ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν αλλάζει στάση για τον αγωγό ο δήμος Ζαγορίου

Εμμένει στις ενστάσεις του ως προς τη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» ο δήμος Ζαγορίου, παρά το ότι αναγνωρίζει τις αισθητές βελτιώσεις που έγιναν στην αρχική προτεινόμενη χάραξη.

Το θέμα απασχόλησε εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου τονίστηκε πως, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τους σχετικούς χάρτες που τη συνοδεύουν, υπάρχει διαφοροποίηση στη διαδρομή, που αφήνει εκτός την περιοχή της Αμπέλου (Τσίπιανης) και δεν επηρεάζει το πέτρινο γεφύρι. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για το γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες (η νέα όδευση είναι βελτιωμένη ως προς την απόσταση από τον οικισμό), αφού η χάραξη του αγωγού είναι πολύ κοντά σε αυτό, παρόλο που μετατοπίζεται σε σχέση με την αρχική. Σε ό,τι αφορά τα ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι-Τρίστενο-Πέτρα και προστατευτικό Παλαιοχωρίου Μηλιωτάδων), η χάραξη δε φαίνεται να τα επηρεάζει. Ωστόσο, άλλα παραγωγικά δάση βρίσκονται στην πορεία του αγωγού με δεδομένες επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου.
Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου Βασίλη Σπύρου, με την οποία αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του έργου και τάσσεται υπέρ της κατασκευής του. Εκφράζει, ταυτόχρονα, την μερική ικανοποίηση του για την υιοθέτηση ορισμένων εκ των προτάσεων-παρατηρήσεων, που είχαν κατατεθεί στην εταιρεία και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο παραμένει σταθερό στην παλιότερη απόφασή του για χάραξη του αγωγού κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας οδού, ως τη βέλτιστη λύση όδευσης του αγωγού από την περιοχή του Ζαγορίου.

Πρόταση στο Interreg για τα γεφύρια

Ένα άλλο θέμα αφορούσε την πρόταση για χρηματοδότηση έργου με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των πέτρινων τοξωτών παραδοσιακών γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή» στο Interreg Ελλάδα– Αλβανία 2014-2020, που σχεδιάζει να υποβάλει ο δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Επικεφαλής εταίρος θα είναι ο δήμος Ζαγορίου και, εκτός του ΕΜΠ, από αλβανικής πλευράς θα μετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το παράρτημα Αργυροκάστρου του οργανισμού «Πολιτιστική Κληρονομιά χωρίς σύνορα». Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.
Η υποβολή της πρότασης εγκρίθηκε ομόφωνα, με τον δήμαρχο να σημειώνει ότι η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των δεκάδων πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου αποτελούν προτεραιότητα και διαρκή μέριμνα. Εκτός των άμεσων παρεμβάσεων, όπου προκύπτει πρόβλημα, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και την πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για εκπόνηση-εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος, ο δήμος ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) για το έργο που ανέλαβε μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά έλεγχο και συντήρηση αυτών των γεφυριών, αποστέλλοντας κατάλογο με πέτρινα γεφύρια που χρήζουν παρεμβάσεων και φροντίδας και σύντομα θα δοθούν και νέα στοιχεία.

«Όχι» στη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων

Ως προς την αναγκαστική μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, το δημοτικό συμβούλιο κινήθηκε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ, αποφασίζοντας, κατά πλειοψηφία, να συνηγορήσει στην κατάθεση από την ΚΕΔΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην εφαρμοστεί. Ο δήμος Ζαγορίου έχει ανοίξει στο παρελθόν λογαριασμό στην ΤτΕ, χωρίς να τον έχει χρησιμοποιήσει, εξυπηρετείται από ιδιωτική τράπεζα και όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η χρηματοδότηση (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ θα γίνεται, εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση, μέσω της ΤτΕ, γεγονός που θα προσθέσει γραφειοκρατία στην λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου.

