Όπως αναφέρει, με το Σχέδιο Νόμου δημιουργείται ένας συγκεντρωτικός οργανισμός, απόλυτα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση, στον οποίο εντάσσονται τόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσο και η πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, σε βάρος της διασύνδεσης με την κοινωνία. Επίσης, μετατρέπουν δομές, που ανήκουν σε ΝΠΔΔ, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΝΠΙΔ ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, ακυρώνοντας έτσι το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών, ενώ καταργούν τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν.4139/13 και το άρθρο 61 του Ν.3459/2006, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Πρόληψης παύουν να είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών. Επίσης, παύεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών από το 2027 με αποτέλεσμα οι 300 περίπου εργαζόμενοι στα Κ.Π. να βρίσκονται κάτω από δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας.
«Επειδή έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή, που τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, οι κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης πρέπει να διαμορφώνουν συνθήκες εκσυγχρονισμού στη λειτουργία τους, με εξωστρεφείς και στοχευμένες παρεμβάσεις που να σηματοδοτούν το καινοτόμο, το αποτελεσματικό επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών. Εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί η φιλοσοφία του Σχεδίου Νόμου με τον κατ’ επίφαση τίτλο “Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση” και όχι στη λογιστικοποίηση της ύπαρξής των στη λογική “κόστους-οφέλους” και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων δομών στην Υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Ο κ. Τζιμογιάννης υπογραμμίζει ότι τα 75 Κέντρα Πρόληψης είναι από τις πλέον αποτελεσματικές δομές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων, έχοντας επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, που έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, και έχοντας καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες. «Η σημερινή μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Κ.Π. είναι πρότυπο μοντέλο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με τη μορφή των Αστικών Εταιρειών, διασφαλίζουν, επίσης, την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και αιτήματα της κοινωνίας. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι σημαντικός, όπως αναφέρεται από Διεθνείς Οργανισμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μία ακόμη φωνή για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης
Την ευθεία αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στην κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων, εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε. Στέφανος Τζιμογιάννης.