ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συμβούλιο Διοίκησης – Προτεραιότητα η «παντοειδής» ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Η «έμπρακτη και γενναία παντοειδής ενίσχυση» του δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου να μετατραπεί η χώρα σε Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης, όπως επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην πρώτη του επίσημη παρέμβαση για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε την ημέρα της κινητοποίησης των πανεπιστημιακών φορέων ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρίνει επιτακτική και άμεση την ανάγκη να προβάλει και να υποστηρίξει τα κρίσιμα αιτήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που αποτελούν πραγματικές προτεραιότητες, ενώ σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Σήμερα, που η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, τα οποία προκαλεί ο συνδυασμός θεσμικών αδυναμιών και αρνητικών συγκυριών, η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών αξιών αποκτά ειδικό βάρος, διότι ισοδυναμεί με ακριβή παρακαταθήκη για το μέλλον. Η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι βασικοί πυλώνες, που συνέχουν όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου μεταξύ τoυς αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία. Το βασικό χαρακτηριστικό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ότι η οικοδόμηση της γνώσης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ακαδημαϊκότητας, που είναι η επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας», τονίζει και προσθέτει πως αποστολή του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς, η καλλιέργεια των επιστημών και των τεχνών, η προαγωγή του πολιτισμού.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Διοίκησης σημειώνει πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σήμερα –στην έκτη δεκαετία του– είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με καλά θεμελιωμένες αξίες, που χαρακτηρίζεται από ολοκληρωμένη διεπιστημονική ανάπτυξη, συνεχή εξέλιξη, αναγνωρίσιμη ταυτότητα, εθνική και διεθνή αναγνώριση, σημαντική εκπαιδευτική, ερευνητική παρουσία και συμβολή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπός της διοίκησης είναι, μεταξύ άλλων, η στήριξη της ποιότητας των παρεχόμενων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η φοιτητική μέριμνα, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και των κτιριακών υποδομών μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης και «πράσινης μετάβασης», ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί σήμερα να δοκιμάζεται και να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κάλυψη αναγκών πετρελαίου θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης, πρωταρχικό στόχο αποτελεί η διεθνοποίηση των δράσεων του Πανεπιστημίου με τη λειτουργία διεπιστημονικών και καινοτόμων ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης κόμβου εκπαίδευσης και έρευνας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Αδριατική, την υπόλοιπη Ευρώπη και στον διεθνή χώρο.
«Στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητάμε την έμπρακτη και γενναία υποστήριξη της Πολιτείας. Η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του πολυδιάστατου ρόλου του και της ουσιαστικής συμβολής του στη συνολική πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας, πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. Στον κοινά με τα εξαγγελλόμενα από τον Υπουργό Παιδείας αποδεκτό στόχο “να γίνει η Ελλάδα Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης” το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώνεται με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση στα κρίσιμα ζητήματα πραγματοποίησής του, που είναι σήμερα επιτακτικά η έμπρακτη και γενναία παντοειδής ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», καταλήγει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

Με διάθεση ανατροπών η νέα πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επόμενο στάδιο η εκλογή πρύτανη