Photo credit: Πηνελόπη Θωμαΐδη
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προεργασίες για μία τοπική ομάδα δράσης για τον Αώο

Η ανάγκη δημιουργίας μίας τοπικής ομάδας δράσης για τον Αώο, που θα λαμβάνει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και φορείς για την αντιμετώπιση καταστάσεων που υποβαθμίζουν την ακεραιότητά του, προέκυψε ως συμπέρασμα από την ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Αώος - Ο ρόλος των πολιτών στην ουσιαστική προστασία του», που συνδιοργάνωσαν το MedINA και ο Δήμος Κόνιτσας, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις των καλεσμένων ομιλητών, οι οποίοι έθεσαν προβληματισμούς, έκαναν προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του ποταμού Αώου και της γύρω περιοχής, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ενθάρρυναν τη συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα διαχείρισης και προστασίας του ποταμού. Αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο Αώος και οι παραπόταμοί του, στους αγώνες που έχουν γίνει για την προστασία του και στα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την θωράκισή του απέναντι σε υπάρχουσες πιέσεις και επερχόμενες απειλές.
Μεταξύ των ομιλητών βρέθηκαν ο νομικός με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα νομικά εργαλεία που έχουν πολίτες και φορείς στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, ντόπιοι ενεργοί πολίτες, όπως ο Νίκος Κυρίτσης (No Limits) και η Ελένη Παπαμιχαήλ, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κινημάτων, όπως ο Πανταζής Τουφίδης (Σύλλογοι «Ioannina Fishing Club» και «Προστασίας της άγριας πέστροφας – ΑΣΤΡΑΙΟΣ») και οι συνεργάτες του MedINA, ο συντονιστής τοπικών δράσεων για τον Αώο Δημήτρης Παπαγεωργίου και η συντονίστρια του εκπαιδευτικού έργου «Let it flow!» Θεοδώρα Λαναρά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας Βασίλης Σπανός.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του ποταμού Αώου και των παραποτάμων του, και κορυφώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους, κατά την οποία ακούστηκαν τοποθετήσεις, ενδιαφέρουσες ιδέες και απορίες.
Κάποια από τα ζητήματα που φάνηκε να απασχολούν τους πολίτες της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής, είναι η ρύπανση των νερών της λεκάνης του Αώου, η υποβάθμιση του ποτάμιου οικοσυστήματος από παράνομες πρακτικές αλιείας και διαχείρισης του νερού, η ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών έργων σε Σαραντάπορο, Αώο, Βοϊδομάτη και στα ρέματα αυτών και οι επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες εντός των προστατευόμενων περιοχών. Πολλοί ήταν αυτοί που συμφώνησαν πως υπάρχει μία αποστασιοποίηση των τοπικών κοινοτήτων από αυτά τα ζητήματα και ενστερνίστηκαν την ανάγκη δημιουργίας μίας τοπικής ομάδας δράσης για τον Αώο.
Το MedINA και ο Δήμος Κόνιτσας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συμμετέχοντες και τους πολίτες, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των ενεργών πολιτών για τη διατήρηση και προστασία του Αώου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Ri-Connect, που υλοποιεί το MedINA με χρηματοδότηση από το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT). Το έργο Ri-Connect στοχεύει στη διατήρηση της ελεύθερης ροής του ποταμού και των παραποτάμων του, ως διασυνοριακού οικολογικού διαδρόμου και πόρου ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.