ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρίτωσε η έλλειψη απαρτίας στην ΠΕΔ Ηπείρου

Για τρίτη φορά δεν υπήρξε απαρτία στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που συγκάλεσε ο πρόεδρος και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, προκειμένου να ανακληθούν οι αποφάσεις της 28ης Δεκεμβρίου, που κρίθηκαν άκυρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του Σώματος.

Με δεδομένο πως τα συλλογικά όργανα των αιρετών βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση ενόψει του ορισμού νέων εκπροσώπων και εκλογής νέας διοίκησης, οι δικαιολογίες για την απουσία των αιρετών περισσεύουν, καθώς στην πραγματικότητα η «καυτή πατάτα» είναι η απόφαση σχετικά με τις μελέτες του προγράμματος «Θησέας» και την πληρωμή του τεχνικού συμβούλου. Αποτέλεσμα είναι το διοικητικό συμβούλιο να μη μπορεί να συνεδριάσει και, μαζί με το επίμαχο ζήτημα, παραμένουν σε εκκρεμότητα και ζωτικής για τη λειτουργία της ΠΕΔ αποφάσεις, όπως ο προϋπολογισμός του 2024.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντακαλέτσης, μετά και την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα επίτευξης απαρτίας, επέρριψε την πλήρη ευθύνη ανάκλησης των αποφάσεων της ακυρωθείσας συνεδρίασης στα οκτώ μέλη, που συνέπραξαν για την εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος και ψήφισαν τη σχετική εισήγηση. «Έχει περάσει ένας και πλέον μήνας, έχει τελματώσει η λειτουργία του οργάνου και επιχειρείται η εμπλοκή των υπαλλήλων της ΠΕΔ στη δικαιοσύνη. Δύο συνάδελφοί μου, αν είναι δυνατόν, απευθύνθηκαν στον Εισαγγελέα για να λάβουν τις εισηγήσεις των θεμάτων, που οι ίδιοι έπρεπε να καταθέσουν», είπε και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας τους με τον τεχνικό σύμβουλο. «Ο τεχνικός σύμβουλος και οι δύο που προσέφυγαν, έχουν τον ίδιο νομικό σύμβουλο», ενώ ο ίδιος τεχνικός σύμβουλος έχει κάνει αγωγή κατά του Δήμου Ζαγορίου, αξιώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για υπηρεσίες, τις οποίες ο Δήμος Ζαγορίου αρνείται ότι έχει λάβει.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, ο ίδιος τεχνικός σύμβουλος εμπλέκεται και στο δεύτερο θέμα, που τέθηκε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με αίτημα των 1/3 των μελών και αφορούσε στην έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΠΕΔ Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Προγραμματική Σύμβαση για την Ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού στο Καλπάκι». Αν και εμφανίστηκε ως τυπικό θέμα, η εισήγηση του δημάρχου Πωγωνίου, που ήταν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεσμεύει την ΠΕΔ να διαθέσει τον ίδιο τεχνικό σύμβουλο, που φέρεται να έχει εκπονήσει τη μελέτη. Πρόκειται, σύμφωνα με το έγγραφο που ανέγνωσε ο κ. Ντακαλέτσης, για τη μελέτη του έργου «Ανάδειξη Ανάπλαση ιστορικών θέσεων μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων», η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου, στο πλαίσιο διαβαθμιδικής συνεργασίας.

«Επιχειρήθηκε μια διασύνδεση του φερόμενου ως τεχνικού συμβούλου της ΠΕΔ με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, που προφανώς θα γίνει στο μέλλον. Πώς είναι δυνατόν μία μελέτη, που δεν έχει παραδοθεί, γιατί αλλιώς για ποιο λόγο θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης, φαίνεται ότι από το 2020 έχει επικαιροποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου; Και πώς θα πληρωθεί ένα τρίτο πρόσωπο, όταν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας συνέδραμαν στην οριστικοποίηση της μελέτης; Αυτά είναι ερωτήματα που μένει να απαντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης και πρόσθεσε: «Στο μέτρο που μου αναλογεί και υπερασπιζόμενος το συμφέρον του οργάνου που υπηρετώ, εγώ έκανα ό,τι ήταν δυνατόν. Δεν είναι ευθύνη του ενός, είναι εγωιστικό να ισχυριστώ ότι μόνος μου θα επιλύσω όλα τα ζητήματα. Μένει οι συνάδελφοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ένα συνδικαλιστικό όργανο είναι τουλάχιστον άδικο να εμπλέκεται στη δίνη διαφορών, με διακύβευμα εκατομμύρια ευρώ».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντακαλέτσης, σημείωσε ότι πιθανά οι ενδιαφερόμενοι προσδοκούν ότι με επόμενη σύνθεση του Δ.Σ. θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά θα έπρεπε να το δείξουν αυτό με άλλον τρόπο και όχι με την απαξίωση του οργάνου και τον «εκφοβισμό», όπως είπε, των υπαλλήλων της ΠΕΔ, με τους δύο δημάρχους να έχουν προσφύγει κατά των υπαλλήλων, ισχυριζόμενοι πως υλοποιούνται οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

«Ψευδώς δήλωσαν στον εισαγγελέα ότι εφαρμόστηκε η απόφαση για τον προϋπολογισμό 2024, καθώς υλοποιούνται μόνο οι υποχρεωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τον νόμο και μέχρι την έγκριση του νέου προϋπολογισμού», σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις της επίμαχης συνεδρίασης δεν καθαρογράφτηκαν και δεν εστάλησαν προς έλεγχο.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα