ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με διάθεση ανατροπών η νέα πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ένα σαφές μήνυμα για ανατροπές στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με στόχο την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, έστειλε η νέα πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, παραλαμβάνοντας και επίσημα τα ηνία από τον απερχόμενο πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Ενώπιον των αρχών της περιοχής και μελών του πανεπιστημιακού ιδρύματος, η κ. Μπατιστάτου χαρακτήρισε «ύψιστη τιμή και βαρύτατη ευθύνη» την εκλογή της στη θέση της πρύτανη, δηλώνοντας εξοικειωμένη με την αποστολή που της ανατέθηκε και προσθέτοντας πως φιλοδοξία της είναι η ανάταξη της ακαδημαϊκής συλλογικότητας. Ανέφερε, επίσης. ότι υπολογίζει στη συνέργεια όλων και στη συνέχεια προανήγγειλε αλλαγές, που, ωστόσο δε θα είναι σε όλους αρεστές.
«Θα υπάρξουν αλλαγές. Θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση και ο χρόνος πιέζει. Έχω επίγνωση ότι θα κληθώ να πάρω αποφάσεις που δε θα αρέσουν σε όλους. Αλλά είμαι σίγουρη ότι στο τέλος της διαδρομής το κοινό όφελος θα είναι απτό», επισήμανε η νέα πρύτανης και συνέχισε λέγοντας: «Η θωράκιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ότι ήδη έχει κατακτήσει ως δυναμική και κύρος είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να οικοδομηθεί μια προοπτική. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη θέση του ως μοχλού ανάπτυξης της Βορειοδυτικής Ελλάδας με έμφαση στην τεχνολογία αιχμής και στην υγεία».
Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας της κ. Μπατιστάτου αφορούσε την ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης σε επιχειρηματικό επίπεδο, όχι, όμως, με στόχο μόνο την προσέλκυση κεφαλαίων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην εξωστρέφεια του ιδρύματος, με την πρύτανη να προσδοκά πολλά και από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Διοίκησης ακαδημαϊκών, που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Καμία αναφορά δεν έγινε από την πλευρά της νέας πρύτανη στο θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θέμα το οποίο ήταν ένα από αυτά που τόνισε ο απερχόμενος πρύτανης στον απολογισμό του, που προηγήθηκε, ενώ προσεκτική ήταν και η αναφορά της για τα ζητήματα φύλαξης του Πανεπιστημίου, αφήνοντας να διαφανεί η διαφωνία της με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά χωρίς να την κατονομάσει και να την ακυρώσει, όπως νωρίτερα είχε κάνει ο Τρ. Αλμπάνης, λέγοντας, μάλιστα, ότι πληροφορείται πως τα στελέχη της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων παίρνουν φύλλο πορείας για Αστυνομικά Τμήματα, «όπου θα είναι πιο χρήσιμοι».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Μπατιστάτου υποσχέθηκε να υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με όλες της τις δυνάμεις και να τιμήσει την ιστορία του.

Της ομιλίας της νέας πρύτανη, της δεύτερης γυναίκας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προηγήθηκε η παρουσίαση των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, στους οποίους δόθηκε και ο λόγος.
Από τα εσωτερικά μέλη, κάλεσμα σε συστράτευση δυνάμεων και ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους φορείς απεύθυναν οι καθηγητές του Τμήματος Μαθηματικών Κωνσταντίνος Ζωγράφος, του Τμήματος Λογιστικής Κωνσταντίνος Καραμάνης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αικατερίνη Πλακίτση και του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Χρήστος Σταυράκος, ενώ απουσίαζε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Σταύρος Νικολόπουλος.
Τη χαρά τους για την επιστροφή τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης πλέον, εξέφρασαν η σύμβουλος Ηπατολογίας του St. Mary’s Hospital του Imperial College του Λονδίνου Πηνελόπη Μανούσου και ο καθηγητής του Audencia Business School της Γαλλίας Ματθαίος Ντελής. Η κ. Μανούσου έθεσε ως κύριο στόχο της την ενίσχυση της εξωστρέφειας με κοινά μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ ο κ. Ντελής ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Πανεπιστήμιο πρέπει «να αποτελέσει το φως της Ηπείρου». Την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής έθεσε από την πλευρά της ως στόχο η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου, αναφερόμενη στην πολυετή συνεργασία της για την ίδρυση της Σχολής, ενώ χαιρετισμό εξ αποστάσεως απηύθυνε η ρόεδρος Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου Μαρία Κουτσελίνη – Ιωαννίδου. Απουσίαζε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Rostock της Γερμανίας Ελευθέριος Γουλιελμάκης.

Θετική αποτίμηση με αιχμές

Έναν απολογισμό, που είχε αρκετά πολιτικό χαρακτήρα, έκανε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που πέρασε στα γρήγορα ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επί θητείας του έγινε «ισχυρότερο και πολυθεματικότερο», καθώς και το ότι κατατάσσεται στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, για να εστιάσει στα ζητήματα που προέκυψαν αφενός λόγω της πανδημίας αφετέρου λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Πέραν της αναφοράς στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και της αναφοράς σε «εκφοβιστικές πολιτικές», όπως και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που «στέρησε τη δυνατότητα σε 20.000 φοιτητές να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια», ο κ. Αλμπάνης θέλησε να καταδείξει το σοβαρό ζήτημα της υποχρηματοδότησης, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί την περσινή χρονιά με το 1/3 του προϋπολογισμού του 2010, όταν ήταν πολύ μικρότερο σε μέγεθος.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του είχε να κάνει με τις προοπτικές για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που «προσπαθεί να σταθεί όρθιο, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στον εθνικό ακαδημαϊκό χάρτη». Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα Τμήματα, νέα και παλαιότερα, θα πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή δυναμική, αφού βέβαια ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό και συμπληρωματικές υποδομές.
«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις που επέφερε στη δομή και τη λειτουργία της, θα πρέπει ενιαία να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου οικοσυστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε συνοπτικά στον στρατηγικό σχεδιασμό, που προβλέπει:
– την ανάπτυξη νέων υποδομών με την κάλυψη αιθουσών, κτιριακών και επιστημονικών υποδομών, με την δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομία κλίμακος,
– την ανανέωση του Πανεπιστημίου με προσλήψεις επιστημόνων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικού προσωπικού, ώστε να προαχθεί η δημοσιολογική διεύρυνση και η πολυφωνία σε ό,τι αφορά τα επιστημονολογικά ρεύματα και τις Σχολές, ενώ ταυτόχρονα επαρκές προσωπικό να υποστηρίζει τις πολλαπλές δράσεις και διευρύνσεις δραστηριοτήτων σε κάθε ακαδημαϊκή μονάδα,
– την ενίσχυση και δημιουργία ερευνητικών δομών, με κριτήρια τη βιωσιμότητα, τη διεπιστημονικόητα και την προοπτική καινοτομίας,
– και την εισαγωγή νέων θεσμών για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής πολιτείας, την υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου, με την κατοχύρωση δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στην ανώτατη εκπαίδευση, που βέβαια προϋποθέτει κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το παρών στην τελετή έδωσαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι δήμαρχοι Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, ο ειδικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σεραφείμ Λιάπης κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών