ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με την προσδοκία ενός σύγχρονου χωρικού σχεδιασμού

Με μία αναφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα, έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης κατά την παρουσίαση στα Γιάννενα του βιβλίου του «Σχέδια πόλεων και δημόσιος χώρος στις απαρχές του Ελληνικού Κράτους», που εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

«Η γραφειοκρατία, οι οικονομικές δυσκολίες, οι πολλές αλλαγές στη νομοθεσία, οδηγούν σε τροποποιήσεις των σχεδίων και παρατάσεις των προθεσμιών, με συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Ευελπιστούμε αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν με την εκπόνηση και θεσμοθέτηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που προωθούν το ΤΕΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένο και σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», ήταν η μεγάλη συμμετοχή. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εστίασε στον δημόσιο χώρο και στην αναγκαιότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού, και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές διατάξεις που προέβλεπε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το οποίο είχε στηρίξει το ΤΕΕ, και στην μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στους Δήμους με την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, δρ. Πολεοδομίας Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και ειδικότερα τις αρχές σχεδιασμού των πόλεων στο νέο ελληνικό κράτος, τη νομοθεσία στην οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός και η οποία ήταν επηρεασμένη από τη αντίστοιχη γαλλική και γερμανική. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πολύ σημαντικά Διατάγματα «περί υγιεινής οικοδομής πόλεων», «περί δημοσίων οικοδομών», «περί κατασκευής πεζοδρομίων και υπονόμων», και στον ρόλο τους στη δημιουργία των νέων πόλεων, δηλώνοντας ότι το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη δίνει πολλά νέα στοιχεία για τις πόλεις.
Στον δημόσιο χώρο, στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου αρχείων, που έγινε από τον Σταύρο Καλογιάννη, και στα σχέδια πόλεων που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο βιβλίο, με το οποίο επιδίωξε να αποκωδικοποιήσει τους συντελεστές που διέπουν τον σχεδιασμό και την οργάνωση των πόλεων από τις πρώτες δεκαετίες του νεοελληνικού κράτους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη νομοθεσία περί σχεδιασμού των πόλεων και του δημόσιου χώρου, συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και τη νομοθεσία που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς και στις παθογένειες που ταλανίζουν επί δύο αιώνες τον σχεδιασμό του χώρου, δηλαδή την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση δημόσιας/ δημοτικής γης. Πρόκειται για φαινόμενα διαχρονικά, τα οποία προκαλούν σοβαρή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση, και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις των αρχών του 19ου αιώνα που καινοτομούσαν, όπως τα Διατάγματα για τη δημιουργία κτηματολογίου και για το «δικαίωμα επιφανείας», ρύθμιση που επανεισήχθη στη νομοθεσία μας το 2011! Ανέδειξε τα δημόσια κτίρια που σχεδιάζονται την Οθωνική περίοδο, είναι μεγαλοπρεπή, νεοκλασικού ρυθμού και καθόρισαν τα σχέδια πόλεων και την εξέλιξή τους, όπως ενδεικτικά τα κτίρια του Κοινοβουλίου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Ακαδημίας Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας Σ. Λιάπης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο πρώην υφυπουργός Αντ. Μπέζας, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Αν. Γιογλή, οι πρώην δήμαρχοι Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου και Φ. Φίλιος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Λεονάρδος, αντιδήμαρχοι, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, Αδελφοτήτων και ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη των πόλεων.