Διαμαρτυρία για το γραφείο ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου

Την έντονη διαμαρτυρία του δήμου Ζαγορίου προκάλεσε η δρομολογούμενη κατάργηση του γραφείου των ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου. Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Βρακότας, τα ΕΛΤΑ ενημέρωσαν ότι άλλαξε ο Ταχυδρομικός Κώδικας από 44014 σε 44200 όλων των οικισμών του δήμου που εξυπηρετούνταν από τα ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου, με το αιτιολογικό ότι προέκυψε ανάγκη αλλαγής του. Ο Τ.Κ. 44014 παρέμεινε, αλλά μόνο για το Γρεβενίτι. Σύμφωνα με ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό γραφείο Γρεβενιτίου θα παραμείνει για την εξυπηρέτηση μόνο του χωριού.
Το δημοτικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι η αλλαγή του Ταχυδρομικού Κώδικα και η εξυπηρέτηση των οικισμών του δήμου από τα ΕΛΤΑ Μετσόβου, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ενέργεια κατάργησης των ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου, διαμαρτύρεται εντόνως και ζητά την ανάκληση της απόφασης αλλαγής του ταχυδρομικού κώδικα και την εξυπηρέτηση των χωριών από τον Τ.Κ. 44200 της περιοχής Μετσόβου.

Τηλεοπτική κάλυψη και Κτηματολόγιο

Προ ημερησίας διάταξης, έγινε ενημέρωση για το πρόβλημα με την ΕΡΤ στο Ανατολικό Ζαγόρι και την ενεργοποίηση των αρμοδίων μετά την δημοσιοποίησή του, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων (μέχρι 19 Μαρτίου μέσω των ΚΕΠ) από τους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους 32 οικισμών του Ζαγορίου που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές», ώστε να τύχουν της επιδότησης για προμήθεια εξοπλισμού και να επιλέξουν πάροχο για να λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα.
Ενημέρωση υπήρξε και για το Κτηματολόγιο και την πολύ πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων (λήγει στις 12 Μαρτίου), ενώ στηλιτεύτηκε η λειτουργία μόνο μια μέρα την εβδομάδα του γραφείου της αναδόχου εταιρείας στους Κήπους και μια στους Μηλιωτάδες.

Πρόβλημα με παλιά απαλλοτρίωση

Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή αιτήματος στη Διεύθυνση Τεχνικών έργων της περιφέρειας Ηπείρου για την επίλυση του προβλήματος, που ανέκυψε στις τοπικές κοινότητες Μονοδενδρίου και Βίτσας και αφορά αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, που έγινε το 1964 για την κατασκευή της 26ης και 28ης επαρχιακής οδού. Όπως ενημέρωσαν τον δήμο ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν έγινε η μεταγραφή της απόφασης απαλλοτρίωσης στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Ζαγορίου και ως εκ τούτου, εμποδίζονται οι διαδικασίες τυχόν μεταβιβάσεων, η κτηματογράφηση της περιοχής και στο μέλλον μπορεί να ανακύψουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων.
Λεπτομερή ενημέρωση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Ζαρκάδας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα επείγει να αντιμετωπιστεί λόγω και των δηλώσεων Κτηματολογίου.
Το δημοτικό συμβούλιο ζητά από την περιφέρεια να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων ακινήτων, δεδομένου ότι δε γνώριζαν την ύπαρξη της απαλλοτρίωσης όταν αγόρασαν τα ακίνητα, και σήμερα εμφανίζεται το Δημόσιο να κατέχει τμήματα των ιδιοκτησιών, καθώς και ακίνητα ιδιοκτησίας των τοπικών κοινοτήτων.

Αίτημα παραχώρησης κτιρίου από το Δασαρχείο

Την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου, που δε χρησιμοποιείται για δεκαετίες, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» Ασπραγγέλων (διασταύρωση των επαρχιακών οδών), ζητά ο δήμος Ζαγορίου. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί μαζί με παρακείμενο ιδιοκτησίας του δήμου για τη στέγαση του εκθετηρίου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου HERBINNO. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η δημιουργία βοτανικού κήπου με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου

Επανεκλογή Γ. Σουκουβέλου στον Δήμο Ζαγορίου