Τα παραπάνω προέκυψαν από τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων στη συζήτηση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αρκετά επιμέρους θέματα να χρήζουν διευκρινίσεων. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι υπάρχει δρόμος και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς πρέπει να γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών, να βρεθεί στη συνέχεια χρηματοδότηση, να προκηρυχθεί το έργο και κάποια στιγμή να φτάσει και η ώρα της κατασκευής. Με τους ρυθμούς, που εκτελούνται τα έργα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτή η δημοτική θητεία θα είναι αρκετή, αλλά το σημαντικό είναι να μπει το νερό στο αυλάκι και να μην υπάρχουν νέα πισωγυρίσματα.
Η ενημέρωση για το εργοτάξιο προκλήθηκε μετά από ερωτήσεις της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» για την πρόβλεψη δύο εγγραφών 75.000 ευρώ για τη στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του εργοταξίου στα προϋπολογισθέντα έξοδα των δημοτικών τελών, καθώς και για την απόφαση του δικαστηρίου επί προσφυγής για τη χωροθέτηση του «Πράσινου Σημείου».
Για «πονεμένη ιστορία» έκανε λόγο στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος, αφού έκανε γνωστό πως η νέα δημοτική αρχή επέλεξε να μην προχωρήσει με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον διαγωνισμό που τελούσε σε αναστολή, εξήγησε τα επόμενα βήματα.
Ο προγραμματισμός είναι να αξιοποιηθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο από τον πρώτο μελετητή, με την Τεχνική Υπηρεσία να ολοκληρώνει την αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, θα υπάρξουν διαγωνιστικές διαδικασίες για τη στατική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, ώστε με την ολοκλήρωσή τους να προκύψει η οριστική μελέτη εφαρμογής, από την οποία θα υπάρχει εικόνα και ως προς το τελικό κόστος. Επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, καθώς το κόστος θα είναι μεγάλο για να εκτελεστεί το έργο με ίδιους πόρους του Δήμου Ιωαννιτών. «Αυτός είναι ο προγραμματισμός και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.
Ως προς την επιλεγείσα θέση, την απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, λέγοντας πως παραμένει ο σχεδιασμός για τη χωροθέτηση δίπλα από το «Πράσινο Σημείο», από τη στιγμή που δεν ανέκυψε ζήτημα με τη δικαστική διαμάχη με ιδιοκτήτη παρακείμενου βρεφονηπιακού σταθμού.
«Πιστεύω ότι, με κάποιες προϋποθέσεις, θα καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε και το εργοτάξιο σε εκείνο το σημείο, γιατί είναι κρίσιμο και σημαντικό λειτουργικά να είναι δίπλα στο “Πράσινο Σημείο”. Είναι σωστά χωροθετημένο», υπογράμμισε.
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τον προηγούμενο αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο, που είχε τον χειρισμό της υπόθεσης. Αφού διευκρίνισε ότι το εργοτάξιο δεν είναι χωροθετημένο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που πρέπει να γίνει, διερωτήθηκε ποιος θα βγάλει την οικοδομική άδεια: ο Δήμος ή ο ανάδοχος, όταν υπάρξει. «Μπαίνουμε σε έναν κίνδυνο», περιορίστηκε να αναφέρει, δείχνοντας εμμέσως ότι πρέπει να εξεταστεί η χωροθέτηση σε άλλο σημείο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας πως το μεγάλο ζητούμενο είναι αν είναι οχλούσα ή όχι η δραστηριότητα. «Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή αν αυτό το σημείο δεν έχει προβλήματα και έρθουμε πάλι φτου και από την αρχή», είπε.
Το κλειδί, πάντως, στη διαδικασία της χωροθέτησης να είναι τι ακριβώς εργοτάξιο θα φτιάξει ο Δήμος στην επιλεγείσα περιοχή, παραπλεύρως της οδού Νιάρχου. Αν η εγκατάσταση περιλαμβάνει πλυντήριο – λιπαντήριο για τα μηχανήματα και και τα απορριματοφόρα του Δήμου, συνεργείο και πρατήριο καυσίμων, τότε μια προσφυγή μπορεί να έχει τύχη. Αν, από την άλλη, το εργοτάξιο είναι απλώς ένα αμαξοστάσιο, αποθηκευτικοί χώροι και γραφεία, τότε ίσως η εγκατάστασή του να μην είναι πρόβλημα. Η δημοτική αρχή είναι αυτή, που θα πάρει τις αποφάσεις, αφού ούτως ή άλλως έχει την πλειοψηφία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε άλλο θέμα ο δήμαρχος Ιωαννίνων, και θα χρεωθεί τη σωστή ή τη λανθασμένη επιλογή.
Πάλι από την αρχή για νέο εργοτάξιο
Σχεδόν από την αρχή εκκινεί η νέα δημοτική αρχή την προσπάθεια για κατασκευή νέου εργοταξίου και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, εγκαταλείποντας το σύστημα μελέτη – κατασκευή, αλλά παραμένοντας στο σημείο που έχει επιλεγεί για τη χωροθέτηση.