ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο ακόμη «όχι» με συνοπτικές διαδικασίες

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες είπε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου στην κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου, εγκατεστημένης ισχύος 1,18 MW, στην «Κυψέλη» του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας και αιολικού πάρκου ισχύος 57,60 MW, και των συνοδών του έργων, στη θέση «Ζυγαριά» των Δ.Ε. Σελλών Δήμου Δωδώνης , Π.Ε. Ιωαννίνων & Δ.Ε. Παραμυθιάς και Δ.Ε. Σουλίου Δήμου Σουλίου, γνωμοδοτώντας αρνητικά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Και για τα δύο έργα υιοθέτησε ουσιαστικά τις αρνητικές εισηγήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ αναβλήθηκε η συζήτηση του φακέλου της ΜΠΕ για μικρό υδροηλεκτρικό στον Καλλαρυτικό, μετά από αίτημα του μελετητή για λόγους υγείας.
Αίτημα αναβολής της γνωμοδότησης κατατέθηκε και για το ΜΥΕ Κυψέλης από την εταιρία ΝΑΝΚΟ Ενέργεια ΑΤΕΒΕ, προκειμένου να συμπληρώσει τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Μελετών με ιχθυολογική μελέτη, ωστόσο απορρίφθηκε με εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Βασίλη Γοργόλη. Πέραν, όμως , της απουσίας ιχθυολογικής μελέτης, ζητήματα υπάρχουν με τη γεωλογική, την υδρολογική και την υδραυλική μελέτη, όπως προέκυψε στη συνέχεια της συζήτησης, ενώ στην αρνητική γνωμοδότηση μέτρησε και η αρνητική γνώμη της Τοπικής Κοινότητας, σε αντίθεση με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων που έχει γνωμοδοτήσει (κατά πλειοψηφία) θετικά.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κυψέλης Παύλος Δουλάμης εξέφρασε ανοιχτά φόβους για καταπτώσεις, αν αποφασιστεί να προχωρήσει το έργο. «Τα πρανή έχουν μεγάλο βαθμό διάβρωσης, που συγκρατούνται από πανίδα. Κινδυνεύει να πέσει το χωρίο», τόνισε και ζήτησε να υπάρξει μια γεωτεχνική μελέτη για να καθησυχάσει τους κατοίκους. Επίσης, ανέφερε ότι η υδρολογική μελέτη δε στηρίζεται σε πραγματικές μετρήσεις.
Χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση έγινε ομόφωνα δεκτή και η αρνητική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για το αιολικό πάρκο στη θέση «Ζυγαριά», για το οποίο ήδη έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά οι δήμοι Δωδώνης και Σουλίου, καθώς και η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, κάλεσε την Περιφέρεια Ηπείρου η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτοντας πως πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, καθώς «είναι σαν να σηκώνεις οκτώ ουρανοξύστες μέσα στα βουνά».

Θετική γνωμοδότηση για το Χιονοδρομικό Ανηλίου

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά για το φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Λειτουργία, εκσυγχρονισμός και επέκταση του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου, με τις συνοδές αυτού υποδομές, που αναπτύσσεται σε έκταση 1.358.427,20 τ.μ., εντός του διαχειριζόμενου δημοτικού δάσους της Τ.Κ. Ανηλίου του Δήμου Μετσόβου, εν μέρει εντός περιοχής δικτύου Natura 2000, στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», στις Τ.Κ. Ανηλίου και Μαλακασίου, στα διοικητικά όρια των δήμων Μετσόβου και Μετεώρων.
Θετική ήταν η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ θετικές ήταν και οι γνωμοδοτήσεις των άλλων υπηρεσιών.
Επίσης θετικά γνωμοδότησε για ΜΠΕ που αφορούν επεκτάσεις πτηνοτροφικών μονάδων στις Τ.Κ. Παναγιά Δήμου Ζηρού, Ωρωπού Δήμου Πρέβεζας, Ασφάκας Δήμου Ζίτσας και Ρεπετίστης Δήμου Πωγωνίου.

Αντιπρόεδρος ο Θ. Κορωναίος

Της συζήτησης των θεμάτων προηγήθηκε η εκλογή του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Κορωναίου στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής.
Τον κ. Κορωναίο πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης και η εκλογή του ήταν ομόφωνη, με την Τ. Ζέκα να δηλώνει παρούσα.