ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Παράδειγμα ενότητας και ομοψυχίας αποτελεί η νίκη των ελληνικών στρατευμάτων στη μάχη του Μπιζανίου, μια από τις σημαντικότερες μάχες των Βαλκανικών Πολέμων, με τα μηνύματα αυτά να συνοδεύουν και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, 111 χρόνια μετά.

Η ενότητα και η ομοψυχία βρέθηκε στο επίκεντρο και των μηνυμάτων των εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ζωής του τόπου, που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Την γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόνισε στην δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ έστειλε μήνυμα και προς την Αλβανία, σημειώνοντας την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα, τόνωσε το εθνικό φρόνημα, δημιούργησε τη μεγάλη Ελλάδα και σήμερα τιμάμε όσους έπεσαν, όσους πολέμησαν για να επιτευχθεί αυτή η νίκη, η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Όμως, κάθε επέτειος έχει σημασία αν την προσλαμβάνουμε στο σύγχρονο και ευρύτερο νόημά της. Η σημερινή επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου. Η Ήπειρος από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αποτελεί πύλη ανθρώπων, πύλη εμπορίου από και προς την Δύση. Χάριν στην ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική πύλη προς Ανατολάς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρομαι και στην γειτονική Αλβανία, η οποία όμως πάντοτε στην προσπάθειά της για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να έχει και την ανάγκη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν πρέπει απλά να αποτελεί μια ιστορική ανάμνηση, αλλά να νοηματοδοτεί την πορεία της Ηπείρου, μια πορεία χαραγμένη με πολλές έως τώρα επιτυχίες και ένα λαμπρότερο ευρωπαϊκό μέλλον», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε πως τιμούμε τους πεσόντες για την ελευθερία της πόλης και της χώρας δείχνοντας πως και εμείς είμαστε ισχυροί, όχι στον πόλεμο, αλλά στην ειρήνη και με προκοπή και νοικοκυροσύνη μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά.

«Η δική μου γενιά, οι γενιές μας, δεν δέχθηκαν απαίτηση από την χώρα μας, την Ελλάδα, για αίμα, αλλά για νοικοκυροσύνη και προκοπή. Άλλοτε πετύχαμε, άλλοτε, αποτύχαμε αλλά αυτή την εύνοια, την τύχη, να μη ζητήσει από εμάς η πατρίδα αυτό που ζήτησε πριν από 111 χρόνια από τους προγόνους μας, πρέπει να την εκτιμήσουμε και να σεβαστούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση, όχι μόνο τιμώντας τους αλλά και δείχνοντας πως, όπως αυτοί ήταν ισχυροί στον πόλεμο, εμείς είμαστε ισχυροί στην ειρήνη. Μπορούμε με προκοπή και νοικοκυροσύνη να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, να κάνουμε αυτό που μας ζητάει, να την πάμε ένα βήμα μπροστά», σημείωσε.

Χρόνια πολλά στους Γιαννιώτες και όλους τους Έλληνες έστειλαν με δηλώσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων «ΝΙΚΗ» Δημήτρης Νατσιός και «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας.

«Εύχομαι και σήμερα να μιμηθούμε την παλικαριά, το ήθος, τη φιλοπατρία, την πίστη εκείνης της γενιάς, του 1912-13, των Βαλκανιομάχων, που απελευθέρωναν πατρίδες. Καμαρώσαμε σήμερα το ποτάμι της ζωής, τα νιάτα της πατρίδας, και έτσι παίρνουμε θάρρος για να συνεχίζουμε με σθένος αλλά κυρίως με ελπίδα την ιστορική μας πορεία ως λαός», σημείωσε ο κ. Νατσιός.

Από την πλευρά του ο κ. Στίγκας σημείωσε: «Όλα ξεκίνησαν το 1821 και αυτή η επανάσταση ήταν σαν ένα παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του και έτσι απελυεθρώσαμε την πατρίδα μας. Αυτές οι ιστορικές μνήμες και αυτά τα κατορθώματα φωτίζουν το μέλλον».

Για μια ένδοξη και φωτεινή ημέρα για την πόλη των Ιωαννίνων, έκανε λόγο η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ενώ μήνυμα ομόνοιας, έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννης Τσίμαρης. Τους πολέμους που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, υπενθύμισε στις δηλώσεις της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, σημειώνοντας την ανάγκη η νέα γενιά να σέβεται τα μηνύματα αυτής της ημέρας αλλά και να παλεύει για προκοπή και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η σημερινή ημέρα μας δείχνει τον δρόμο. Όταν υπάρχει εθνική ομοψυχία και αποτελεσματικότητα μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως η χώρα ανέκαθεν ήταν υπερασπιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας και οι πόλεμοί της ήταν απελευθερωτικοί και αμυντικοί. «Με προπύργιο την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση του τόπου θα πρέπει να βαδίσουμε μπροστά. Σε αυτή τη ημέρα, συνεισέφεραν πολλοί. Σκύβουμε το κεφάλι στην μνήμη όλων αυτών. Ποτέ πόλεμος ξανά, πάντα λεύτεροι», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας