ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προειδοποίηση για κενό στην αποκομιδή απορριμμάτων

Τον κίνδυνο να μείνει η πόλη των Ιωαννίνων χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων τις μέρες του Πάσχα, επειδή δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει, οι συμβασιούχοι, που εργάζονται αυτή την εποχή στην αποκομιδή των απορριμμάτων, απολύονται στις 14 Απριλίου και για να μην υπάρχουν κενά στην υπηρεσία, θα έπρεπε αυτές τις μέρες να «τρέχει» η προκήρυξη για τις προσλήψεις νέων συμβασιούχων. Ωστόσο, η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί και είναι άγνωστο πότε αυτό θα γίνει, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να επισημαίνει ότι η διοίκηση του Δήμου, αν και γνωρίζει το θέμα εδώ και δέκα μέρες, «σφυρίζει αδιάφορα».
Εκτός από το θέμα του ενδεχόμενου κενού στο κομμάτι της αποκομιδής, στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ο οδοκαθαρισμός της πόλης θα χειροτερεύσει, καθώς εκεί δεν προβλέπονται καν προσλήψεις συμβασιούχων με 8μηνες συμβάσεις. «Το ελάχιστο και γερασμένο προσωπικό του οδοκαθαρισμού αδυνατεί να καθαρίσει το σύνολο της πόλης ούτως ή άλλως. Η πρακτική της μετακίνησης συναδέλφων από άλλες γειτονιές της πόλης στο κέντρο για την κίνηση του Πάσχα, μπορεί να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες του εμπορικού και ιστορικού κέντρου, αλλά αφήνει χωρίς οδοκαθαρισμό τις λαϊκές συνοικίες και τα χωριά του λεκανοπεδίου», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και συνεχίζει: «Το θέμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στον Δήμο δεν αφορά αποκλειστικά τους δημοτικούς υπαλλήλους. Επηρεάζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που καλείται να πληρώνει τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά κάνει εβδομάδες ή και μήνες να δει οδοκαθαριστή έξω από το σπίτι του. Στην πράξη η δημοτική αρχή κάνει οικονομία ακόμα και από τα ψίχουλα που δίνει για προσλήψεις συμβασιούχων, ώστε να περισσέψουν χρήματα για να φέρει νέους εργολάβους.
Με αυτά τα δεδομένα, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι αντί να γίνουν ενέργειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γίνονται συσκέψεις της υπηρεσίας καθαριότητας για να καθαριστεί η πόλη».
Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της δημοτικής αρχής, «που, αντί να ασχοληθεί με τη διοίκηση του δήμου, ασχολείται με τον συνδικαλισμό για να φέρει τους εργολάβους», και ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τόσο στην καθαριότητα όσο και στις υπόλοιπες υποστελεχωμένες υπηρεσίες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων με κρατική χρηματοδότηση και να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.