ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μέτωπο» αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης συνυπογράφει το αίτημα, που κατέθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» για έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεωρώντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές και τα συμβούλια, θα πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και να στηρίξουν το μέλλον των ιδρυμάτων τους.

Οι περιφερειακές παρατάξεις «Ήπειρος Όλον», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ορίζοντες Ηπείρου» και «ΦΩΣ» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», επομένως αναμένεται ο ορισμός της συνεδρίασης, με την επόμενη… μάχη να αφορά την έγκριση ψηφίσματος κατά της ίδρυσης ιδιωτικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» δίνει στη δημοσιότητα το σύνολο της εισήγησής του, στο οποίο επισημαίνονται οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι για τα δημόσια περιφερειακά πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο πάνω από το 80% των φοιτητών προέρχονται από περιφέρειες εκτός της Ηπείρου και το 50% εξ αυτών κατάγονται από την Αττική και Μακεδονία, δημιουργούνται συνθήκες απομείωσης του φοιτητικού πληθυσμού στο μέλλον, αφού τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα εγκατασταθούν κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή της ΕΒΕ ήδη μειώνει κάθε χρόνο τον αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών στην Ήπειρο κατά 1200 και σε βάθος τετραετίας η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.000 περίπου φοιτητές. Ιδιαίτερα στα Ιωάννινα, όπου η οικονομία της πόλης στηρίζεται κατά ¼ στη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, θα δημιουργηθούν και συνθήκες απώλειας νέων ερευνητών, με σοβαρές επιπτώσεις, σε βάθος χρόνου, στις προοπτικές ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.