ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει σε προτεραιότητα η ΜΕΘ Παίδων

Παρά την αρνητική στάση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το αίτημα παραμένει και μάλιστα έχει επικαιροποιηθεί προσφάτως από την Παιδιατρική Κλινική και έχει κατατεθεί στη διοίκηση, για μια ακόμη φορά.

Είναι προφανές πως τα σοβαρά περιστατικά παιδιών, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, όντως αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυρίως από το ΜΕΘ Παίδων Πατρών και την εξειδικευμένη Μονάδα που λειτουργεί εκεί, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Έξαρχο και Νέας Αριστεράς Μ. Τζούφη.
«Σαφώς υπάρχει αντιμετώπιση, αλίμονο αν δεν υπήρχε στις μέρες μας, αλλά δεν είναι η σωστότερη», σημείωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, καθηγήτρια Παιδιατρικής Αικατερίνη Σιώμου, εξηγώντας πως το πρόβλημα αφορά αφενός τη διαδικασία της σταθεροποίησης ενός παιδιού σε κρίσιμη κατάσταση από τους παιδιάτρους, οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι, και τη διακομιδή με τη βοήθεια και των αναισθησιολόγων και των εντατικολόγων ενηλίκων. «Η μεταφορά είναι ένα διάστημα, που είναι κρίσιμο, και πολλές φορές τα παιδιά εκεί επιδεινώνονται», εξήγησε η κ. Σιώμου, προσθέτοντας πως για την ίδρυση μιας ΜΕΘ Παίδων, απαιτείται μια γενικότερη οργάνωση και δυνατότητα του νοσοκομείου με πολλές αναγκαίες ειδικότητες.
Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι, λόγω της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων, πέρα από τα κρίσιμα περιστατικά που αναγκαστικά διακομίζονται, πολλά, λιγότερο δύσκολα περιστατικά πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης ΜΕΘ δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία σε παιδιά, ακόμη και για «κρεατάκια», και πολλές οικογένειες επιβαρύνονται με την ταλαιπωρία και το κόστος της μετακίνησης.
«Το ΠΓΝΙ είναι, όμως, ένα μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο με πολλές ειδικότητες, που σημαίνει ότι προσελκύει ασθενείς από ολόκληρη την βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία, και η ίδρυση μιας ΜΕΘ θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο την εξέλιξη των υποειδικοτήτων και κυρίως τη διασφάλιση του βαρέως πάσχοντος παιδιού. Είναι κάτι που εμείς το επιζητούμε, μακάρι κάποια στιγμή να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη από το υπουργείο. Εμείς θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο», κατέληξε η κ. Σιώμου.