ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Θα τινάξουμε στον αέρα νοθεία και κυκλώματα»

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι για το γάλα και τα προϊόντα του δε θα είναι ευκαιριακοί, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη με όλους τους θεσμικούς φορείς, που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε σειρά και τάξη. Δε μας ενδιαφέρει ποιοι θα θιχτούν. Μας ενδιαφέρουν οι πολλοί και γι αυτούς δουλεύουμε», τόνισε σε δηλώσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας. Σε αυτή τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου, ύστερα από την εντολή του κ. Αυγενάκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για θέματα πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας, ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Φέτας – εκπρόσωπος Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ Νικόλαος Καλιακούδας, o ταμίας της Διεπαγγελματικής Φέτας εκπρόσωπος του ΣΕΚ Δημήτριος Μόσχος, το μέλος της Διεπαγγελματικής Φέτας και εκπρόσωπος ΣΕΒΓΑΠ Γιάννης Σαράντης, το μέλος της Διεπαγγελματικής φέτας και Εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ Αλέξανδρος Μποτός, και ο Τεχνικός Σύμβουλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κούκουρας.
Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχισθούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος είπε ότι από 18 έως και 24 Ιανουαρίου έχουν ληφθεί 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, καθώς και έγινε έλεγχος σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου.
Θετικά αποτίμησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου τα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης, αναφέροντας σε δηλώσεις του ότι επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις, τις οποίες είχε κάνει εγγράφως στις αρχές Ιανουαρίου για τη μη εφαρμογή των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί από το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως επίσης και για την αναγκαιότητα γενίκευσης των ελέγχων στις βιομηχανίες και στα σούπερ μάρκετ κ.α.
Επίσης, δήλωσε ότι δεκτή έγινε και η πρότασή του να συμμετέχουν και υπάλληλοι των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών στους ελέγχους που διενεργούνται. «Ο υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τους ελέγχους. Θέλει βέβαια πάρα πολλή δουλειά, αλλά ο υπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω», υπογράμμισε.