ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μερόπη Τζούφη: «Υπονομευτικό για τα δημόσια πανεπιστήμια το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζήτησε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντάς το ταξικό και υπονομευτικό για τα δημόσια πανεπιστήμια, το προσωπικό τους, τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους.

«Η Νέα Αριστερά υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει στους αγώνες του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημόσια ιδρύματα της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η πλειοψηφία των φορέων, που καλέστηκε στη Βουλή, απορρίπτει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Όπως ανέφερε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, «η κυβέρνηση έχει ως μόνους συνοδοιπόρους τον ΣΕΒ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, φορείς-θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων».
Στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, μίλησε εκτεταμένα για τις διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ποδοπατά συνειδητά το συνταγματικό πλαίσιο. Παρόμοια, αναλύοντας συγκεκριμένα άρθρα, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Πιερρακάκη αναφορικά με τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όπως επεσήμανε, «το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών και κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με ακριβά δίδακτρα και περιορισμένα αντικείμενα σπουδών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ κ. Μήτκα, ο οποίος αποκάλυψε πως τα κριτήρια ποιότητας για την ίδρυση και λειτουργία είναι ελάχιστα και δε συγκρίνονται με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς και τις ανισότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΝΔ της ψευτο-αριστείας πρόκειται να νομοθετήσει να μπαίνει κανείς στην ιδιωτική Ιατρική με 10.000 μόρια και 10.000 ευρώ το χρόνο – η δημόσια Ιατρική θα συνεχίσει να έχει 19.000 μόρια».
Αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια ΑΕΙ, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως πρόκειται για διατάξεις που «προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του νόμου Κεραμέως, χωρίς να προσδίδουν τίποτα το αναπτυξιακό στα δημόσια ΑΕΙ». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνέχιση της οικονομικής και στελεχιακής ασφυξίας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τον περαιτέρω περιορισμό της εσωτερικής δημοκρατίας στα ιδρύματα.