ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φρένο» στα σχέδια για μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη

Απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη, ικανοποιώντας την τοπική κοινωνία και τον οικείο Δήμο Δωδώνης.

Η απόφαση, που βάζει «φρένο» στην αδειοδότηση του έργου δυναμικότητας 1,99 MW, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ο επενδυτής να επανέλθει, ελήφθη ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που κατατέθηκαν από τους τεχνικούς και νομικούς συμβούλους.

Το βασικότερο επιχείρημα των κατοίκων και τοπικών φορέων ήταν η μεγάλη δυναμικότητα της μονάδας, για τη λειτουργία της οποίας απαιτούνται 222 τόνοι κτηνοτροφικών αποβλήτων ημερησίως, με τις παραγόμενες στην περιοχή ποσότητες να καλύπτουν ένα μικρό μέρος της πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή θα μεταφέρονταν καθημερινά τόνοι αποβλήτων.

Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, που βρέθηκε το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μαζί με μέλη της επιτροπής Αγώνα και κατοίκους, έκανε λόγο για δικαίωση, που οφείλεται στα ισχυρά επιχειρήματα που κατατέθηκαν. «Μετά την αναβολή της συζήτησης, τα επιχειρήματα μελετήθηκαν στο μεσοδιάστημα και είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση, ανατρέποντας προς ώρας την εγκατάσταση», σημείωσε, τονίζοντας πως κανείς δεν ξέρει αν θα επανέλθει ο επενδυτής. Σημείωσε, ωστόσο, πως κατά τη διάρκεια όλης αυτής της συζήτησης, οι επενδυτές είχαν προχωρήσει στη θεραπεία κάποιων από τα ζητήματα που είχαν τεθεί από τους τοπικούς φορείς, αλλά παραμένουν ζητήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντακαλέτση σημείωσε πως η διαδικασία εγκρίσεων έργων ΑΠΕ θα πρέπει να αλλάξει εντελώς, με την πολιτεία να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, ώστε είτε να προχωρούν ώριμα και ορθώς μελετημένα έργα, είτε να απορρίπτονται χωρίς να μπαίνουν οι δήμοι στη διαδικασία να αναζητούν νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, ώστε να υποδεικνύουν τα «τρωτά» σημεία των μελετών. «Το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να αποδεικνύεται ότι καλώς είμαστε δύσπιστοι και πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση να λέμε όχι σε έργα ΑΠΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο Βασίλης Μαγγιώρος, σημειώνοντας πως κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη, αλλά οι κάτοικοι παραμένουν πάντα σε επιφυλακή. «Μετά από οκτώ μήνες ενός δύσκολου αγώνα, σήμερα κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη. Είναι καίρια η απόφαση του ΠΕΣΠΑ και ελπίζουμε ότι έχει πάρει το μήνυμα η συγκεκριμένη εταιρία», σημείωσε, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Δωδώνης, τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες που συμμερίστηκαν τα επιχειρήματα, καθώς επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη. «Η ομοψυχία και η υποστήριξη όλων των συγχωριανών μας, εντός και εκτός Ιωαννίνων, όλο αυτό το διάστημα ήταν συγκινητική. Καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι στην απόφαση, πλέον των άλλων επιχειρημάτων, συμπεριλήφθηκε και ένα συνοπτικό σημείωμα με τα σημαντικότερα επιχειρήματά μας του νομικού μας συμβούλου Παναγιώτη Θεοδώρου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.