ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει ο στόχος για σταθερό σημείο αιμοδοσίας

Έκτακτη διήμερη εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων, η Ανοιχτή Εθελοντική Ομάδα των Paguristas και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Οι τρεις φορείς επιστρέφουν στο Δημαρχείο μετά από τέσσερις μήνες, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιούνταν εβδομαδιαίες αιμοληψίες στο πάρκο της «Άιγλης», κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτή την περίοδο, καθώς οι συνθήκες, λόγω ψύχους, δεν είναι κατάλληλες.
Ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων Κώστας Ντακαλέτσης, δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σταθερού σημείου αιμοδοσίας στο κέντρο της πόλης. «Το σταθερό σημείο αιμοδοσίας είναι ο απώτερος στόχος. Το επόμενο διάστημα θα δούμε την εγκατάσταση ενός καλαίσθητου, ξύλινου οικίσκου, αντί του κοντέινερ που υπάρχει σήμερα, στον οποίο θα μπορούν να γίνονται ταυτόχρονες αιμοληψίες 3-4 ατόμων, αλλά και να φιλοξενούνται και άλλες δράσεις για θέματα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, αλλά και από τους αιμοδότες, καθώς η ανάγκη για αίμα είναι αδήριτη και συνεχής.
Τη δέσμευση ότι από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών θα υπάρξει στήριξη για να γίνει πραγματικότητα το σταθερό σημείο αιμοδοσίας, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού Στέφανος Σίντος, δηλώνοντας αρωγός στην όλη προσπάθεια και συγχαίροντες τους διοργανωτές.
Έκκληση για να αιμοδοτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο διήμερο έκτακτης αιμοδοσίας, απεύθυναν εκ μέρους των Paguristas η Αναστασία Δελλαπόρτα, το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ανατολής Χρήστος Ιωαννίδης και ο Γιώργος Μαυρομάτης από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ενώ τις μεγάλες και διαρκείς ανάγκες για αίμα επεσήμανε ο Λεωνίδας Ρουμπάτης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην πόλη μεταγγίζονται περίπου 100 άτομα, που χρειάζονται τέσσερις φιάλες αίματος ο καθένας σε μηνιαία βάση.
Τις αιμοληψίες θα πραγματοποιήσουν τα δύο νοσοκομεία της πόλης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».