ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγώνας αυτονομίας και ανεξαρτησίας πέρα από χρώματα και κόμματα

Υπερκομματικά χαρακτηριστικά θέλησε να δώσει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννενα και μιλά αυτή την ώρα σε εκδήλωση με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Βεβαίως το πρόσημο είναι προοδευτικό, αλλά ο αγώνας αυτός είναι ο αγώνας αυτονομίας και ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης πέρα από χρώματα και κόμματα. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα, το οποίο θα αντιμετωπίζει με συγκλίσεις και συγκρούσεις όπου χρειάζεται, τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε σε δηλώσεις του πριν την ομιλία του, η οποία έγινε σε ένα κοινό, που αποτελούσε το σύνολο των αυτοδιοικητικών δυνάμεων με αναφορά στους χώρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στην Ήπειρο, ενώ έκπληξη προκάλεσε η παρουσία του προερχόμενου από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ΠΕΔ Ηπείρου και προφανώς θέλει να χτίσει «γέφυρες».
Ο κ. Δούκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα υπάρχει περιχαράκωση δυνάμεων στα ψηφοδέλτια, απέφυγε να θέσει το ζήτημα σε αμιγώς κομματικό πλαίσιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα και έτσι θα διαμορφωθούν και όλα τα ψηφοδέλτια στις ΠΕΔ αρχικά και στην ΚΕΔΕ στη συνέχεια. «Υπάρχει μία άποψη ότι θα συνεχίσουμε όπως είμαστε μέχρι σήμερα, μια βαθιά υπόκλιση δηλαδή και αυτό είναι το ψηφοδέλτιο και η υποψηφιότητα του κ. Κυρίζογλου, του απερχόμενου προέδρου, και υπάρχει και μία άλλη προσέγγιση. Η προσέγγιση της διεκδίκησης, η προσέγγιση της αυτονομίας, η προσέγγιση της ανεξαρτησίας των Δήμων και των Περιφερειών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Αυτό αναδεικνύουμε και σήμερα και το κοινωνικοποιούμε. Ενημερώνουμε τον κόσμο για τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, γιατί βλέπετε και εσείς ότι, χωρίς αγώνες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και παραμένει ημιτελής η προσπάθεια για αυτοτελείς, ανεξάρτητους Δήμους.
Μιλώντας γενικότερα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και πόρους, κάτι που επιδιώκει η Ευρώπη, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα επικρατεί ένα μοντέλο συγκεντρωτισμού.»Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να τους δώσουμε λόγο, φωνή και οι Δήμαρχοι να σηκώσουν ανάστημα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία ψηφίζονται. Να σηκώσουν, λοιπόν, ανάστημα απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση και να απαιτήσουν να μπορέσουν να διαχειριστούν με δύναμη και θάρρος αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις, οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, των ανισοτήτων, και γι’ αυτό είμαι εδώ για να τα συζητήσουμε και να αναδείξουμε τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι Δήμοι, τα Γιάννενα, η Ήπειρος στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας», κατέληξε.