως είναι που έκαναν τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο να προσθέσει στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη στη σήραγγα Μαλακασίου και συνάντησή του με τον περιφερειάρχη τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μετά την ερώτηση, που υπέβαλαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου, άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις για την ασφάλεια των μετακινήσεων στην Εγνατία Οδό ζητούν από τον υπουργό και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη και Πέτη Πέρκα.
Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζουν πως οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια για τη μετακίνηση σε έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας. Όπως σημειώνουν, παρά το γεγονός ότι ο κ. Καχριμάνης ανακάλεσε, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών παραμένει σιωπηλό χωρίς να τοποθετείται δημόσια για την οδική ασφάλεια στην Εγνατία. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον αυτοκινητόδρομο σε ιδιώτες εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κόστος και την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν έχει γίνει η απαραίτητη διερεύνηση των παραπάνω πληροφοριών. Αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα, και αν όχι, ερωτούν αν θα υπάρξει άμεσος έλεγχος από εμπειρογνώμονες και μηχανικούς ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του αυτοκινητοδρόμου. Ακόμα ρωτούν αν η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ και EGIS PROJECTS SA διασφαλίζει την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου, όπως και αν έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίες και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της «Εγνατίας Οδού ΑΕ».

Σχολιασμοί της ανακοίνωσης

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις των περιφερειακών παρατάξεων, που σχολιάζουν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της περιφερειακής αρχής, με την οποία ανασκεύασε την τοποθέτηση του περιφερειάρχη στην Περιφερειακή Επιτροπή, με δικαιολογίες περί διόγκωσης και αλλοίωσης όσων ειπώθηκαν σε μια ιδιωτική συζήτηση.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι η περιφερειακή αρχή επέλεξε την αυτογελοιοποίησή της ως διέξοδο στα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια της, προσπαθώντας «να στρέψει, με γελοίο και συκοφαντικό τρόπο, την ευθύνη πρόκλησης και συντήρησης δημόσιας ανησυχίας… προς τους δημοσιογράφους, κατασυκοφαντώντας τους».
«Εάν η περιφερειακή αρχή είχε την ελάχιστη έγνοια για την ανησυχία που προκλήθηκε από την πανελλαδική δημοσιότητα που έλαβαν οι επικίνδυνες δημόσιες δηλώσεις της, θα είχε ανακαλέσει την αμέσως επόμενη ημέρα Παρασκευή. Θα το είχε κάνει έστω το Σάββατο, ημέρα που η Εισαγγελέας διέταξε διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κι όμως ! Το ισχυρό πολιτικό μήνυμα της ανάγκης υπεράσπισης των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ, ως εθνικό-πανηπειρωτικό συμφέρον, επέβαλε την ανάγκη να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος εμπέδωσης του μηνύματος από τον λαό: “αν θέλετε ασφάλεια, ξηλωθείτε κι άλλο”. Έτσι προετοιμάζει το έδαφος για την Ε.Ο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας», προσθέτει.
Την επίσημη απάντηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και του αρμόδιου Υπουργείου σχετικά με την ασφαλή χρήσης της Εγνατίας οδού, δηλώνει ότι αναμένει η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του περιφερειάρχη της θύμισε το πολύ γνωστό ανέκδοτο με πρωταγωνιστή το λιοντάρι και το λαγό, το οποίο καταλήγει με την ατάκα του έντρομου λαγού μπροστά στο λιοντάρι «…έε λέμε και καμιά …κουβέντα να περνάει η ώρα». Επί της ουσίας, σχολιάζουν πως τα ήξεις αφήξεις του περιφερειάρχη αποδεικνύουν ότι ή ζει σε άλλο πλανήτη ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και διάλεξε τον κυνικό αυτό τρόπο, σπέρνοντας το φόβο, για να στηρίξει προφανώς τόσο την πώληση της Εγνατίας οδού όσο και την αύξηση των διοδίων σε αυτή.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Πύργος της Βαβέλ» με τη σήραγγα στο Μαλακάσι

Αποδίδεται ξανά στην κυκλοφορία η σήραγγα στο Μαλακάσι

Αποστόλης Τζελέτας