ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απόκριες στα Γιάννενα με τζαμάλες, καρναβάλι και γαϊτανάκια

Με 72 τζαμάλες, καρναβάλι, γαϊτανάκια και άλλα δρώμενα θα γιορτάσουν τα Γιάννενα τις Απόκριες, με τον Δήμο Ιωαννιτών να συνεργάζεται με συλλόγους της πόλης και των κοινοτήτων για την οργάνωση των εκδηλώσεων.

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στον πεζόδρομο της Καλλάρη, με ένα πάρτι της έναρξης του Καρναβαλιού του Κατσικά, σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά με τον Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννενα».
Την Κυριακή της Απόκρεω 10 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στα Λιθαρίτσια, πολιτιστικοί σύλλογοι, και όχι μόνο, θα χορέψουν το παραδοσιακό γαϊτανάκι και θα παρουσιάσουν δρώμενα της Αποκριάς. Τη διοργάνωση έχει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών. Συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμπελιάς, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καρδαμιτσίων – Άμμου, Κατσικά, Κοσμηράς, Κρύας, Λούτσας, Μπάφρας, Πλατανιάς, Ροδοτοπίου, Σταυρακίου, «Το Κάστρο», ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών, ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Η συνέχεια δίνεται την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, δίπλα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ρυθμούς λάτιν. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Γεωργάνος.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου. Στις 12 το μεσημέρι ξεκινά το Καρναβάλι του Κατσικά, που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, χορό και κέφι.
Την ίδια μέρα, από νωρίς το απόγευμα σε όλες τις συνοικίες της πόλης ανάβουν οι παραδοσιακές τζαμάλες. Με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών, που προσφέρει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα, μικροί και μεγάλοι χορεύουν, μεταμφιεσμένοι ή όχι, σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω από την τζαμάλα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αργά το βράδυ σε πολλές τζαμάλες σερβίρεται και παραδοσιακή φασολάδα. Φέτος, σε όλο το λεκανοπέδιο του Δήμου Ιωαννιτών θα ανάψουν 72 τζαμάλες.
Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Ο Δήμος Ιωαννιτών, από τις 12 το μεσημέρι, προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας: φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, ελιές, τουρσί και άφθονο κρασί.