ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυξήσεις «φωτιά» στα δημοτικά τέλη

To… πικρό ποτήρι της αύξησης των δημοτικών τελών θα κεράσει τους Γιαννιώτες η δημοτική αρχή, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής οδηγεί αναγκαστικά σε αυξήσεις των συντελεστών.

Σύμφωνα με την εισήγηση, που διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ενόψει της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο λογαριασμός θα είναι βαρύς για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Για δίκαιη και ισότιμα κατανεμημένη αύξηση έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και στον Χάρη Δάφλο, το πρωί της Παρασκευής, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ωστόσο από τους συντελεστές προκύπτουν αυξήσεις σε διαφορετικά ποσοστά ανά περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων τα τέλη για τις κατοικίες αυξάνονται στα 1,95 ευρώ/τ.μ. από 1,62 ευρώ/τ.μ., παραμένουν αμετάβλητα στα 1,22 ευρώ/τ.μ. σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο. Μεγάλη είναι η αύξηση και σε Ανατολή, Κατσικά και Πέραμα, όπου από 0,77 ευρώ/τ.μ. τα τέλη εκτοξεύονται σε 1,10 ευρώ/τ.μ. Μικρότερες είναι οι αυξήσεις σε ό,τι αφορά τα ακίνητα με οικονομική δραστηριότητα.
Πέραν της υπηρεσιακής εισήγησης, το ενδιαφέρον στρέφεται και στον τρόπο, που η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις αυξήσεις, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες το επόμενο διάστημα. ¨Ένα δείγμα έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, επικαλούμενος αφενός το ενεργειακό κόστος και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου επιχείρησε να χρεώσει τον λογαριασμό στην προηγούμενη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να μειώσει το κόστος. «Η κληρονομιά είναι βαριά. Εμείς στην προηγούμενη θητεία μας είχαμε μειώσει τα τέλη, ωστόσο η χρηστή διοίκηση δε συνεχίστηκε», τόνισε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, για να υποσχεθεί ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει η δημοτική αρχή να αποφορτίσει τους πολίτες από τα υψηλά δημοτικά τέλη.
Ο καθορισμός των δημοτικών τελών και η αιτιολόγηση της αύξησης είναι δεδομένο ότι θα πυροδοτήσουν την πρώτη μετωπική αντιπαράθεση από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, τόσο στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη, όσο και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.