ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ποιους γιατρούς και με ποιο προσωπικό;

Ως το τέλος της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και όχι μόνο την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και μια σειρά ακόμη ρυθμίσεων.

Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων εκτός του πρωινού ωραρίου των νοσοκομείων εκτιμάται πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατη, λόγω έλλειψης προσωπικού, και υποκρύπτει προσπάθεια της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της δημόσιας υγείας, με παραχώρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων σε γιατρούς εκτός νοσοκομείων.
«Από χθες και επίσημα η υγεία είναι εμπόρευμα», σημείωσε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Παχατουρίδης, μετά την παραδοχή του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη πως οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα φτάνουν το 40% και είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά και τις αναφορές του για τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να «δράσει το ΕΣΥ ανταγωνιστικά προς τους ιδιωτικούς ομίλους υγείας».
«Τα απογευματινά χειρουργεία π.χ. θα εφαρμοστούν στην Ήπειρο στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, που τον προηγούμενο μήνα είχε μέρες που δεν καλυπτόταν από χειρουργό, από αναισθησιολόγο. Αυτό το νοσοκομείο θα πρέπει να κάνει απογευματινά ιατρεία, χωρίς να είναι εγγυημένη η πρωινή και εφημερεύουσα λειτουργία. Σε νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΙ, που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει να δουλέψει όλες τις χειρουργικές αίθουσες θα ζητηθεί να δουλέψει απογευματινό ωράριο επί πληρωμή. Με ποιούς γιατρούς και με τι προσωπικό;», σημείωσε ο κ. Παχατουρίδης, τονίζοντας πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για δωρεάν, δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Την άποψη ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων θα λειτουργήσει ως ο «Δούρειος Ίππος» για την ιδιωτικοποίηση της υγείας είχε εκφράσει την Πέμπτη και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, σημειώνοντας πως ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλές κλινικές, λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις εγκαταστάσεις του δημόσιου νοσοκομείου για να χειρουργούν.

Νόμιμο «φακελάκι»

Για απαράδεκτη λύση, που νομιμοποιεί το «φακελάκι», κάνει λόγο σε δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη.
«Ο υπουργός Υγείας, αποφασισμένος να “πουλήσει” την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα, στην αγωνία του να προωθήσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων -προνομιούχους και μη, ενώ η αποζημίωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νόμιμο “φακελάκι”. Πρόκειται για μια παραβατική πρακτική που κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τους ασθενείς. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα που πρέπει να θεσμοθετηθεί. Αντί για προσλήψεις και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού, αντί για ενίσχυση της προστασίας των ασθενών απέναντι σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και αδιαφάνειας, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας επιλέγουν να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες. Μάλιστα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα για να “προσπεράσουν” τις λίστες χειρουργείων και την πρωινή λειτουργία», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Μόνη ελπίδα σωτηρίας του ΕΣΥ είναι να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα οι άνθρωποί του και οι τοπικές κοινωνίες πως η πολιτική αυτή διαλύει ένα κοινωνικό κεκτημένο 40 χρόνων. Διαφορετικά, “καληνύχτα και καλή τύχη!”».