ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επτά «ναι», δύο «όχι» και μια αποχή

Με ευρεία πλειοψηφία 175 ψήφων υπέρ, έναντι 77 κατά και με 46 αποχές και δύο παρών ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Από τη διαδικασία προέκυψαν «ρωγμές» στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Από τη Ν.Δ. ψήφισαν «ναι» 106 βουλευτές, «όχι» 21 βουλευτές και μετρήθηκαν 31 αποχές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης δεν προσήλθε στη Βουλή, αναφέροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε χειρουργείο, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε παρών επί της αρχής. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έντεκα διαφωνούντες κατευθύνθηκαν στην αποχή, στάση την οποία ακολούθησαν και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της Ηπείρου, «όχι» ψήφισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ενώ η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα ήταν ένα από τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, που επέλεξαν τον δρόμο της αποχής. Όλοι οι υπόλοιποι συντάχθηκαν με τις κομματικές γραμμές, με τους
Κώστα Τασούλα, Σπύρο Κυριάκη, Γιώργο Στύλιο (ΝΔ), Κώστα Μπάρκα, Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ) και Μερόπη Τζούφη (Νέα Αριστερά) να ψηφίζουν «ναι» και τον Νίκο Έξαρχο (ΚΚΕ) «όχι».
«Ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο, όχι παρά το ότι είμαι συντηρητικός, αλλά επειδή ακριβώς είμαι συντηρητικό», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια δικαιοπραξία και όχι για μια ιερουργία.
«Δεν τους χαρίζουμε απόλαυση. Δεν τους χαρίζουμε γούστο, δεν τους χαρίζουμε κάτι το περίεργο. Ευθύνη αναλαμβάνουν, ευθύνη θεσμοθετούμε, και εμένα προσωπικά, ως συντηρητικό και παραδοσιακό άνθρωπο, μου αρέσει να προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας. Αυτό κάνουμε σήμερα κι αυτό αποδέχονται. Κι όσοι νομίζουν ότι κινδυνολογώντας για τις αξίες, τα έθιμα και τις παραδόσεις ότι δήθεν υπονομεύονται και κλονίζονται και ότι θα γκρεμιστούν και ότι θα καταργηθεί η παραδοσιακή οικογένεια, η οποία αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό, επιτέλους, τουλάχιστον υπερβάλλουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.