ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών το διοικητήριο της Περιφέρειας

Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών βρίσκεται το διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Λόγω της πορείας των φοιτητών, που είχε προηγηθεί, με προαναγγελία παρέμβασής τους στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και του καλέσματος για παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, από το πρωί υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις εντός του διοικητηρίου της Περιφέρειας, αλλά και πέριξ αυτού.
Η κεντρική είσοδος της Περιφέρειας ήταν από νωρίς κλειστή, ενώ, το μεσημέρι, έκλεισε και η πίσω είσοδος, όταν επιχείρησαν να μπουν μαζικά στο κτίριο ομάδες φοιτητών και εκπρόσωποι άλλων σωματείων. Μάλιστα, για αρκετή ώρα δεν έμπαινε και δεν έβγαινε κανείς από το διοικητήριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει και η συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρχε απαρτία, αφού δεν ήταν δυνατή ούτε η προσέλευση των περιφερειακών συμβούλων.
Ένταση υπήρξε στην κεντρική είσοδο, όπου βρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, όταν τελικά άνοιξαν οι πόρτες για να εισέλθουν περιφερειακοί σύμβουλοι, ακολουθούμενοι από διαδηλωτές, κάποιοι εκ των οποίων απωθήθηκαν, ωστόσο ένας αριθμός πέρασε μέσα και βρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου σηκώθηκαν και πανό.
Από το προεδρείο δόθηκε τελικά ο λόγος σε έναν εκπρόσωπο των αγροτοκτηνοτρόφων και σε έναν των φοιτητών, με τη διαδικασία ωστόσο να διακόπτεται αρκετές φορές, από τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Στ. Μπραΐμη φάνηκε διατεθειμένη να μην επιτρέψει να γίνει ευρεία συζήτηση επί των αιτημάτων.
Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, που διαμαρτύρονται για τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων τους, αναφέρθηκε εκ μέρους του Συλλόγου Άρτας αλλά και του Πανελλαδικού Συντονιστικού Μπλόκων ο Βαγγέλης Μπέτσας, ενώ, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κελεσίδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων, που στενάζουν από ελλείψεις σε υποδομές και πόρους.
Αντιδράσεις υπήρξαν όταν δεν επετράπη σε περισσότερους εκπροσώπους των αγροτών, που ζήτησαν τον λόγο, να παρέμβουν, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του βουλευτή κ. Έξαρχου.
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες και από την πλευρά των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στους οποίους επίσης δε δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθούν επί της ουσίας, με την κ. Μπραΐμη αφενός να δεσμεύεται ότι θα γίνει τις επόμενες 15 ημέρες ειδική συνεδρίαση για το θέμα των αγροτών και αφετέρου ότι θα έχει άμεσα συζητήσεις με τους επικεφαλής για αλλαγή του Κανονισμού, που δεν επιτρέπει την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση.
Παρά τις αντεγκλήσεις, η διαδικασία προχώρησε με την επερώτηση, που είχε κατατεθεί από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι διαδηλωτές αποχώρησαν.