Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, καθηγητής Ψυχιατρικής Θωμάς Υφαντής, κατά την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το απόγευμα του Σαββάτου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει προτείνει την ένταξη Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στον νέο Οργανισμό του ΠΓΝΙ. «Κάνουμε και από εδώ έκκληση στους φορείς του νοσοκομείου και της πολιτείας να συνδράμουν, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα σύντομα», ανέφερε ο κ. Υφαντής.
Νωρίτερα, υπογράμμισε πως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων αποτελεί προτεραιότητα για την Ψυχιατρική Κλινική, με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων να καλύπτει πλέον και γειτονικούς νομούς, όπου δεν επαρκούν ή απουσιάζουν εντελώς αντίστοιχες υπηρεσίες, και κάλεσε την πολιτεία για περαιτέρω ενίσχυση του Κέντρου, καθώς και έναν καλύτερο σχεδιασμό κατανομής των υπηρεσιών. «Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για όσο το δυνατόν καλύτερη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Υφαντής, που νωρίτερα είχε τονίσει τη σημασία της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, καθώς το 50% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται πριν την ηλικία των 14 ετών, ενώ η περίοδος 14 έως 18 ετών είναι μια περίοδος, που μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές κάνουν την εμφάνισή τους.
Στα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγείας Παιδιών και Εφήβων, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Κωνσταντίνος Κώτσης, υπεύθυνος του ΚοΚεΨΥΠΕ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιωαννίνων, ενός από τα πέντε Κέντρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 12% των παιδιών και εφήβων χρειάζεται να επισκεφθούν ειδικό ψυχικής υγείας, ποσοστό κοντά στα διεθνή δεδομένα, 14% των εφήβων έχουν αυτοτραυματιστεί τους τελευταίους έξι μήνες, 9% εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, 7% έχουν συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα με συνομηλίκους, 5% εμφανίζουν ζητήματα υπερκινητικότητας και απροσεξίας, 13% έχουν γενικευμένο άγχος και 9% κατάθλιψη. «Είναι υψηλά τα νούμερα», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στα εμπόδια στην πρόσβαση στις δομές ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε γονείς. Μεταξύ αυτών των εμποδίων ήταν το οικονομικό, αλλά και ο φόβος για το «στίγμα» στο παρόν αλλά και στο μέλλον.
Τους δύο άξονες του προγράμματος της Πρωτοβουλίας, που είναι η βασική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το πρόγραμμα εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, παρουσίασαν οι Ανδρομάχη Μητροπούλου και Αλεξάνδρα Τζώτζη, αντίστοιχα, ψυχολόγοι, εκπαιδεύτριες και μέλη του Κέντρου Αναφοράς Ιωαννίνων, ενώ το πολυπληθές κοινό, που γέμισε την αίθουσα του πολυχώρου «Δ. Χατζής», άκουσε την εμπειρία της εκπαιδευτικού Ανδρομάχης Παπαευσταθίου από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
Τέλος, ο πρώην Βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος παρουσίασε το έργο του ως συντονιστής του προγράμματος νεανικής συμμετοχής YES της Πρωτοβουλίας, το οποίο προάγει τη συμμετοχή των εφήβων μέσω συμβουλευτικών ομάδων.
Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων είναι ένα πενταετές πρόγραμμα, που υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, με τη συνεργασία του Child Mind Institute στην Νέα Υόρκη και την υποστήριξη του ελληνικού δημοσίου.
Πρώτα βήματα για δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο ΠΓΝΙ
Παιδοψυχιατρική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ο επόμενος στόχος σε επίπεδο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με δεδομένο πως η απουσία νοσηλευτικών δομών για παιδιά και εφήβους όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα και την Δυτική Μακεδονία, έχει ως αποτέλεσμα περιστατικά να διακομίζονται αναγκαστικά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.