ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταγραφή ζευγαριού Στικταετών στο Δέλτα του Καλαμά

Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ζευγάρια Στικταετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν στο Δέλτα του Καλαμά ο βιολόγος Νίκος Μπούκας και ο υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφόρησης Ποταμού Καλαμά της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου.

Ο Στικταετός (Clanga clanga) είναι μεγάλος και σκουρόχρωμος αετός. Μοιάζει πολύ με τον κραυγαετό (Clanga pomarina), μόνο που εκείνος επισκέπτεται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικό στοιχείο το ημισεληνοειδές σημάδι στη βάση των εξωτερικών πρωτευόντων. Από πάνω το ενήλικο είναι σκουρόχρωμο, με μια ανοιχτόχρωμη ρίγα στην βάση της ουράς (ουροπήγιο). Το νεαρό είναι αυτό που έδωσε και το όνομα στο πουλί (στικταετός), καθώς έχει πολλά λευκά στίγματα στα φτερά και στην πλάτη. Με μήκος 59-69 εκ και άνοιγμα φτερών 153-177 εκ, προσδιορίζεται ως μεγάλος στιβαρός αετός. Ενηλικιώνεται σε 5-6 χρόνια.
Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει 17-33 ζευγάρια Στικταετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU27). Προτιμά υγρά δάση σε χαμηλό υψόμετρο, κοντά σε υγρότοπους και μακριά από τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά των υγροτόπων. Κυνηγά τη λεία του κοντά σε υγρά λιβάδια και βάλτους. Γεννά 1-2 αυγά, τα οποία επωάζει 42-45 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν θα πετάξουν μετά από 60-65 ημέρες. Ο πληθυσμός του έχει τάσεις περαιτέρω μείωσης.
Στο Δέλτα του Καλαμά είναι χειμερινός επισκέπτης (ξεχειμωνιάζει), καθώς είναι ένα καθαρά μεταναστευτικό είδος. Ο βιολόγος Νίκος Μπούκας και ο υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφόρησης Ποταμού Καλαμά της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου παρατήρησαν δύο ενήλικα άτομα, ένα εκ των οποίων έφερε πάνω του πομπό δορυφορικής παρακολούθησης.