ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τo κλειστό γυμναστήριο στον Βοτανικό «ανασταίνει» Θ. Μπέγκας

Πρωτοβουλίες για την κατασκευή ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Βοτανικού, προανήγγειλε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλη Λιόλιο, τον οποίο υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο.

Ο κ. Λιόλιος βρίσκεται στα Γιάννενα για συναντήσεις με σωματεία και φορείς της περιοχής, καταγράφοντας τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του αθλήματος που υπηρετεί, με τη συνάντησή του με τον κ. Μπέγκα να επικεντρώνεται στην έλλειψη κλειστών εγκαταστάσεων. Όπως ειπώθηκε από την πλευρά του ισχυρού άνδρα του ελληνικού μπάσκετ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΟΚ, και τα οποία σύντομα θα αποστείλει στον Δήμο Ιωαννιτών, η περιοχή των Ιωαννίνων δικαιούται να διαθέτει ακόμα δύο κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν ήδη, αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστές σάλες.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι από τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Βοτανικού, κάνοντας γνωστό στον κ. Λιόλιο ότι είχε υπάρξει και δέσμευση του 2019 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βάση την οποία έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο συγκεκριμένη έκταση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ανέγερσή του. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν υπήρξε δείγμα πρόθεσης χρηματοδότησης από την επόμενη κυβέρνηση, ενώ προέκυψαν και τα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου για μια κλειστή αθλητική – εκθεσιακή εγκατάσταση, με την αξιοποίηση του μεταλλικού σκελετού και άλλων στοιχείων από την ολυμπιακή εγκατάσταση της ξιφασκίας στο Ελληνικό.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί με τον πρόεδρο της ΕΟΚ οι απόψεις μας για τις αθλητικές υποδομές στα Γιάννενα συμπίπτουν και θεωρώ ότι πλέον έχουμε έναν ακόμα σύμμαχο στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Η συνεργασία μας θα είναι διαρκής. Τα Γιάννενα αξίζουν να έχουν σύγχρονες αθλητικές υποδομές, που σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια. Επαναφέραμε την πρόταση για την κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό, το οποίο, σε συνδυασμό με τις ενέργειες και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία μιας ακόμα σύγχρονης αθλητικής εγκατάστασης, μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη του αθλητισμού, αλλά και την τόνωση του αθλητικού τουρισμού στα Γιάννενα. Και τα δύο είναι απαραίτητα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι φορείς θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ο κ. Λιόλιος επισκέφθηκε και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο γραφείο του οποίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Χάρη Λαζάνη και της διοίκησης του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ. για τις παρεμβάσεις, που έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, υπογραμμίζοντας «ότι από τότε που η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε το νέο Κλειστό, άλλαξε το μπάσκετ στην περιοχή και γενικά οι αθλοπαιδιές». Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου για να ολοκληρωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο της Άρτας, καθώς και στις βοήθειες για να τελειώσουν τα κλειστά σε Φιλιππιάδα και Καναλάκι, αλλά και όσα ήταν ημιτελή από το 2004, δίνοντας ώθηση στον αθλητισμό όλης της Ηπείρου. «Είναι μεγάλος ο αγώνας μας για να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει να έχει μια πόλη των 100.000 κατοίκων. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να συνδράμουμε στη δημιουργία των υποδομών που χρειάζονται», κατέληξε.
Την ανάγκη περισσότερων εγκαταστάσεων για να προπονούνται τα παιδιά, σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. «Νομίζω πως με συντονισμένες ενέργειες από το κεντρικό κράτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις, πρέπει να γίνουν βήματα, όπως αυτό το μεγάλο κλειστό, που ετοιμάζεται να γίνει στην περιοχή, ώστε να μπορούν να στεγάσουν τα νέα παιδιά, τα αθλήματα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός ως κομμάτι του πολιτισμού είναι αυτός που ενώνει τους ανθρώπους και χαρακτηρίζει μια τοπική κοινωνία.{…}. Αυτή τη στιγμή, έχοντας στην κατοχή μας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό μητρώο όλα τα στοιχεία των αθλητών στην Ελλάδα, μπορούμε εύκολα να καταδείξουμε την ανάγκη στο Υπουργείο για να υποστηριχθεί ο αθλητισμός στην Περιφέρεια και δη στην Ήπειρο, που το έχει τόσο ανάγκη. Σε αυτό λοιπόν θα είμαστε αρωγοί, συμμέτοχοι, συνεργάτες κι από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε να γίνουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου πραγματικότητα», τόνισε.