Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Με ορίζοντα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση

«Η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται με αφορμή την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

«Υπάρχει πίεση από τη Νέα Δημοκρατία και άλλους κύκλους να συνθέσουν ένα σκηνικό πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος και η εκλογική προετοιμασία γίνονται με ορίζοντα Σεπτεμβρίου. «Έχει σημασία οι εκλογές να γίνονται στην ώρα τους και να σταματήσουν τα τερτίπια, να γίνονται όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να αιφνιδιάσει», πρόσθεσε, ενώ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην οικονομική και πολιτική της κυβέρνηση με επίκεντρο τους ασθενέστερους.

Η κριτική του κ. Φίλη έναντι της αντιπολίτευσης αφορούσε τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή αναδείχθηκε και στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι αυτή που επικεντρώνεται στην προστασία και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που «κατακρεουργήθηκαν» την περίοδο των μνημονίων και που μπορεί να οδηγήσει σε μια προοδευτική δημοκρατική αναγέννηση και ανασυγκρότηση.

«Η άλλη κατεύθυνση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που συμβάλλει στη Συνταγματική Αναθεώρηση με βάση των φιλελευθερισμό, τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την εκχώρηση δικαιωμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «γάμο ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την ακροδεξιά».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι με τις εξελίξεις στην οικονομία, που «παίρνει μπρος», αλλά και με τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών σε πολιτικό επίπεδο, η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, δείχνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός ενός πόλου προοδευτικών και δημοκρατικών και έδειξε ότι η ΝΔ ένα μεγάλο και λαϊκό κόμμα αλλά όχι τόσο φιλελεύθερο όσο έλεγε, αλλά με κλίση προς την ακροδεξιά, που περισσότερο σκέφτεται με βάση τον οικονομικό και όχι τον πολιτικό φιλελευθερισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φίλης στο επίπεδο της οικονομίας και στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. «Κάτι αλλάζει στη χώρα και το κράτος, βγαίνοντας από τα μνημόνια, μπορεί να ενισχύσει τους πολίτες. Η οικονομική πραγματικότητα από τον Σεπτέμβριο και μετά είναι καλύτερη και σιγά σιγά την καταλαβαίνουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό αποτυπώνεται στην οικονομία, που καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2% για πρώτη φορά.

Ερωτηθείς ο κ. Φίλης, αναφέρθηκε και στη θρησκευτική ουδετερότητα, που προχωρά μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης και εξέφρασε την απορία του στην άρνηση της ιεραρχίας απέναντι στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου. «Πρόκειται για πλήρης διασφάλιση. Είναι το περισσότερο που θα μπορούσε να πάρει η εκκλησία σε ό,τι αφορά τη διακατεχόμενη περιουσία και δε θα μειωθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων των ιερέων», σημείωσε, σχολιάζοντας παράλληλα πως οι οργανικές θέσεις των ιερέων είναι 10.000 και αυτές των νοσηλευτών στη δημόσια υγεία 7000. «Είναι αυτό ορθολογικό πιστεύετε για την σημερινή πραγματικότητα; Η κυβέρνηση κάνει γενναιόδωρες κινήσεις. Η εκκλησία δεν ανταποκρίνεται επί του παρόντος, ελπίζω να αλλάξει αυτό», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

«Μοιρασμένα πυρά» από την Πρέβεζα

Υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ η Φωτεινή Σκοπούλη

Πρόοδος ή συντήρηση; Η διαστρέβλωση ενός υπαρκτού πολιτικού διλήμματος